Sortida botànica a Can Revitllat i taller (GL del Moianès)

Llista de plantes
Títol de la notícia
Sortida botànica a Can Revitllat i taller (GL del Moianès)
Data de la notícia
21/01/2023
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 30 d’octubre, va fer una sortida botànica a Can Revitllat (Castellterçol) i un taller d’estudi i determinació de plantes.

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”, i tant que sí. Naturalment!

UN PASSEIG MÉS LLARG I EL TALLER

La trobada de tots es va fer, com sempre, a l’entrada del poble i des d’allà es va anar amb cotxes a l’aparcament del Castell de Sant Miquel.

Es va vorejar el turó del Castell per la banda de ponent i enrere va quedar la seva torre i els murs originals conservats, l’ermita de Sant Miquel amb el seu petit campanar d’espadanya, l’habitatge de lloguer turístic i uns camps de conreu de plantes per a la jardineria. Caminant i fent treball de camp la colla del nostre grup local va arribar a Can Revitllat i va continuar endavant per completar una caminada circular passant a prop de la poua de gel. D’allà estant, una bonica panoràmica del Moianès es va estendre àmpliament.

Es van veure les plantes ben empolsinades i del passeig es va comentar la preocupant sequera que castiga els boscos. També es van observar els efectes del desbrossament de la vegetació en alguns trams dels marges del camí.

Les observacions de les plantes que es van fer durant la passejada es concreten en el llistat que es pot trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.

A la Sala de Lectura de Castellterçol es van continuar les activitats. La primera va ser decidir les destinacions de les sortides del proper 2023. A continuació i després d’observar atentament unes imatges escollides de l’aritjol, Smilax aspera, es va escriure la seva fórmula floral i considerant els seus caràcters diferencials es va determinar la planta fent ús de les claus dicotòmiques. Finalment, mirant a través de la lupa binocular, es van estudiar els detalls més petits de la morfologia de la flor de la Reseda phyteuma, què curiosa i peculiar! I aplicant el mateix mètode es va definir i es van comprovar els seus trets característics fins arribar al tàxon al qual pertany la planta.

I el bon matí de companyia i d’aprenentatge es va acabar. Ens vam acomiadar esperant ja la propera sortida botànica.

A reveure!

Grups locals