Un matí per Sallent: la Sèquia i un hort singular

Llista de plantes
Títol de la notícia
Un matí per Sallent: la Sèquia i un hort singular
Notícia

La sortida del 21 de juliol es va desenvolupar per la veïna comarca del Bages. Volíem fer una ruta pel terme de Sallent i una companya d’aquell territori va proposar de seguir el curs de la Sèquia de Manresa, en un tram ombrívol.

Durant aquella setmana, a més, va sorgir la possibilitat de fer una visita a un hort ben interessant, al mateix nucli urbà de Sallent.

El passat mes d’abril es va celebrar la Fira Agronatura a Castellcir, on havien encomanat a Esteve Padullés la impartició d’un taller sobre herbes remeieres. Va compartit amb els assistents els seus coneixements de botànica i d’etnobotànica i va agradar molt a tothom amb la seva exposició molt completa i engrescadora.

Vam contactar amb ell just abans de la sortida de juliol i ens va convidar a fer-li una visita al seu hort. Ens va guiar per un espai gens ortodox, un terreny extens paral·lel a una petita riera, on es barrejaven, dins d’un cert ordre, espècies espontànies (com Atriplex halimus o salat blanc que creix en terrenys salins i contribueix a reduir-ne la salinitat) amb cultius d’hortalisses i herbes aromàtiques, arbustos i arbres fruiters; espècies autòctones amb d’altres de foranes (com el ginjoler o Ziziphus jujuba) i moltes de medicinals (com el plantatge cornut o Plantago coronopus).

Feu una ullada a l’extensa llista plantes amb flor i/o fruit que vam observar!

Ens va explicar les propietats culinàries i remeieres de les espècies que anàvem trobant.

També va compartir amb nosaltres diverses tècniques de cultiu experimentades per ell mateix i basades en l’aprofitament de la cooperació (i de vegades competència) entre espècies vegetals i també amb insectes, ocells i altres inquilins de l’espai. Va resultar molt interessant per als assistents, especialment per a aquells que treballen el seu propi hort.

Un cop finalitzada la profitosa visita vam anar cap al Parc de la Sèquia de Manresa i vam seguir durant una estona el seu curs. La sèquia medieval va ser construïda al segle XIV i té una llargada total de 26 km i un desnivell de 10 m. En aquest tram de Sallent, sota l’ombra de pins i alzines vam observar diverses espècies herbàcies amb flor i fruit (Vegeu llista al web).

A l’hora prevista vam refer el camí cap als cotxes i ens vam acomiadar, tot desitjant-nos unes bones vacances d’estiu, fins la tornada!

Grups locals
Grups de treball