GL del Moianès

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Sortida botànica a la font de les Tàpies (Calders)

Anirem amb cotxe per carretera cap a Manresa, per Moià, Calders..., fins poc després del km 11. Agafarem el camí de terra que surt a la dreta i aparcarem una mica després. El camí de terra és apte per a qualsevol tipus de cotxe. Passejarem fins arribar a la font de les Tàpies.

Iniciarem la tornada a les 13:30 h aprox.

Nota: cal portar roba i calçat còmode, gorra o barret, aigua i crema de protecció solar. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida botànica a la riera de Sant Quirze i determinació d’algunes plantes.

El diumenge 9 de setembre, membres de Flora Catalana -Moianès- vam fer una passejada per la riera de Sant Quirze, al costat mateix de Castellterçol. Caminant per allà, vam fer una bona observació de les plantes arrelades al lloc. Vam tocar i mirar tiges, fulles i flors; vam olorar algunes plantes aromàtiques com el romaní, la menta o la sajolida, i vam fer fotos interessants. També vam menjar algunes móres del temps i vam escoltar uns quants abellerols de colors que ja es preparaven per emigrar. Tots vam gaudir una estona d'aprenentatge i de conversa a l'aire lliure.

Tot seguit vam fer un treball de determinació a la Sala de Lectura, espai cedit per l’Ajuntament de Castellterçol. Encara que no vam trobar cap planta “excepcional”, destacarem les de la família de les labiades que després vam treballar al taller. Tot observant els caràcters de les plantes escollides amb una lupa binocular i amb ajuda de les claus dicotòmiques, les respostes successives van permetre la determinació de Satureja vulgaris, Satureja montana, Lycopus europaeus i Mentha aquatica

Taller d'estudi i determinació de plantes (09/09/2018)

S'observaran els detalls d’algunes de les plantes trobades en la sortida de primera hora (veure activitat anterior del mateix dia), amb la lupa binocular per a la seva determinació.

Sortida botànica a la Riera de Sant Quirze (Castellterçol)

A primera hora s'anirà a observar la flora de la riera de Sant Quirze, al límit dels termes municipals de Castellterçol i de Sant Quirze Safaja, abans de tornar a Castellterçol a estudiar alguna de les plantes trobades. Més tard, aprendrem a determinar-les. (veure activitat següent del mateix dia).

La trobada serà a les 08:00 h. a l'aparcament del CAP de Castellterçol (https://goo.gl/maps/fjNUeDN7c8M2)

S'anirà amb cotxe, per carretera, cap a Sant Feliu de Codines, i s'aparcarà a l'entrada del camí de terra que creua la riera. Es farà la passejada per la vora de la riera de Sant Quirze.

S'iniciarà la tornada, a les 11:30 aproximàdament, per enllaçar amb la segona activitat d’estudi i determinació de plantes que comença a les 12 h. (veure activitat següent del mateix dia)

Nota:
Portar roba i calçat còmode, gorra o barret, aigua i crema de protecció solar. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

El grup local del Moianès ha retolat 133 plantes al llarg de la Caminada Popular Castellterçol 2018

El passat diumenge, 19 d'agost, un grup de membres de la Flora Catalana -Moianès- va sortir d'excursió. Seguint l'itinerari de la Caminada Popular que es faria el dilluns de Festa Major pels voltants de Castellterçol, ells i elles van observar i decidir quins serien els cartells de les plantes que es penjarien i quina seria la millor ubicació. És va fer un treball de camp que va donar molt bons resultats. Els caminaires van gaudir dels paisatges i, gratament sorpresos, també van aprendre. Segur que ja són capaços de reconèixer i nomenar més plantes.

Sortida per preparar la penjada de cartells de la caminada popular de festa major 2018 (Castellterçol)

Es farà el recorregut del tram curt de la caminada popular, anotant els arbres, arbusts i herbes grans que s'aniran trobant, Amb la finalitat d'escollir, posteriorment, on es penjaran els cartells corresponents.

És una bona oportunitat per conèixer millor les plantes més grans i més comunes del poble.

