Sortia a Martís

Llista de plantes
Àlbum fotogràfic
Títol de la notícia
Sortia a Martís
Data de la notícia
02/03/2020
Notícia

El passat 15 de febrer, el grup local del Pla de l’Estany va organitzar la primera activitat de l’any 2020. Concretament, una sortida a la zona de Martís a cavall entre els municipis d’Esponellà i Serinyà. A l’inici del recorregut es va fer una petita ressenya històrica dels intents per part de l’administració, en els darrers 150 anys, de construir un embassament al riu Fluvià per a subministrar aigua de rec a les planes de l’Empordà.

A l’inici del recorregut vam poder observar les plantes característiques de l'alzinar, és a dir del bosc d’aulines, amb un sotabosc ric i frondós, en el qual trobem la vidiella (Clematis flammula), els gallets (Lonicera etrusca), el galleranc (Ruscus aculeatus) o el marfull (Viburnum tinus), entre d’altres. En una petita clariana, sobre un sol prim vam poder observar i fotografiar uns quants almesquins (Narcissus assoanus), que creixien en un espai cobert d’una densa catifa de molsa d’estrelles (Pleurochaete squarrosa) i líquens.

Seguidament la ruta baixa fins a la mateixa riba del Fluvià on la mà de l'home ha substituït el bosc de ribera original per plantacions de plàtans i pollancres. Vam veure els efectes de la darrera crescuda del riu, amb nombrosos arbres tombats i restes abundants de branques i fulles arrossegades per l’aigua, entre les quals ja començaven a despuntar la consolda (Symphytum tuberosum), les xèrries (Arum italicum), alguns càrexs, com Carex pendula i els setins (Lunaria annua) entre d’altres. En el talús entre la llera del riu i els camps de colza ens vam aturar per observar un petit nucli de lliris de neu (Galanthus nivalis) que havien sobreviscut als efectes del temporal Glòria.

Grups locals
Grups de treball