GT de comunicació

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Presentació del Grup Local del Ripollès coordinat pel Jardí Botànic de Gombrèn

El dissabte 20 de juliol, tal com us vam anunciar, al JARDÍ DE PLANTES MEDICINALS DE GOMBRÈN es va realitzar l’acte de presentació del nou GRUP LOCAL DE FLORA CATALANA DEL RIPOLLÈS, impulsat per l’ASSOCIACIÓ del Jardí.

L’acte va atraure moltes persones interessades en les plantes remeieres i va comptar amb una notable assistència de públic.

Durant tot el matí, i un cop fets els parlaments protocol·laris inaugurals i una infusió de benvinguda, es va poder presenciar una destil·lació de romaní conduïda per Lluís Borrell i fer una visita guiada pel Jardí de la mà de Conxita Cortina (creadora del Jardí i Presidenta de l’Associació del Jardí Botànic). La passejada va permetre conèixer algunes de les més de 300 plantes del Jardí, les seves característiques, propietats remeieres, usos culinaris, etc...

L’acte es va acabar amb un pica-pica herbal, on la combinació de diferents plantes (blets, ortigues, orenga, menta...) amb d’altres productes feu la delícia dels assistents, que també foren obsequiats amb un farcellet d’herbes culinaries.

L’èxit d’aquesta convocatòria fa que els membres del GRUP LOCAL DEL RIPOLLÈS iniciem amb ànims els passos dins FLORA CATALANA i agraïm molt sincerament la nombrosa assistència a aquesta primera trobada.

Sortida font d'en Gilet (Martorell)

19 de juliol de 2019

Vàrem iniciar puntualment el recorregut a l’estació de tren de la Renfe de Martorell.

En el passeig pels carrers de Martorell ens vàrem fixar en els arbres urbans, identificant la troana i moltes altres espècies com l'arbre ampolla i la falsa acàcia.

Un cop al riu Anoia vàrem observar tant el canyís (Phragmites australis), com la canya (Arundo donax). I vàrem reconèixer l'àlber (Populus alba) amb exemplars autòctons i d'altres de jardineria de port més afusat, també vàrem veure el pollancre segurament d'origen híbrid.

En el recorregut pel riu vam observar el romegueró (Rubus caesius). I com no, el gram d'aigua (Paspalum distichum) ben diferent del gram comú (Cynodon dactylon).

Un cop al camí de la Font, varem localitzar i diferenciar l’argelaga (Genista scorpius) de la gatosa (Ulex parviflorus). Continuant pel camí, vàrem trobar nombroses espècies del bosc mediterrani com l'aladern, la falzia negra, el galzeran i, com a quelcom excepcional, l’evònim (Evonymus europaeus) de caràcter més eurosiberià.

Un cop a la font d'en Gilet vàrem seure i comentar alguna de les moltes espècies que havíem vist. La tornada pel mateix camí ens va portar fins a l'estació i el seu bar, on vam prendre un refresc i vam començar a planificar noves sortides per conèixer la flora.

Visita a l’orella d’ós

Poc ens imaginàvem quan vam planificar el calendari d’activitats que aquella seria una setmana de rècords: una onada de calor excepcionalment intensa es va fer notar a tot el territori, especialment a les comarques interiors, fent miques les marques de temperatures màximes dels mesos de juny d’ençà que se’n guarden registres.

No ens va desencoratjar i diumenge 30 de juny, preparats per al sol i la calor, ben d’hora ens vam acostar a Granera. Vam iniciar la sortida pel costat de camps conreats i vam seguir per una pujada suau envoltats de vegetació mediterrània amb exemplars de llentiscle (Pistacia lentiscus L.) i roldor (Coriaria myrtifolia L.).

Quan el camí s’endinsava entre alzines i pins vam trobar Coris monspeliensis L. subsp. monspeliensis (farigola mascle) amb els seus raïms de flors roses, acompanyada de la grisenca Teucrium polium L. subsp. polium (poliol). Diverses espècies de gramínies i verbascum apareixien durant la ruta, plantejant-nos el repte de determinar-les amb èxit.

