Ruta guiada per la riba del riu Ges amb alumnes i parelles lingüístiques

Títol de la notícia
Ruta guiada per la riba del riu Ges amb alumnes i parelles lingüístiques
Data de la notícia
10/06/2023
Notícia

Aquest dilluns 29 de maig els alumnes de Bàsic 1 i de Bàsic 3, i algunes parelles lingüístiques, de l'Oficina de Català de Torelló han fet una ruta per la riba del riu Ges al seu pas per Torelló amb l’objectiu de practicar el català fora de l'aula i conèixer l’entorn on viuen.Les visites s’emmarquen dins la programació d’activitats de coneixement de l’entorn.

Durant la ruta, d’unes dues hores, Gerard Verdaguer, del Museu de la Torneria, i Pasqual Bernat, Judit Català i Àngels Illamola, del Grup Local de la Vall del Ges de l’Associació Flora Catalana, ens han parlat del riu i la seva història, dels aiguats de 1940 i la construcció dels murs actuals de contenció, dels molins i les rescloses, i de la ubicació del primer camp de futbol de Torelló ara fa cent anys. I, sobretot, de la vegetació de ribera que anàvem trobant: els noms en català, els colors, les propietats, els usos que se’n poden fer o que es feien abans, i un llarg etcètera que també ha inclòs el nom dels ocells que vèiem o sentíem.

Ha estat un matí molt profitós en què hem après moltíssimes paraules: pollancre, salze, freixe, noguera, avellaner, figuera, alfals, gallaret, ortiga, malva, blat, herba berruguera, papallona, martinet blanc, bernat pescaire, rossinyol, talp, resclosa, molí, farina, fusta... I també que la natura és generosa i ens ofereix aliments, materials per construir eines, plantes medicinals...

Grups locals
Grups de treball