GL Pla de l'Estany

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Sortida botànica al Pla de la Molina-Vallter
Sortida botànica al Pla de la Molina-Vallter (Setcases)

El passat dia 6 de juliol, el Grup Local de Pla de l'Estany, va dur a terme una sortida botànica al Pla de la Molina-Vallter, a Setcases, per aidentificar plantes d'aquestes contrades muntanyenques aprofitant la temporada d'esplendor. La sortida va durar tot el dia i va ser molt útil i enriquidora pels assistents, doncs van conèixer de primera mà les espècies vegetals d'aquest entorn.

Adjunt a aquesta notícia hi podreu trobar algunes imatges de l'activitat.

Sortida botànica a les platges de la Fonollera- Gola del Ter (Torroella)

El passat dia 15 de juny, el Grup Local de Pla de l'Estany, va dur a terme una passejada botànica a les platges de la Fonollera-Gola de Ter,a Torroella de Montgrí, per identificar la vegetació dunar i de maresma. La sortida va durar aproximadament unes quatre hores i mitja i va ser molt útil i enriquidora pels assistents, doncs van conèixer de primera mà les espècies vegetals d'aquest indret.

Adjunt a aquesta notícia hi podreu trobar la llistsa de plantes trobades en la sortida i algunes imatges de l'activitat.

Sortida botànica Vilert-Espinavessa

El passat dia 4 de maig, el Grup Local de Pla de l'Estany, va dur a terme una passejada botànica per la riba del riu Fluvià, concretament entre Vilert i Espinavessa. La sortida va durar aproximadament unes tres hores i mitja i va ser molt útil i enriquidora pels assistents, doncs van conèixer de primera mà les espècies vegetals d'aquest indret.

Adjunt a aquesta notícia hi podreu trobar la llistsa de plantes trobades en la sortida.

Sortida botànica al Pla de la Molina-Vallter (Setcases)

Us informen que Flora Catalana del Pla de l'Estany farà una sortida botànica al Pla de la Molina-Vallter (Setcases)el proper dissabte dia 6 de Juliol per a identificar plantes d'aquestes contrades muntanyenques que ara están en el seu esplendor. La sortida serà de tot el dia, així doncs, haurem de portar pic-nic i sobre tot aigua!!. El recorregut durarà aproximadament 6 hores i la dificultat, moderada. Ens trobarem a les 8 del matí a l'aparcament del Condis de Banyoles https://goo.gl/maps/1NJT9Rf1x3VYwea2A . Per als que vulguin anar directament ens aplegarem de nou a les 9,15 a l'aparcament del costat de la carretera a Setcases.

LA SORTIDA SERÀ PEL PROPI COMPTE I RISC.

Andorra

Excursions d’estiu per diversos indrets d'Andorra, visitant la Vall d'Incles, Vall de Sorteny, Estanys de Tristaina, Arcalís, Arinsal, Coll de Pal i Comapedrosa.

La idea que teníem era d’herboritzar llocs i altituds diferents com ara prats alpins, camins de muntanya, roquissars, mulledius, etc i així poder observar una bona varietat de plantes.

A la Vall d’Incles, si s’hi arriba abans de les 9 del matí (a l’estiu) es pot anar amb cotxe fins al final de la vall i allà triar el camí que es vulgui.

La Vall de Sorteny és, ben segur, la millor vall i més variada des del punt de vista botànic. Es pot deixar el cotxe al costat de la caseta de informació i anar caminant fins el refugi. D’allà també hi ha diverses opcions, enfilar més amunt o baixar cap al riu Sorteny, passar per mulledius i endinsar-se cap al bosc.

A la zona d’Arcalís, trobem l’estació d’esquí on es pot agafar tele-cadires per pujar al cim i d’allà admirar els estanys de Tristaina. Una bona opció és baixar a peu, per poder apreciar la gran diversitat de plantes que es van trobant des de dalt a la carena, passant pels petits prats, caminets i rierols. Un cop a baix a l’estació, podem continuar amb el cotxe fins al final de la carretera d’Arcalís. Els prats alpins estan exhuberants de vegetació i la vista panoràmica des d’allà dalt és espectacular.

La darrera zona que vam visitar és la que abarca Arinsal, Coll de Pal i Comapedrosa. Tot aquest territori és d’una gran bellesa i amb una extraordinària riquesa natural, amb boscos d’avets i pi negre, plantes d’alta muntanya, vegetació de sotabosc i moltes altres variants.