Ens anàvem acostant a la Ramonda myconi (L.) Rchb., també anomenada popularment: Ales de fetge, Borraina, Borratja de roca, Fetge de roca, Herba morenera... Calia trobar una paret vertical de roca calcària orientada al nord i sense res (o gairebé) d’insolació directa. Ja havíem deixat el camí i la vegetació era cada cop més densa. Boixos, aparentment intactes i sense erugues a la vista, ens feien avançar més lentament fins al nostre destí. Localitzar aquella ubicació havia requerit una exploració digna d’un deixeble de Linné!

Desafortunadament, les calorades havien assecat prematurament tots els exemplars d'orella d'os i haurem de tornar un altre any si volem veure’ls en tota la seva esplendor.

El matí ja era força avançat i vam emprendre la tornada del recorregut circular.

En un moment del camí, un revolt mena a un tram ombrívol i més humit i trobem un esclat de diversitat: prunel·les grandiflora, llins, un càrex, gramínies (Brachypodium sylvaticum i altres), Campanula rapunculus, Reseda lutea, esbarzers.... tots en flor! Prou que mereixien la nostra atenció.

La resta del camí no va deparar més sorpreses. Vam arribar als cotxes i ens vam dirigir a la sala de lectura de Castellterçol on tenia lloc el taller de determinació de plantes.

El tema del dia va ser la disposició de les flors a la tija i els tipus d’inflorescències: ramoses/cimoses, simples/compostes, mixtes… i l’explicació d’alguns tecnicismes relacionats que s’utilitzen a les claus dicotòmiques.

Quantes paraules necessitem per descriure la diversitat de la vida? Potser no en tindrem mai prou...

Això sí, al proper taller n’aprendrem algunes més!

Publicació del Número 3 de Milfulles

Acabem de publicar el TERCER número de la revista Milfulles (la revista de Flora Catalana) a la web de la nostra associació.

http://www.floracatalana.cat/drupal843/milfulles/numeros/num3

A l’enllaç veureu que us podeu descarregar un “pdf” amb tota la revista complerta. Alhora, a la pestanya “Articles”, podeu trobar-hi els “pdf” de cada article per separat, la qual cosa facilita la descàrrega de la revista (especialment si no disposeu de massa ample de banda). A l’última pestanya, anomenada “Crèdits”, hi podreu trobar el nom de totes les persones que han col·laborat en l’elaboració d’aquest número (fent-hi clic podreu consultar el seu perfil).

FEM-LA CÓRRER! (COMPARTIU-LA o REENVIEU-LA)

Serà la manera que la nostra feina, la feina de tots, sigui en benefici de tothom. Per reenviar la revista a terceres persones no heu d’adjuntar els pdf’s en un correu, per la seva mida us donaria veritables problemes. La manera més simple i més efectiva de compartir la revista és copiar el següent enllaç al correu electrònic que feu servir per reenviar-la:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/milfulles/numeros/num3

És important destacar que els lectors pdf on-line no són capaços de reproduir la qualitat complerta de la revista. Per veure l'edició en la qualitat original recomanem descarregar la revista i obrir-la amb Adobe Acrobat Reader.

Si esteu interessats en veure els número anteriors de Milfulles, podeu accedir-hi i descarregar-los a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/milfulles/numeros

Flora i fauna a la fresca de les obagues (La Segarra)

Excursió, a peu, de descoberta de flora i fauna que viu i estiueja a les Obagues d'Amorós i de la Tallada, a Sant Guim de Freixenet (Segarra). A càrrec de Daniel Espejo. Es recomana portar aigua, gorra, i calçat adequat per fer senderisme. En acabar, s'oferirà refresc de Xarop de Saüc dels Corremarges i vi d'anous ben fresquet, de Tres Cadires. US HI ESPEREM!

Curs d'iniciació a la fotografia digital de natura

Els dies 16 i 26 de gener va tenir lloc, a l'Ateneu de Celrà, el curs d'iniciació a la fotogradia digital de natura. Un curs organitzat per Flora Catalana conjuntament amb l'Ajuntament de Celrà que tenia per objectiu principal donar a conèixer la tècnica bàsica de la fotografia digital. El curs va comptar amb un nombre considerable d'assistents que mostraren molt d'interès per la matèria.

