Visita al parc de la Fontsanta

Títol de la notícia
Visita al parc de la Fontsanta
Data de la notícia
24/10/2021
Notícia

El dia 3 d'octubre del 2021 vàrem fer una visita guiada al parc de la Fontsanta. Tot i estar núvol i amenaçar pluja, mentre fèiem l'activitat no va ploure, i al final, fins i tot hi va haver alguna ullada de sol. A continuació us expliquem com va anar l'experiència.

Comencem veient arbres com l'Eucaliptus, o arbusts com l'Aloc, fent alguna explicació sobre les seves propietats medicinals. La caminada continua fins a un Auró, del gènere Acer; en aquest punt aprofitem per explicar com d'algunes espècies d'aurons americans s'extreu el xarop d'auró. Es tracta de la saba que l'arbre mobilitza a la primavera i que és dolça. Aquesta saba s'extreu de l'arbre fent algunes incisions al tronc i es bull, per tal d'evaporar l'excés d'aigua. Un cop eliminada l'aigua sobrera, queda un deliciós xarop amb molts usos culinaris.

Després, ens aturem per veure el freixe de Pennsilvània i observar el sapindal. Continuem camí entre diferents arbres, arbusts i plantes, fins a arribar a un garrofer amb fruit. És l'ocasió perfecta per parlar dels usos de la garrofa i de la coneguda dita de guanyar-se les garrofes.

Seguim caminant i trobem una xicranda que ha decidit florir, tot i que estem a la tardor.

Per últim visitem el jardí de papallones, amb nombroses espècies pensades per atreure a aquests insectes. Entre elles, el curiós i endèmic arbust balear conegut com a Estepa joana (Hypericum balearicum) i el meravellós nenúfar blanc que trobem florit. En aquest jardí de papallones, parem atenció a un petit hotel d'insectes pensat perquè abelles solitàries i d'altres animalons trobin on fer el niu i aixoplugar-se.

Arribats a aquest punt i després d'observar moltes més espècies de les que hem anomenat en aquest petit resum, decidim donar per acabada la visita guiada. Alguns dels participants fem un refresc en una terrassa propera i seguim parlant de la nostra passió per la botànica. Al cap d'una estona marxem tots a dinar a casa després d'haver gaudit d'un matí botànic ben aprofitat.

Grups de treball