GL del Moianès

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Sortida botànica a la Sauva Negra i al Castell de la Popa (Castellcir)

Ens trobarem a les 09:00 h. a l’aparcament del CAP de Castellterçol.

Anirem amb cotxe fins a Castellcir i baixarem pel camí de terra fins a Ca l’Antoja. Normalment aquest es troba en bon estat. Aparcarem a pocs metres.

Començarem el passeig per la vall de la riera de Castellcir, travessarem la Sauva Negra i pujarem fins al Castell de la Popa.

Es preveu tornar a Castellterçol al voltant de les 14:00 h.

Nota:
Portar roba d'abric i barret impermeables, calçat còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida al torrent del Castell + Taller de determinació de plantes

Ens vam reunir diumenge ben d’hora, participants del Bages, Vallès Oriental i Moianès, per dur a terme dues activitats: primer una sortida breu pel torrent per obtenir material fresc per al taller i, després, una sessió de determinació de plantes amb les mostres recollides.

Amb els primers raigs de sol vam recórrer un tram del torrent, vam observar algunes plantes florides i/o amb fruits que ens cridaven l’atenció i també vam destorbar alguns insectes i ocells matiners. Tot això, sota la vigilància del castell que, tot i ser un pèl atípic perquè està a una alçada inferior a la del propi poble, vigila eficientment des del segle IX els camins que transcorren als seus peus i que comunicaven, ja a l’edat mitjana, el Moianès amb la plana del Vallès.

Les pluges abundoses de principi de setmana devien d’haver fet córrer l’aigua amb prou força per fer-nos el camí més ampli, plegant als marges els esbarzers de riu (Rubus caesius L.) per tal que no ens punxéssim al passar, tot un detall.

Destacarem uns ufanosos exemplars de Stachys recta L. (herba de la feridura) ben florits. L’objectiu va ser plenament assolit i vam tornar als cotxes amb prou material, no per a un taller, sinó per a quatre o cinc: compostes, labiades, crucíferes, fagàcies... i més!

Acte seguit ens vam instal·lar a l’espai de Cal Recader (cedit per l’Ajuntament de Castellterçol) amb la lupa binocular i les mostres recollides.

Al taller vam estudiar els fonaments de la morfologia de la flor. Un cop clars alguns conceptes més o menys bàsics i utilitzant la “Floreta” i material elaborat pel Grup de Treball de Claus Dicotòmiques de l’Associació, vam arribar a determinar Hedera helix L. i Ballota nigra L. subsp. foetida Hayek (malroig o malrubí negre).

Tot observant, comptant, comparant i disseccionant havíem esgotat el temps previst! Però algú va dir... una més... la crucífera! I tan dedicats com estàvem vam arribar a determinar la Cardamine hirsuta L., ja en temps de descompte.

Finalment, vam fer una breu visita a la Fira de Fires que tenia lloc a Castellterçol aquell dia i ens vam acomiadar ja pensant en la propera sortida. Fins aviat!

Taller d'estudi i determinació de plantes (21/10/2018)

Observarem els detalls d’algunes de les plantes trobades, (veure activitat anterior del mateix dia), amb la lupa binocular per a la seva determinació. Acabarem l’activitat a les 13:30 h.

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida botànica al Torrent del Castell (Castellterçol)

A primera hora anirem a recollir mostres de la flora propera al Torrent del Castell de Castellterçol. Després tornarem al poble per estudiar algunes de les plantes trobades. També aprendrem a determinar-les. (veure activitat següent del mateix dia). Ens trobarem a les 08:00 h. a l’aparcament del CAP de Castellterçol.

Anirem amb cotxe fins l'aparcament del castell de Castellterçol. Passejarem per la vora del Torrent del Castell.

Iniciarem la tornada a les 09:45 h. aprox. per encadenar amb la segona activitat d’estudi i determinació de plantes que comença a les 10 h. a Can Recader (Castellterçol). (veure activitat següent del mateix dia)

Nota:
Portar roba d'abric i barret impermeables, calçat còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult. LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Cap a la font de les Tàpies (Calders)

La previsió del temps anunciava un diumenge de sol i de núvols poc assedegats.

El vol ràpid i enèrgic d'un falcó quan encara no havíem començat la passejada ens va aturar, i allà mateix vam començar a mirar i a observar. Uns quants pins blancs ens acollien mentre anàvem descobrint les plantes del lloc, tot un món petit que sorprenia a cada pas. Vam parar la nostra atenció en algunes flors i fruits que també vam fotografiar de moltes maneres.

Recordo la il·lusió d’algú de la colla per collir farigola i fer-ne ramells per dur a casa. I és que la farigola té bones propietats: quan es prepara de manera adequada (30 g per litre d’aigua) és bona per guarir refredats comuns i com a expectorant, va bé per desinfectar i tenir cura de les afonies i també és digestiva. I la sopa de farigola, què bona que és!!!

Mentre caminàvem per la baixada a la font, vam apreciar la transició del prat sec, passant pel carrascar, a la vegetació de ribera. Algun arbre com l'arç blanc o el roure i arbustos com el sanguinyol ja començaven a pintar els paisatges dels colors de la tardor. Després d'observar amb deteniment la morfologia de l'Euphorbia nicaeensis, vam seguir el camí sense saber que, a poca distància d'on érem, faríem una troballa de les bones.

I és que a pocs metres de la font, en un dels marges, algú va descobrir uns fruits allargats, els fol·licles, d’una planta boscana, la Vincetoxicum nigrum, que van desvetllar un gran interès: eren uns fruits ben regalats per unes boniques flors de color púrpura fosc que hauríem trobat unes setmanes abans. Poc o molt enfiladissa, ella, ens va presentar les seves fulles acabades en puntes agudes, amb pecíol curt i oposades per parelles i les llavors plomoses que unes mans atrevides van mostrar quan van obrir el fruit per l’única fisura longitudinal possible. Quina troballa!!!

Unes figueres, unes nogueres i uns plataners ens van obrir les portes de la font en una fondalada que s’alça a uns 310 metres per sobre del nivell del mar, un lloc preciós on petits i grans poden gaudir del temps.

Vam trobar-hi unes plantes que ens van interessar més perquè no creixen a Castellterçol: Atractylis humilis, Bellis sylvestris, Bupleurum frutiscescens i Centaurea linifolia subsp. linifolia.

No es pot acabar aquesta redacció sense explicar que aquesta font es nodreix de l’aigua del torrent de les Tàpies i que en èpoques plujoses arriba a la font en forma de salt d’aigua. I un apunt més, el torrent té el seu curs per sobre d’una gruixuda capa de roca calcària, una roca que encara que és compacta i resistent pot tenir fractures i pot deixar circular l’aigua pel seu interior, deixant-la baixar i baixar fins a trobar una bona raó per brollar: una capa de margues blaves (roques argiloses i impermeables) que la duen fins a la superfície sobre els peus del salt d'aigua.

Quan ja fèiem les darreres passes de l’excursió, un gaig es va acomiadar de nosaltres de manera estrident amb el seu característic “scaaaaacgg”.

Fins a la propera!!!

Sortida botànica a la font de les Tàpies (Calders)

Anirem amb cotxe per carretera cap a Manresa, per Moià, Calders..., fins poc després del km 11. Agafarem el camí de terra que surt a la dreta i aparcarem una mica després. El camí de terra és apte per a qualsevol tipus de cotxe. Passejarem fins arribar a la font de les Tàpies.

Iniciarem la tornada a les 13:30 h aprox.

Nota: cal portar roba i calçat còmode, gorra o barret, aigua i crema de protecció solar. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida botànica a la riera de Sant Quirze i determinació d’algunes plantes.

El diumenge 9 de setembre, membres de Flora Catalana -Moianès- vam fer una passejada per la riera de Sant Quirze, al costat mateix de Castellterçol. Caminant per allà, vam fer una bona observació de les plantes arrelades al lloc. Vam tocar i mirar tiges, fulles i flors; vam olorar algunes plantes aromàtiques com el romaní, la menta o la sajolida, i vam fer fotos interessants. També vam menjar algunes móres del temps i vam escoltar uns quants abellerols de colors que ja es preparaven per emigrar. Tots vam gaudir una estona d'aprenentatge i de conversa a l'aire lliure.

Tot seguit vam fer un treball de determinació a la Sala de Lectura, espai cedit per l’Ajuntament de Castellterçol. Encara que no vam trobar cap planta “excepcional”, destacarem les de la família de les labiades que després vam treballar al taller. Tot observant els caràcters de les plantes escollides amb una lupa binocular i amb ajuda de les claus dicotòmiques, les respostes successives van permetre la determinació de Satureja vulgaris, Satureja montana, Lycopus europaeus i Mentha aquatica

Taller d'estudi i determinació de plantes (09/09/2018)

S'observaran els detalls d’algunes de les plantes trobades en la sortida de primera hora (veure activitat anterior del mateix dia), amb la lupa binocular per a la seva determinació.

Sortida botànica a la Riera de Sant Quirze (Castellterçol)

A primera hora s'anirà a observar la flora de la riera de Sant Quirze, al límit dels termes municipals de Castellterçol i de Sant Quirze Safaja, abans de tornar a Castellterçol a estudiar alguna de les plantes trobades. Més tard, aprendrem a determinar-les. (veure activitat següent del mateix dia).

La trobada serà a les 08:00 h. a l'aparcament del CAP de Castellterçol (https://goo.gl/maps/fjNUeDN7c8M2)

S'anirà amb cotxe, per carretera, cap a Sant Feliu de Codines, i s'aparcarà a l'entrada del camí de terra que creua la riera. Es farà la passejada per la vora de la riera de Sant Quirze.

S'iniciarà la tornada, a les 11:30 aproximàdament, per enllaçar amb la segona activitat d’estudi i determinació de plantes que comença a les 12 h. (veure activitat següent del mateix dia)

Nota:
Portar roba i calçat còmode, gorra o barret, aigua i crema de protecció solar. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

El grup local del Moianès ha retolat 133 plantes al llarg de la Caminada Popular Castellterçol 2018

El passat diumenge, 19 d'agost, un grup de membres de la Flora Catalana -Moianès- va sortir d'excursió. Seguint l'itinerari de la Caminada Popular que es faria el dilluns de Festa Major pels voltants de Castellterçol, ells i elles van observar i decidir quins serien els cartells de les plantes que es penjarien i quina seria la millor ubicació. És va fer un treball de camp que va donar molt bons resultats. Els caminaires van gaudir dels paisatges i, gratament sorpresos, també van aprendre. Segur que ja són capaços de reconèixer i nomenar més plantes.