GT de comunicació

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Sortida botànica a Puigdolena (Sant Quirze Safaja)

Ens trobarem a l’aparcament del CAP de Castellterçol on agafarem els cotxes per anar cap a Sant Quirze Safaja i a l'antic sanatori antituberculós de Puigdolena, on aparcarem.

Passejarem pel serrat del Puig d’Olena

Es preveu tornar a Castellterçol al voltant de les 14:00 h.

Nota: Portar roba d'abric i barret impermeables, calçat còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Un passeig curiós i la font del Pontarró

El passat diumenge, 22 de setembre, una colleta del Grup local Moianès, ens vam trobar de bon matí a Castellterçol per fer la sortida botànica a la font del Pontarró que es troba sota la carretera C-59 en direcció a Sant Feliu de Codines.

El retrobament de molts de nosaltres després de les vacances d’estiu, va ser força agradable i va espavilar les primeres alegries del dia.

Vam passejar per camins i corriols tot observant les plantes d’aquell indret i vam recollir-ne algunes mostres per estudiar-les després al taller.

Les primeres passes les vam aturar aviat perquè els capítols grocs de la parraca, nom català de la planta nomenada Picris hieracioides ens va cridar l’atenció. Ben a prop també vam poder observar una altra planta de la família de les compostes, la de la xicoira (Cichorium intybus), de capítols formats per flors de color blau. I abans de seguir el camí, vam tenir temps per estudiar-ne una altra de la mateixa família, aquesta, la de les flors de color porpra, de la planta herbàcia perenne, coneguda amb el nom Centaurea jacea.

A mesura que ens acostàvem a la font, la humitat i la foscor ens embolcallaven.

Les converses es recreaven per fer explicacions i també per gaudir de la bona companyia.

A tothora, les plantes de l’indret aconseguien captar la nostra a curiositat.

Ens vam entretenir mirant un esbarzer de riu que per allà creixia. D’aquesta planta (Rubus caesius) de tiges febles i ajagudes, amb agullons prims i força drets, en vam veure les fulles trifoliolades i els fruits múltiples, no comestibles, amb menys grans i més grossos que les móres saboroses de l’esbarzer comú que veuríem més tard.

Ben a prop de les escales que ens portarien a la font vam distingir entre les fulles de pota de cavall (Tussilago fàrfara) i equisets (cua de cavall) la presència d’una planta invasora que ens va intrigar i que més tard van determinar uns companys a facebook: Houttuynia cordata.

Encara més atents, miràvem i, quasi al costat, entre les plantes que allà hi havia, vam veure la vara d’or (Solidago virgaurea), una planta vivaç que ens ensenyava la seva tija, les fulles alternes de color verd clar i els seus capítols grocs disposats en un raïm. I també, l’escabiosa mossegada (Succisa pratensis) amb la seva inflorescència de flors d’un color violat blavós clar molt delicat.

Vam baixar les escales que portaven a la font entre petites falgueres i mentre érem a prop del brollador de l’aigua, uns quants de nosaltres vam verificar que els fruits de l’herba pedrera (Lithospernum purpurocaeruleum) són durs, brillants i també d’un color blanc nacrat. Després vam pujar les escales i vam continuar la passejada. Abans de deixar el corriol ens vam acomiadar d’una bonica Campanula trachelium que molts de nosaltres vam retratar.

Vam prendre un altre camí, més ample i assolellat. I vam continuar l'observació de més plantes i descobrint entre elles algunes xarxes de teranyines, unes més denses que unes altres, que encara gronxaven unes gotes ben brillants de rosada. I és que la natura sempre permet una mica de poesia quan la mires amb gratitud.

Vam tornar a Castellterçol amb l’entusiasme de sempre i a la Sala de lectura vam encetar la lliçó de la família de les compostes o asteràcies. Va resultar molt interessant i satisfactori l’estudi a partir de l’observació acurada de les mostres que vam recollir durant la sortida. Com sempre, aprehendre nous coneixements de la flora i compartir-los va ser molt agradable.

Fins la propera!

Flora de Can Jalpí i turó del Pollastre

Passejada que transcorrerà per La Central de Can Jalpí, pel seu Castell, Can Catà de Dalt, Can Fortuny, Turó del Pollastre, La Teixonera i tornada a la Central.

En aquest curt recorregut, però intens, es podrà gaudir de diferents tipus de vegetació, com ara pinedes de pi pinyoner, alzinars, brolles acidòfiles i, fins i tot, vegetació helofítica que creix a l’empara d’un llac artificial o, totalment fora de context, un roure pènol de requeriments atlàntics.

ÉS NECESSÀRIA INSCRIPCIÓ a l’adreça electrònica maresme.floracatalana@gmail.com, posant nom, cognoms, telèfon i adreça electrònica.

Curs d'introducció a l’estudi i classificació dels bolets

Curs consistent en una jornada sobre l’estudi i classificació dels bolets. Consistirà en una iniciació al coneixement dels bolets. La intenció és que s’adquireixin uns coneixements bàsics sobre el món del bolet, mitjançant la realització de diverses activitats. Dia 20/10/2019, de 10:00 h. a 17:30 h.

Veure tots els detalls del curs a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2019005.

