GT de comunicació

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Vídeo de l'exposició "Fruits i llavors, font de vida"

El dia 22 d'octubre, es clausurà l'exposició "Fruits i llavors, font de vida", ideada i creada pel Grup Baix Ter de Flora Catalana, que va comptar amb una afluència de més de mil cent persones. El Grup Local del Baix Ter, amb l'ajuda d'Agustí Boada, ha preparat un vídeo que resumeix tota l'exposició amb molt bon gust. PER A TOTS AQUELLS QUE NO LA VAREU PODER VISITAR A TORROELLA DE MONTGRÍ, ARA ÉS UN BON MOMENT PER VEURE-LA EN AQUEST VÍDEO, . No us ho perdeu!

Per altra banda, podeu veure les imatges de l'exposició a la següent adreça:  

http://www.floracatalana.cat/drupal843/glbaixter/imatges

 

Aquest grup local, voldria que la feina feta es pogués aprofitar per divulgar aquest coneixement en altres localitats. Per aquest motiu, ofereixen la possibilitat de que qualsevol altre grup de l'associació, així com d'altres entitats, la puguin oferir als seus membres i a la població en general. Si hi esteu interessats, podeu enviar un correu a aquest grup local (baixter.floracatalana@gmail.com). 

Passejada botànica a la Vall del Bac

Us informem que el Grup de Flora Catalana del Pla de l'Estany, farà una passejada botànica, el proper dissabte dia 17 de Novembre a la Vall del Bac (Alta Garrotxa).

Hi haurà dos punts de trobada. El primer, com és habitual, a l'aparcament del Supermercat Condis de Banyoles a les 9 del ma-tí (https://drive.google.com/open?id=1kHmz26XTlnmhgDLldj2uAb7LwS0&usp=sharing), i l'altre a l'Hostal Mont-Rock , molt a prop de Castellfollit de la Roca, a les 9,30 (https://goo.gl/maps/J6petiDUqo92).

L'activitat tindrà una durada de tres hores i mitja aprox. El més provable és que anem a dos punts diferents de la mateixa vall, atès que la ruta circular que havien de fer al primer punt no es podrà dur a terme per la gran quantitat d'aigua que baixa per la riera i que impedeix de cre-uar-la.

Nou document electrònic: "Antoni Martí i Franqués i el sexe de les plantes"

Ens plau informar-vos que hem afegit un document electrònic nou al fons documental de Flora Catalana. Es tracta d'un treball d'història de la Botànica titulat "Antoni Martí i Franqués i el sexe de les plantes" escrit per en Pasqual Bernat qui, amablement, ens l'ha cedit per tal que pugui ser consultat i descarregat lliurement. Pasqual Bernat, doctor en història de la botànica, és soci de Flora Catalana i coordinador del Grup Local de la Vall del Ges.

Us convidem a llegir-lo!

http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/910

Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana

Presentació de Flora Catalana a la 1a Fira de l'Olivera (Santa Oliva)

El dissabte 10 de novembre tindrà lloc a Santa Oliva (Baix Penedès) la 1a Fira de l'Olivera, amb una mostra d'oli i productes derivats de l'oli d'oliva arbequina, típica de la comarca.

Durant tota la jornada s'aniran fent diferents actes: caminada popular, tallers infantils, degustacions, música en directe, berenar popular, xerrada etnobotànica sobre l'ús medicinal de l'olivera i tallers pràctics amb les olives i l'oli com a protagonistes.

Flora Catalana participa en la Fira presentant la web i la revista Milfulles, una activitat que tindrà lloc a les 6 de la tarda.

Adjuntem el programa informatiu i us animem a assistir a aquest esdeveniment que tindrà lloc al Monestir de Santa Oliva, del segle XII i acabat de restaurar, un edifici digne de ser visitat.

Sortida botànica a la Sauva Negra i al Castell de la Popa (Castellcir)

Ens trobarem a les 09:00 h. a l’aparcament del CAP de Castellterçol.

Anirem amb cotxe fins a Castellcir i baixarem pel camí de terra fins a Ca l’Antoja. Normalment aquest es troba en bon estat. Aparcarem a pocs metres.

Començarem el passeig per la vall de la riera de Castellcir, travessarem la Sauva Negra i pujarem fins al Castell de la Popa.

Es preveu tornar a Castellterçol al voltant de les 14:00 h.

Nota:
Portar roba d'abric i barret impermeables, calçat còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Inauguració de l'exposició sobre les orquídies del Montseny i conferència

El Grup Local del Baix Montseny ens informa de l'exposició de fotografia sobre orquídies del Montseny que han organitzat. L'exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 9:00 h a 20:00 h., al Centre Cultural de Riells i Viabrea (carrer Esquirols, 1). Del dia 10 al 30 de novembre.

El proper dissabte,  dia 10 de novembre, a les 18:30 h.) tindrà lloc la inauguració amb una conferència a càrrec de Xavier Sanjuan del Grup Orquidiològic de Catalunya (GOC-ICH).

No us ho perdeu, us sorprendrà!

