Núm 3. Juliol 2019.

Títol
Milfulles, núm 3. Juliol 2019.
Número
3
Data publicació
27/07/2019
Descarregar revista

    Un tomb per la revista

    Ens plau presentar-vos aquest tercer número de la nostra estimada revista que és aprofitable de cap a cap.

    La nostra tasca és fer créixer l'interès per la botànica i l'etnobotànica i, com en un sòl verge, anem creant substrat ben fèrtil per als lectors de Milfulles donant cabuda tant als articles procedents del camp acadèmic com del món remeier i, igual que les mans que utilitzen el salze per a crear cistelles, pretenem teixir lligams entre els apassionats per les plantes. En són exemples les vides dedicades a l’estudi del món vegetal, com la del Dr. Vigo, o la del metge Francesc Micó, i els relats entranyables com el del Cau de les Marietes.

    A Flora Catalana ens mou l’interès per la conscienciació, i Milfulles és una bona eina per a portar-la a terme, mitjançant textos amb orientacions per a localitzar plantes a les sortides botàniques com la del massís de les Gavarres o bé amb articles que parlen d’espècies amenaçades i amb necessitat de protecció com els de les molleres del Pirineu.

    Deixeu-vos encisar per l'ús que poden tenir les plantes a la vostra vida, inspirant-vos en les múltiples propietats de la canyella de Ceilan, una espècie que ben segur us sorpendrà. O intentant dur a terme la recepta de cuina que proposem, un brou d'herbes boscanes que podria contenir l'aleixandrí, tan oblidat com saborós, que podreu conèixer igualment a les pàgines següents. Tant de bo que Milfulles pugui arribar a esdevenir una eina de divulgació imprescindible -tal com va ser la quina en temps de guerra, com podreu llegir- per a escoles, associacions remeieres, grups botànics, professionals i aficionats al món vegetal.

    També us volem animar a divulgar la revista que, amb el format digital, facilita un moviment àgil i simple a través de la gran xarxa; com si estigués publicada en el paper de cànem més exquisit, el disseny i la maquetació són tan elaborats com el contingut. Tot plegat converteix aquesta revista en una mostra del treball cooperatiu i voluntari realitzat amb gran dedicació, i per això creiem que ha de ser divulgada amb afany i alegria.

    Esperant que la lectura us sigui entretinguda i constructiva, deixeu-vos sorprendre i, tal com diu l'eslògan de la nostra associació,

    Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora

    Grup de Treball d'Editors

    PRELIMINARS
    Un tomb per la revista (editorial)
    Índex
    SECCIÓ ASSOCIACIÓ. Racó del Soci
    Fruits i llavors, font de vida Josep Maria Farreró Carolà
    Sortida conjunta de Flora Catalana Anna Maria Oliva Casas
    Notícies de l'associació Grup de Treball de comunicació
    NOTÍCIES
    4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades Marc Talavera Roma
    SECCIÓ BOTÀNICA
    La vegetació de les molleres dels Pirineus Àaron Pérez Haase Eulàlia Pladevall Izard Jaume Espuny Albert Ferré Codina Efrem Batriu Vila José Manuel Blanco Moreno Estela Illa Bachs Arnau Mercadé López
    SECCIÓ CULTIU. Plantem la llavor
    Preparació del sòl per al cultiu ecològic Santiago Soto Broto
    SECCIÓ ENTREVISTA
    Entrevista al Dr. Josep Vigo i Bonada Josep Vigo Bonada Anna Maria Oliva Casas Francesc Caralt Rafecas
    SECCIÓ HISTÒRIA
    Francesc Micó Elena Guardiola Josep-Eladi Baños
    La quina Pasqual Bernat López
    SECCIÓ LA LÀMINA
    Ruella, rosella (Papaver rhoeas) Mercè Serra Valls
    SECCIÓ ETNOBOTÀNICA
    La canyella de Ceilan Carme Bosch Cebrian
    Les vicissituds de l'aleixandri Montserrat Enrich
    El teixit natural. La cistelleria, el salze i el vímet Anna Sínia
    SECCIÓ CUINA
    La pimpinella a la cuina Iolanda Bustos
    SECCIÓ ESCOLES
    Un dia al Cau de les Marietes Rosa Maria López Serra
    SECCIÓ ITINERARIS
    Un recorregut pel massís de les Gavarres Anna M. Oliva Casas
    SECCIÓ RECURSOS
    La Infraestructura Mundial d'Informació sobre Biodiversitat Neus Nualart Dexeus
    Conect-e Equip Conect-e
    Ressenyes Lluís Marmí Fuentes Pilar Sampietro Ferran Obiols Galí