Les rareses botàniques de la Serra de les Pedritxes

El passat diumenge vint-i-sis de setembre vam aplegar-nos una vintena de persones a can Roure, Matadepera, amb l’objectiu de recórrer la serra de les Pedritxes i descobrir algunes de les singularitat botàniques que hi creixen. A diferència de la major part del massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac, de naturalesa calcícola, la serra de les Pedritxes està constituïda per materials àcids del paleozoic, concretament per un tipus de roca volcànica anomenat riolita. Aquest fet determina les espècies vegetals que hi creixen, predominantment acidòfiles, de manera que podem trobar algunes singularitats úniques al massís i, fins i tot, a la comarca. Entre aquestes cal destacar l’abundància del crespinell gros (Sedum telephium) que en aquesta època es troba en plena floració. Altres espècies amants dels sòls àcids que hi vam identificar són: els caps d’ases (Lavandula stoechas), l’estepa crespa (Cistus cripsus), el melic de Venus (Umbilicus rupestris) o l’escorodònia (Teucrium scorodonia). Això no obstant, les singularitats més notables de la serra cal cercar-les en el món de les falgueres. Vam identificar un total de set espècies diferents de pteridòfits, entre elles tres rareses notables: Cheilanthes marantae (falguereta pèl-roja), Cheilanthes pteridioides maderensis i Asplenium septentrionale (falzia prima). Tres veritables joies florístiques del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Tot un regal per un grup d’enamorats de la botànica!.

Exposició "Fruits i llavors. Font de Vida", a El Vendrell

El Grup Local del Penedès, del 3 al 30 de setembre de 2019, ha exposat la l'exposició "Fruits i Llavors. Font de Vida" que el Grup Local del Baix Ter va crear i exposar anteriorment a Torroella de Montgrí. L'exposició s'ubicà a la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell i aconseguí un gran nombre de vistants. Durant el període que s'ha pogut visitar, s'han fet un parell de xerrades per ajudar divulgar la nostra flora i la nostra associació (podeu veure el detall de les xerrades a l'activitat que vàrem publicar en el seu moment: 
http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/2161)

Volem aprofitar l'ocasió per agraïr, de cor, a la direcció i personal de la Bilblioteca Terra Baixa el seu esforç per ajudar-nos, aixó com el suport i ajut incondicionals. Moltes gràcies!

Vegeu les imatges de l'exposició i xerrada inaugural a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/2190

Vegeu el vídeo resum de l'exposició i la inauguració:
http://www.rtvelvendrell.cat/exposicio-de-flora-catalana-al-portal-del-pardo/

Vegeu el vídeo de la xerrada sobre els fruits de tardor: 
http://www.rtvelvendrell.cat/pilar-lopez-explica-les-propietats-dels-fruits-silvestres-de-tardor-del-penedes/

Vegeu l'exposició que el Grup Local del Baix Ter va fer a Torroella de Montgrí, i el vídeo, a:
http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/741.

Anna Ibañez Virgili

Anna Ibañez Virgili
689 913 207

LogoNinaLolaProductions.JPG
Web: www.ninalolaproduccions.photo
Instagram: 
@ninalolaproduccions
Twitter: 
@ninalolaphoto

Passejada botànica MIRA EL TEU VOLTANT

El Grup Local de Pla de l'Estany ens comunica una activita que han organitzat conjuntament amb el Centre Cívic de Porqueres. Es tracta d'una passejada pels volts de l'Església de Mata, a Porqueres, on s'identificaran les plantes més comuns dels voltants i s'explicaran alguns dels seus usos.

Exposició "Plantes silvestres. La flora local oblidada"

Divendres 4 d’octubre a les 19 h el Centre Cívic de Porqueres presenta una exposició participativa i un programa d'activitats complementàries al voltant de la flora local. La mostra expositiva ha estat comissariada per Maria Benavente i Pilar Herrera, amb el suport del Grup Local del Pla de l’Estany de Flora Catalana. L'exposició es podrà visitar durant tot el mes d'octubre.

Ja som 1.000 socis! Flora Catalana creix.

JA SOM 1.000 SOCIS. FLORA CATALANA CREIX.

Gràcies a totes les persones que han fet possible aquesta fita i, sobretot, el nostre agraïment a tots els socis de Flora Catalana que, al confiar en la nostra associació, li donen sentit i l’ajuden a créixer. L’interès per la nostra flora es fa palès doncs, en dos anys, hem més que triplicat el número de socis.

Flora Catalana, SOM TOTS!

Estem contents perquè augmentar el número de socis comporta augmentar el nostre pes social com a associació, la qual cosa ens permet tenir més facilitats per accedir a certes ajudes econòmiques i a disposar de més col·laboradors per poder tirar endavant projectes com la nostra web, la revista Milfulles, el glossari, itineraris, etc ... És per això que t’animem a unir-te a Flora Catalana i gaudir compartint tot allò que fem.

Per als que encara no sigueu socis, convidar-vos a formar part d’aquesta gran família. SER SOCI DE FLORA CATALANA NO COMPORTA CAP QUOTA NI OBLIGACIÓ, però sent-ho estareu permanentment informats de les nostres activitats i podreu participar gratuïtament en qualsevol d’elles, com també podreu participar, si ho desitgeu, en alguns dels nostres grups de treball o grups locals si us interessa. És una bona manera d’accedir plegats al coneixement botànic i etnobotànic de la nostra flora.

Fes-te soci: http://www.floracatalana.cat/drupal843/associacio/associarse

Gràcies a tots!

Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora
Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana.