Sortida botànica a la font de les Tàpies (Calders)

Títol de la notícia
Sortida botànica a la font de les Tàpies (Calders)
Data de la notícia
02/08/2022
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 26 de juny, va fer una sortida botànica a la font de les Tàpies (Calders).

A continuació, els participants expliquen l’activitat que tenia el propòsit de trobar florida la Vincetoxicum nigrum.

Pas a pas pel carrascar i pel bosc de ribera

Una colleta d’assistents vam sortir puntualment de Castellterçol cap a Moià per arribar a la N-141c, direcció Manresa. Després de trobar-nos amb la resta del grup a la cruïlla de la subestació elèctrica, vam seguir junts, amb els cotxes, fins a l’esplanada que hi ha a prop del camí que porta a la font.

Durant tot el matí s’anaven succeint les observacions de moltes plantes amb les explicacions corresponents. Mirant-ne els trets característics de les seves parts, vam anar determinant-les quasi totes.

La llista de les plantes trobades en aquesta sortida és variada i molt extensa. La podeu trobar a la web del Grup Local del Moianès.

Quan encara no havíem començat a caminar, la Stipa pennata subsp. iberica, gramínia, ens va intrigar de debò pels nombrosos pèls llargs i suaus de la columna de la seva aresta. L’estudi que vam fer per identificar-la, va servir, després, per comparar-la amb les altres espècies de la mateixa família que vam trobar.

Vam veure fruits diversos. Els del corner (Amelanchier ovalis), semblants als nabius i recoberts de pruïna blava i els del roldor (Coriaria myrtifolia), tòxics, i formats per cinc núcules negres i lluents, embolcallades pels pètals i els sèpals. Ens vam adonar dels llegums estrets i penjants de la Coronilla emerus i dels de la Cytisophyllum sessilifolium, oblongs i glabres. També vam mirar els aquenis ovoides de la maduixa, del seu receptacle engruixit i carnós (Fragaria vesca). I ens vam fixar en les càpsules obertes del Dipcadi serotinum perquè ja deixaven anar llavors negres i, en un petit fruit verd encara immadur, que creixia al revers d’una cladodis del galzeran (Ruscus aculeatus).

A pocs metres de la zona d’esbarjo, de la balma i del brollador, vam trobar la Vincetoxicum nigrum. D’aquesta herba perenne, enfiladissa i voluble, només en vam observar les fulles, oposades, senceres, lanceolades i acabades en punta. Les flors no les vam veure, quina llàstima!

Ens vam fer la foto de grup i vam iniciar la tornada. Quan ja acabàvem el treball de camp, vam descobrir, a prop dels cotxes, dos exemplars de la pinya de Sant Joan (Leuzea conifera), en vam destacar els capítols grossos, solitaris, terminals, globosos, amb les nombroses bràctees involucrals imbricades i brunes, i els fruits en aqueni proveïts de vil·là.

I molt contents, ens vam acomiadar. Havíem gaudit un matí esplèndid.

Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora

Grups locals
Grups de treball