La trobada serà el diumenge, 19 d’agost, a l'entrada del bosquet de Can Sedó (Castellterçol): https://goo.gl/maps/obsMfi3gKqo

S'anirà a peu pel passeig de la Riba, El Casuc, Poua de Can Revitllat, El Ricard, Sant Julià d’Uixòls, Les Ganivetes, El Pererol i vall de la Riera del Castell fins tornar al bosquet de Can Sedó.

Nota: portar roba i calçat còmode, gorra o barret, aigua i crema de protecció solar. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Taller d'estudi i determinació de plantes (29/07/2018)

Observarem els detalls d’algunes de les plantes trobades, (veure activitat anterior del mateix dia), amb la lupa binocular per a la seva determinació.

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida botànica a Els Gorgs Blaus

A primera hora anirem a observar la flora de la vall de la riera de la Golarda (o riera de Marfà) a Monistrol de Calders (https://goo.gl/maps/Z5wvtYVCfi12), abans de tornar a Castellterçol a estudiar alguna de les plantes trobades. També aprendrem a determinar-les. (veure activitat següent del mateix dia).

1a hora de trobada: a les 08:00 al aparcament del CAP de Castellterçol https://goo.gl/maps/fjNUeDN7c8M2

Anirem amb cotxe per carretera cap a Monistrol de Calders fins agafar la pista que ens portarà als Gorgs Blaus. Passejarem per la vall de la riera de la Golarda (o riera de Marfà).

2a hora de trobada: a les 08:25 a la cruïlla entre la carretera Monistrol de Calders - Calders i la pista que ens portarà als Gorgs Blaus. https://goo.gl/maps/GGzns2wRxRQ2 per qui vagi directament.

Iniciarem la tornada a les 11:15 aprox. per encadenar amb la segona activitat d’estudi i determinació de plantes que comença a les 12 h. (veure activitat següent del mateix dia)

Nota:
Portar roba i calçat còmode, gorra o barret, aigua i crema de protecció solar. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.
LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida botànica a la Sauva Negra (Castellcir)

Anirem a veure la flora d’aquesta singular fageda que tenim relativament a prop.
Dia: Diumenge 27 de maig
Hora de trobada: a les 09:00 al aparcament del CAP de Castellterçol   https://goo.gl/maps/fjNUeDN7c8M2
Anirem amb cotxe per carretera cap a Moià i Collsuspina, fins a la entrada de la urbanització Puigsagordi:     https://goo.gl/maps/Me2CJYL2kV12 . Seguirem pel laberint de carreteres i camins de terra fins apropar-nos a la Sauva Negra: https://goo.gl/maps/VNzyeH9S2HL2
Iniciarem la tornada a les 13:30 aprox .
Nota: Portar roba d'abric còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors tenen d'anar acompanyats d'un adult.
LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC
Organitza: Grup Moianès de Flora Catalana
Qualsevol consulta relacionada amb l'activitat:      moianes.floracatalana@gmail.com

Presentació Associació i Web de Flora Catalana al Moianès

La propera sortida la farem a Esplugues, masia encaixada dins d’una balma, al costat del pont romànic del segle XI que creua la riera de Fonscalents. La sortida serà més curta de l’habitual, per permetre la presentació de Flora Catalana.

Dia: Diumenge 6 de maig

Hora de trobada: a les 09:00 al aparcament del CAP de Castellterçol https://goo.gl/maps/fjNUeDN7c8M2

Anirem amb cotxe per carretera fins a Castellcir i per pista de terra fins a Esplugues. Tornarem a temps a Castellterçol per a les 12:00 fer la presentació de Flora Catalana, a l'Espai de Lectura de la plaça vella. L’accés és lliure i no cal inscripció prèvia.

Nota: Portar roba d'abric còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors tenen d'anar acompanyats d'un adult. LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC.

Organitza: Grup Moianès de Flora Catalana Per qualsevol consulta relacionada amb l'activitat, contacteu per mail a moianes.floracatalana@gmail.com.