GT de comunicació

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Publicació del Número 2 de MIlfulles

Acabem de publicar el SEGON número de la revista Milfulles (la revista de Flora Catalana) a la web de la nostra associació.

http://www.floracatalana.cat/drupal843/milfulles/numeros/num2

A l’enllaç veureu que us podeu descarregar un “pdf” amb tota la revista complerta, alhora que també, a la pestanya “Articles”, podeu trobar-hi els “pdf” de cada article per separat, la qual cosa facilita la descàrrega de la revista (especialment si no disposeu de massa ample de banda). A l’última pestanya, anomenada “Crèdits”, hi podreu trobar el nom de totes les persones que han col·laborat en l’elaboració d’aquest número (fent-hi clic podreu consultar el seu perfil).

Adjuntem a aquest número de Milfulles, un suplement molt interessant sobre etnobotànica. Amb la publicació de la nostra revista, volem fer arribar el saber de les plantes i el seus usos a la nostra societat, creiem que amb això podem fer una labor de conscienciació i difusió que no té preu i que, de ben segur, contribuirà a la preservació del nostre patrimoni natural i ètnic. Per a que aquesta difusió sigui el més efectiva possible, us demanem que reenvieu la nostra revista al màxim nombre de persones/entitats.

FEM-LA CÓRRER!

Serà la manera de que la nostra feina, la feina de tots, sigui en benefici de tothom. Per reenviar la revista a terceres persones no heu d’adjuntar els pdf’s en un correu, per la seva mida us donaria veritables problemes. La manera més simple i més efectiva de compartir la revista és posar l’enllaç web següent al correu electrònic que feu servir per difondre-la:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/milfulles/numeros/num2

És important destacar que els lectors pdf on-line no són capaços de reproduir la qualitat coplerta de la revista. Per veure l'edició en la qualitat original recomanem descarregar la revista i obrir-la amb Adobe Acrobat Reader.

Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana

Mertxe Pamplona
Descoberta al Moianès: Briòfits (molses) & Lliris de neu (Galanthus nivalis) el 3 de febrer de 2019

El Grup de Treball de Briòfits i el Grup Local del Moianès estem preparant una sortida doblement interessant a la qual us convidem.

Pel que fa als briòfits, en César Pedrocchi i en Miquel Jover del GT Briòfits han preparat un recorregut per la riba del Torrent del Gai i ens il·lustraran sobre les espècies de molses i hepàtiques que creixen en aquest entorn.

El mateix matí podrem observar les poblacions de Galanthus nivalis localitzades a les ribes del torrent i els prats propers.

S’ha triat aquesta data per intentar que la sortida coincideixi amb el moment de màxima floració dels lliris de neu. Si s’aconsegueix, promet ser una visió espectacular. Esperem que la climatologia ens sigui favorable i que els puguem veure en tota la seva esplendor.

L’altitud i el relleu del Moianès permeten la vida de força espècies de plantes que s’espera trobar més aviat cap al Prepirineu que en territoris relativament propers a la Costa Central.

Serà una nova oportunitat per fruir de la natura de la comarca!

Per minimitzar l’impacte a la població de lliris de neu, excepcionalment, les places per a aquesta sortida són limitades i s’assignaran per rigorós ordre d’inscripció. Per inscriure-us, envieu un mail a moianes.floracatalana@gmail.com indicant cognoms, nom i NIF.

Properament trobareu publicada la informació pràctica de la sortida (horari, lloc de trobada i demés) a la pàgina d’Activitats del lloc web de Flora Catalana.

Us hi esperem!

Sortida botànica a La Ginebreda (Castellterçol)

A continuació del taller d’estudi de plantes (veure activitat anterior del mateix dia: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1312), a les 10:00 h anirem a peu cap a La Ginebreda.

Observarem algunes plantes florides a les parets dels carrers del poble abans d’agafar camins de terra dels voltants del poble. Es preveu tornar a Castellterçol al voltant de les 14:00 h.

Nota:
Portar roba d'abric i barret impermeables, calçat còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult. LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Taller d’estudi i determinació de plantes (13/01/2019)

Continuarem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres que porteu al taller i les determinarem.

A les 10:00 enllaçarem amb la sortida botànica, (veure activitat posterior del mateix dia: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1313),

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Publicació llibre electrònic: Conserving wild plants in the south and east Mediterranean region

Ens plau comunicar-vos que hem publicat al Fons documental de la web de Flora Catalana (floracatalana.cat, menú Coneixement -> Fons documental), el llibre electrònic “Conserving wild plants in the south and east Mediterranean region”. Es traca d’una obra publicada per la IUCN (INTERNATIONAL UNION FOR CONSERVATION OF NATURE) i enfocada a les plantes amenaçades de la regió sud i est de la Mediterrània.

En el següent enllaç podeu descarregar el llibre electrònic: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1310

Esperem que sigui del vostre interès.

I premi d'articles d'etnobotànica Joan Pellicer

Des de Flora Catalana us informem de la convocatòria del "I Premi Joan Pellicer de Divulgació Etnobotànica", per a tots aquells que hi vulguin participar.