Sens dubte, una experiència molt recomanable a tothom que vulgui gaudir d’uns dies envoltat d’aquesta magnífica natura.   

 

Platja de la Fonollera (Torroella de Montgrí, Baix Empordà)
Sortida botànica a les platges de la Fonollera- Gola del Ter (Torroella)

Sortida botànica a les platges de la Fonollera- Gola del Ter (Torroella) per identificar la vegetació dunar i de maresma.

La durada del recorregut serà d'aproximadament, 4 hores. Ens trobarem a les 8,30 a l'aparcament del Condis de Banyoles https://goo.gl/maps/NYzoN4eMKQ6uiCah7, o a les 9,30 a l'aparcament de la Fonollera, passat l'hotel Clipper, Carrer del Martinet(Torroella). https://goo.gl/maps/WgkJxBUsWwPsQiF4A.

LA SORTIDA SERÀ PEL PROPI COMPTE I RISC.

Puig Sant Martirià

El Puig Sant Martirià està situat al nordest de l’Estany de Banyoles, a uns 240m d’altitud. Al cim del turó es poden observar les ruïnes del Convent Vell, una ermita del s.XVII dedicada a aquest Sant, que és el patró de Banyoles. També hi ha la Creu de Fusta sobre una base de pedra, des d’on es pot gaudir d’una extraordinària vista panoràmica de l’estany de Banyoles i les muntanyes que l’envolten, com ara Sant Patllari i Rocacorba a l’est i les Gavarres al sud. A la nostra esquerra veiem la silueta del massís del Montgrí que separa les planes de l’Alt i Baix Empordà i mirant cap al nord se’ns obra una magnífica perspectiva del Pirineu i Prepirineu amb el Canigó al fons i la Mare de Déu del Mont a primer terme. Tenim, doncs, una immillorable imatge de 360 graus des d’aquest petit mirador.

La ruta que proposem és d’uns 2,5km i surt de l’antic mirador de l’Estany, al costat de la carretera, on hi ha espai per deixar els cotxes. Agafem el camí que ens porta al Puig i seguint la ruta que assenyalem al mapa, baixarem per uns caminets, passant per diverses feixes, fins a trobar el camí de pujada, just darrera del cementiri de Banyoles, i que ens tornarà al lloc d’origen.

Si es prefereix fer una volta més curta, es pot anar fins el cim del Puig pel camí de la dreta i tornar a l'aparcament per l’esquerra, una ruta que no fa més de 1km en total.

Convent Vell
                    Sant Martirià, patró de Banyoles, al Convent Vell

 

Miànigues, Porqueres

 

El poble de Miànigues forma part del municipi de Porqueres i consta d’uns petits nuclis de població i d’algunes masies disseminades, que en total no arriben al miler d’habitants.

L‘itinerari de Miànigues és una ruta circular d’uns 5km, que no presenta cap dificultat. Comença a l’aparcament del camp de fútbol de Porqueres i al cap d’uns 100 metres, s’ha de girar a la dreta per pujar al veïnat on es podrà observar l’església parroquial de Sant Romà de Miànigues. S’ha de seguir recte i continuar per un caminet que ens portarà a una bifurcació. Hem d’anar a l’esquerra i pujar un trosset fins arribar a Can Campolier. Aquí es pot agafar un caminet que fa baixada i que ens portaria altre cop al punt d’origen, una bona opció per qui vulgui fer la volta més curta. Seguint la nostra ruta cap a la dreta, passarem per altres masies, camps de conreu i finalment arribarem a un bosquet de roures i alzines. Hem d’anar cap a la dreta, deixant el bosquet a la nostra esquerra. Més endavant trobarem una bifurcació, agafarem el camí de l’esquerra, sempre vorejant el bosquet i arribarem finalment al barri de La Bóbila de Camós. Atravasserem la placeta, girarem a l’esquerra i baixarem un carrer fins a un caminet que, després d’uns 5 minuts de pujada i girant a la dreta, ens portarà al lloc d’inici.

església de Sant Romà de Miànigues
                            església de Sant Romà de Miànigues

 

Per qui estigui interessat, de les plantes que hem trobat a aquesta ruta, n’hem fet un  recull de les que us poden servir per fer la ratafia que, tradicionalment, es fa pels volts de Sant Joan. Aquestes plantes les veureu a l’apartat ‘Mapa etno’