L'Assemblea General 2018 de Flora Catalana, una jornada plena d'il·lusió

Dissabte passat, 27 d’octubre, al Centre Cultural La Fàbrica de Celrà, es va celebrar l’Assemblea General de Flora Catalana amb més d'una quarantena d'assistents. Va ser una jornada molt profitosa en què va destacar la col·laboració i aportació dels socis que eren presents. Una jornada molt enriquidora amb un denominador comú:

LA IL·LUSIÓ

La il·lusió per comptar amb més persones a la nostra associació i moltes més aportacions i col·laboracions.

La il·lusió pels projectes nous que comencen a veure la llum i pels nous que, ja anunciats, tot just estan neixent.

La il·lusió de retrobar-nos.

I, naturalment...

La il·lusió per aprendre de la xerrada sobre la murtra, a càrrec de la Carme Bosch, i la il·lusió també per destapar els misteris de l’origen de la vida i l’evolució de les plantes, amb en Lluís Vilar.

Volem aprofitar per agrair, tant a la Carme Bosch com a en Lluís Vilar, la seva desinteressada col·laboració en les ponències, a més de l’ajuda i col·laboració que de manera repetida ens van prestant. És un luxe que formin part de Flora Catalana, comptar amb el seu coneixement expert i veure’ls compartir, amb molta il·lusió, el seu saber amb tots nosaltres. Adjunt a aquesta notícia, hi podeu trobar ambdues ponències.

Gràcies també a tots els socis assistents, per les seves aportacions enriquidores i pel coratge que, també encomanats d’il·lusió, ens han tramés per seguir endavant.

Vegeu les imatges de la jornada a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/comunicacions/associmatges

La il·lusió és una flama que costa molt d’encendre i poc d’extingir. Vetllem entre tots per mantenir-la saludable i lluminosa com ara.

Presentació del Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat

El diumenge, dia 28 d'octubre, es va presentar el grup local del Barcelonès i Baix Llobregat a Barcelona amb una activitat compartida amb la "Huerta de Vanguardia" i "Champanela Sisters". El grup ja ha començat a caminar i aquesta activitat els ha motivat molt per continuar establit realacions amb altres col·lectius com els que han col·laborat en aquesta activitat.

Vegeu imatges de la presentació a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/glbcnbll/imatges

A causa de la pluja, l'activitat inicial de passejada per l'horta, amb recol·lecció i identificació de planles silvestres, es va modificar i l'acte va tenir lloc a l'Ateneu Flor de Maig, també al Poble Nou. Tant la Marisa com la Pilar ("Champanela Sisters") van presentar moltes de les plantes que es poden trobar a les voreres i als horts de la ciutat, i els assistents van aprendre com preparar-les a la cuina.

La jornada va ser interessant i participativa; va comptar amb unes 30 persones. Els menbres de grup local estan ben contents amb el resultat.

Desde Flora Catalana volem expressar el nostre sincer agraïment tant als companys de la "Huerta de Vanguardia" com a "Champanela Sisters" per l'esforç que han fet per garantir l'èxit de la presentació.

Moltes Gràcies!

Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana

Ana Velasco
Sortida al torrent del Castell + Taller de determinació de plantes

Ens vam reunir diumenge ben d’hora, participants del Bages, Vallès Oriental i Moianès, per dur a terme dues activitats: primer una sortida breu pel torrent per obtenir material fresc per al taller i, després, una sessió de determinació de plantes amb les mostres recollides.

Amb els primers raigs de sol vam recórrer un tram del torrent, vam observar algunes plantes florides i/o amb fruits que ens cridaven l’atenció i també vam destorbar alguns insectes i ocells matiners. Tot això, sota la vigilància del castell que, tot i ser un pèl atípic perquè està a una alçada inferior a la del propi poble, vigila eficientment des del segle IX els camins que transcorren als seus peus i que comunicaven, ja a l’edat mitjana, el Moianès amb la plana del Vallès.

Les pluges abundoses de principi de setmana devien d’haver fet córrer l’aigua amb prou força per fer-nos el camí més ampli, plegant als marges els esbarzers de riu (Rubus caesius L.) per tal que no ens punxéssim al passar, tot un detall.

Destacarem uns ufanosos exemplars de Stachys recta L. (herba de la feridura) ben florits. L’objectiu va ser plenament assolit i vam tornar als cotxes amb prou material, no per a un taller, sinó per a quatre o cinc: compostes, labiades, crucíferes, fagàcies... i més!

Acte seguit ens vam instal·lar a l’espai de Cal Recader (cedit per l’Ajuntament de Castellterçol) amb la lupa binocular i les mostres recollides.

Al taller vam estudiar els fonaments de la morfologia de la flor. Un cop clars alguns conceptes més o menys bàsics i utilitzant la “Floreta” i material elaborat pel Grup de Treball de Claus Dicotòmiques de l’Associació, vam arribar a determinar Hedera helix L. i Ballota nigra L. subsp. foetida Hayek (malroig o malrubí negre).

Tot observant, comptant, comparant i disseccionant havíem esgotat el temps previst! Però algú va dir... una més... la crucífera! I tan dedicats com estàvem vam arribar a determinar la Cardamine hirsuta L., ja en temps de descompte.

Finalment, vam fer una breu visita a la Fira de Fires que tenia lloc a Castellterçol aquell dia i ens vam acomiadar ja pensant en la propera sortida. Fins aviat!