Ja podeu enviar articles per participar en el "I Premi d'articles d'etnobotànica Joan Pellicer". S'admeten articles breus, d'una extensió màxima d'un parell de fulls, sobre qualsevol tema relacionat amb la cultura popular i les plantes (usos, costums, jocs, dites, creences...). Els treballs s'enviaran en PDF a l'adreça premsa@trobadesalcoiacomtat.cat. S'estableixen dos premis en metàl·lic (300€ guanyador i 150€ finalista) a més de la possibilitat de publicar els articles als mitjans col·laboradors. Es podran presentar treballs fins l'1 de febrer de 2019 (s'ha ampliat el termini). Els premis es lliuraran en un acte d'homenatge anual a Joan Pellicer, durant la primavera. Organitza la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat (Escola Valenciana), en col·laboració amb el Museu Valencià d'Etnologia.

Bases completes en www.alcoiacomtatpelvalencia.cat

Publicació de l'eina d'itineraris a la nova web

Hem publicat, recentment, l’eina d’itineraris de la web nova de Flora Catalana. Aquesta eina permet publicar les citacions de plantes que es van recollint a les sortides representant-les també en un mapa. Alhora, està pensada també perquè s’hi puguin penjar els elements etnoculturals que es trobin al llarg de l’itinerari, com és el cas de barraques de pedra seca, forns de calç, castells, masies emblemàtiques, etc. També s’hi poden introduir els hàbitats pels quals transcorre l’itinerari, així com ressaltar les plantes que destaquen pel seus usos etnobotànics explicant-ne, de manera simbòlica, les seves principals indicacions. L’eina permet també penjar fitxers en format kml, gpx i xlsx, per tal que el visitant de la nostra web pugui descarregar-se els fitxers per tractar les dades amb el full de càlculs i Google Maps.

L’eina és accessible des del menú “Eines” de la web floracatalana.cat. O bé des de l’adreça:
http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris

Qualsevol persona, o grup local, que estigui interessada en usar aquesta eina per introduir informació del seu treball de camp, simplement ha de posar-se en contacte amb la vocalia d’etnobotànica i explicar els seu interès per correu electrònic (etnobotanica.floractalana@gmail.com).

Conclòs el curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre, de 2018, va tenir lloc, a Celrà, el curs de formació titulat “Curs d’itineraris digitals de flora”. Al curs hi varen assistir 14 alumnes. El primer dia del curs, pretenia formar als assistents per tal que aprenguessin a usar aplicacions de mòbil (App’s) com ZamiAdroid o GPX Viewer, i també aplicacions web com Google Maps, Google Earth, BIRME i GPS Visualizer ; també es va fer un repàs ràpid a les funcions bàsiques del full de càlcul.

La segona sessió de formació, la del dia 29, pretenia ensenyar com introduir un itinerari a la nova Web de Flora Catalana, fent ús de les eines apreses al llarg de la primera sessió. Els alumnes van mostrar gran interès i es va copsar la voluntat de participar en el Grup de Treball d’Itineraris (adscrit a la vocalia d’etnobotànica) per part de membres de diferents grups locals. Ens plau ressaltar el bon ambient que es va crear entre tots els que assistírem al curs, va ser un veritable plaer compartir les sessions amb tots nosaltres.

Per altra banda aprofitem l’ocasió per anunciar que l’eina d’itineraris ja està en funcionament a la web nova. De moment conté els itineraris que s’han fet durant la prova pilot amb les grups locals de Baix Ter i del Penedès. Podeu trobar aquesta eina al menú “Eines->Itineraris” de floracatalana.cat, o bé directament a la url:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris/cercador

La informació del curs es pot trobar a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002
Un tomb pel Ripoll (segona sortida del GL del Vallès de Flora Catalana)

Sant Llorenç Savall, 23/12/2018

Avui a la sortida del Grup Local del Vallès de Flora Catalana ens hem reunit més de vint persones. Hem visitat tres ambients diferents: ruderal amb camps abandonats, alzinar i bosc de ribera.

L’itinerari ha tingut components diversos: cultural (molí fariner de l’Agell del segle XVI, ara en estat ruïnós), botànic, etnobotànic i fins i tot geològic.

Com a la primera sortida, hi ha hagut participació per part de tots els assistents, que han anat incorporant els seus coneixements sobre diferents aspectes de les plantes, com ara usos remeiers, comestibles, artesanals o apícoles.

L’itinerari ha transcorregut pels dos marges de la capçalera del Ripoll, creuant el riu en dues ocasions i tornant per la carena del Molí, amb vistes espectaculars al massís de Sant Llorenç del Munt. L’epicentre de l’itinerari ha estat el Molí de l’Agell. Aquest edifici aprofita un replà creat per un meandre del Ripoll que genera un espai de gran diversitat, fins i tot en aquesta època de l’any es pot apreciar la riquesa d’espècies que recull.

Fins i tot hi ha hagut una estona per a les receptes. El Jaume, de Santa Eulàlia de Riuprimer ens ha proposat aquesta salsa: all, fulles tendres de fonoll, flors de ravenissa groga, rovell d’ou i oli.

Gràcies Jaume per la recepta de la salsa!

Hi ha hagut una bona pluja d’idees per a properes trobades i s’han compartit experiències i una bona estona.

Vegeu les imatges de la sortida a la web del grup local: http://www.floracatalana.cat/drupal843/glvalles/imatges

Bones festes!

Adjuntem una llista de les plantes trobades, incloses les digestives, sense incorporar els enriquidors comentaris que la farien massa extensa.