Sortida botànica a l'Oller i taller (GL del Moianès)

Títol de la notícia
Sortida botànica a l'Oller i taller (GL del Moianès)
Data de la notícia
21/01/2023
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 11 de desembre, va fer una sortida botànica a l’Oller (Castellterçol) i un taller d’estudi i determinació de plantes.

PELAR-SE DE FRED? NO! I ARA! SORTIM

Els participants es van trobar a l’entrada del poble, a l’aparcament del CAP de Castellterçol. D’allà van marxar caminant fins al mas Oller, una casa senyorial del segle XVI o XVII, que està situada entre La Ginebreda i el Polígon Industrial El Vapor.

A la foto del grup: rialles, entusiasme, fred i l’Oller i el seu entorn.

El passeig per la vall del torrent de la Picota anava mostrant un paisatge desbaratat per la sequera. La riera es va travessar sense problemes perquè no tenia les aigües pluvials que tant esperem tots.

Les observacions de les plantes que es van fer durant la passejada es concreten en el llistat que es pot trobar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.

Tanmateix va ser un èxit trobar una ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides). Era necessària pel treball d’observació que es faria després al taller.

A més, es van observar les diferències entre 3 umbel·líeres: Daucus carota, Torilis arvensis i Tordylium maximum. Es van mirar els borrons negres del freixe de fulla ampla, Fraxinus excelsior. I es va parar esment en les diferents disposicions de les espiguetes a 3 gramínies: en raïm a Brachypodium, en panícula laxa a Dactylis i en panícula espiciforme a Phleum.

Una nota més de color es va apreciar a l’entrada del poble i la va donar la picardia, Cymbalaria muralis. Aquesta herba de tiges decumbents i tendres, de fulles brillants i de flors blaves i menudes, amb la seva florida alegrava el mur de pedra del carrer per on passaven.

A la Sala de Lectura de Castellterçol es van continuar les activitats. Es va fer una observació detallada de l’arrel, la tija, les fulles i les flors de la ravenissa blanca, se’n va escriure la seva fórmula floral i es va determinar amb les claus dicotòmiques. A continuació l’estudi de la Euphorbia peplus va encetar una nova i complicada lliçó, la de les plantes del gènere Euphorbia; també conegudes amb el nom de lletereses perquè segreguen una substància, el làtex, que sembla llet.

I seguiran noves sortides per gaudir més matins.

Bones Festes!

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

Grups locals