Sortida botànica a la Font del Prat del Pou (Castellterçol).

Títol de la notícia
Sortida botànica a la Font del Prat del Pou (Castellterçol).
Data de la notícia
26/06/2025
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 1 de juny, va fer una sortida botànica per la rodalia de la Font del Prat del Pou (Castellterçol) i un taller d’estudi i de determinació de plantes a l’Espai de lectura del poble. A continuació, els participants descriuran les dues activitats.

Moltes flors!

De bon matí i a l’hora, el grup de participants es va trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol i amb el mínim nombre de cotxes possible van anar cap a la zona d’aparcament del castell. Des d’allà es va seguir el camí que du a la font, un passeig tranquil i agradable que va quedar embolcallat per les converses de tots. La pujada cap a la Balofrena es va fer per corriols i, d’aquesta manera, es va arribar al prat, un herbassar que s’ha assentat al lloc on ja fa molts anys hi havia hagut un conreu. Allà es va iniciar el treball de camp, les observacions se succeïen, ací i allà les flors d’arreu es feien veure i diferenciaven pel seu color i la seva configuració. La curiositat engrescava molt i la llista de les plantes trobades en aquell terreny va créixer a bon ritme.

El primer sol de juny, un sol de foc, aviat va desvetllar molta calor, sort dels barrets! I beure aigua i tornar a beure’n més! Del prat plàcid i massa càlid, al cap d’un parell d’hores, es va anar al bosc més pròxim i, més a la fresca, es van continuar fent noves explicacions botàniques. Ja ho diu la dita: “Mai te n’aniràs a dormir sense saber més que ahir”.

Encara que la llista de totes les plantes trobades durant la sortida es troba a la web del nostre grup local, a continuació se’n citaran unes quantes, les que es van trobar i mirar al prat: Blackstonia perfoliata subsp. perfoliata, Polygala calcarea, Plantago media, Hypericum perforatum, Helianthemum nummularium, Ranunculus bulbosus, Sanguisorba minor, Onobrychis supina subsp. supina, Campanula rapunculus, Campanula persicifolia, Avenula sp., Dactylis glomerata, Carex flacca subsp. flacca, Geranium columbinum, Linum catharticum, Tragopogon lamottei, Poa pratensis, Knautia dipsacifolia subsp. catalaunica, Medicago sativa, Dipsacus fullonum subsp. fullonum i Rubus caesius.

A les 12 es va iniciar la segona activitat. El taller va aprofundir en l’estudi dels caràcters morfològics de la tija, fulles, inflorescències i flors de la Vicia sativa subsp. sativa. Les lupes de camp i la binocular van facilitar el treball d’observació i la seva determinació amb l’ús de les claus dicotòmiques.

Al vespre es va fer un aclariment: “Aquest matí no hem trobat, al prat, cap de les seves espècies més característiques. Allà feia massa calor per continuar el treball de camp. Ja hi tornarem.”

També es van compartir els resultats d’uns deures fets a casa. L’esbarzer que hem vist és l’esbarzer de riu, Rubus caesius. L’Onobrychis amb tija evident, és Onobrychis supina. I el Tragopogon de flors grogues, segons la nova clau publicada a la web de l’associació és, Tragopogon lamottei.

I no van faltar les fotografies de paisatges i els retrats escollits d’algunes flors.

Molts agraïments, afició i entusiasme.

Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora!

Fins la propera!!!

Grups locals
Grups de treball