El programa del curs es pot consultar a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2019003.

Cloenda del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies

Els passats dies 01/6/2019 i 29/6/2019, tots ells dissabtes, el Grup Local del Penedès ha impartit la última sessió del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies, i la sortida de Cloenda a les Deus de St. Quintí de Mediona. Ha estat un curs extens en el que s’han establert amistats que, de bon grat, donen un valor afegit a la formació.

Donat que era la primera ocasió en que el grup local fa un curs intensiu d’aquesta mena, els assistents han aportat la seva experiència per proposar millores al temari i metodologia, que serviran per afinar l’enfoc i poder-lo orientar més adequadament a les necessitats dels inscrits en properes edicions.

Des del Grup Local del Penedès, volem agrair la col·laboració i entusiasme dels alumnes, així com les aportacions que serviran per millorar properes edicions del curs. Gràcies a tots!

Curs de briòfits

El passats dies 9 i 16 de març, va tenir lloc el curs de briòfits al Centre Cívic Baró de Vivier. En Miquel Jover i en César Pedrochi, ambdós botànics especialistes en briòfits van ser els encarregats d’impartir el curs. El curs va ser introductori fent incís en la morfologia d’aquestes plantes, per la qual cosa es va tenir que treballar amb microscopis. Una sortida al camp, va servir per recollir les mostres i comprendre els hàbitats que ocupen aquests desconeguts membres del regne vegetal.

Aprofitem l’ocasió per agrair als dos docents la seva dedicació i entusiasme, i més tenint en compte la seva col·laboració desinteressada.

Descoberta de vegetació gipsícola de la Vall del Llobregós

Aquest passat dissabte 13 de juliol va tenir lloc la primera sortida botànica de Grup Local de l’Altiplà de la Segarra. Aquesta va tenir lloc a la vall del Llobregós, en una ruta circular anomenada Ruta del Molí del Cava, passant pels municipis de Biosca, Sanaüja i Massoteres, situada en un Espai d’Interès Natural. L’objectiu de la sortida era introduir i explicar als participants la vegetació gipsícola de lloc.

Un desena de persones vam acudir a l’esdeveniment, sent el punt de trobada el Mas del Sot. Iniciant la sortida amb una introducció geològica, tot seguint vam començar a caminar tot observant la seva flora gipsícola, sent dues de les espècies més representatives la trincola (Gypsophila struthium) i el ruac (Ononis tridentata). L’estona del dinar la vam passar al costat de Llobregós en el lloc conegut com la Peixera, tocant el Molí del Cava. Aquí vam parlar de la vegetació de ribera, on vam veure freixes (Fraxinus angustifolia), àlbers (Populus alba), saücs (Sambucus nigra) i llúpols (Humulus lupulus). El tram final de la ruta va ser en una zona d’obaga, on la presència de roures de fulla petita (Quercus faginea), molts d’ells híbrids i boixos (Buxus sempervirens) era molt més notoris, comportant una canvi important de vegetació vista respecte el matí. Com a colofó final vam poder gaudir d’un pollancre (Populus nigra) de dimensions extraordinàries.

Una excursió d’unes 6 hores, que malgrat la calor que vam aguantar, els participants van gaudir d’una vegetació, la gipsícola, molt restringida geogràficament a Catalunya.

Sortida botànica a Sallent

Ens trobarem a les 08:00 h a l’aparcament del CAP de Castellterçol (https://goo.gl/maps/qRUc71UX9TzgqKpR8). Anirem amb cotxe fins a la rotonda en sentit sud de la sortida 59 de la C-16 (https://goo.gl/maps/rtG1oT61LQ5WyYH78) on ens tornarem a concentrar a les 08:30 h amb els participants que vinguin des d’altres poblacions.

Continuarem amb els cotxes fins acostar-nos a la sèquia de Manresa. Passejarem per la rodalia.

Nota:
Portar roba i calçat còmodes, barret, crema solar i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC