El 2 de juny el Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat va col·laborar en una activitat d’identificació i etiquetatge de plantes premsades de la col·lecció Josep Valentí Prat, que ha sigut cedida al Museu de Ciències Naturals de Granollers i dipositada temporalment a l’Aula de Natura del Falgar de les Franqueses del Vallès.
Aquesta col·lecció va ser creada pel Sr. Valentí, amant de les plantes, de les eines del camp i de la caça, que al llarg dels anys va anar reunint col·leccions de diferents temàtiques. La que ens ocupa, està formada per un material una mica especial, ja que les plantes es troben emmarcades de quatre en quatre per ser exposades i, en molts casos, un cop premsades es van pintar les flors, suposem que amb finalitat estètica i per recordar el color original. Per diversos motius, no se li pot donar un ús científic com a herbari: no s’indica el lloc i data de recollida, moltes mostres són incompletes i el fet que s’hagin pintat. D’altra banda, la col·lecció té un gran valor com a material divulgatiu, ja que representa una bona mostra de la diversitat de plantes que creixen a casa nostra.
L’Ajuntament de Les Franqueses va organitzar una activitat oberta als veïns i veïnes del municipi, dins de la setmana de la ciència de 2025, per a revisar i completar l’etiquetatge de les plantes de la col·lecció i, alhora, fer una sessió divulgativa.
L’Associació Flora Catalana va col·laborar en l’asses-sorament i organització de la sessió, que va ser guiada per quatre socis. La majoria de les mostres tenien una etiqueta amb el nom científic o bé el nom comú, però hi havia algunes imprecisions. Hem dedicat el matí a revisar les plantes, identificar-les, comentar les seves característiques i propietats amb els assistents i etiquetar-les correctament, amb nom comú i científic.
També hem mostrat la web de Flora Catalana i les eines que ofereix: el catàleg, el glossari botànic i les claus dicotòmiques. En els casos que ha calgut, hem seguit les claus dicotòmiques per arribar a determinar l’espècie i hem explicat el seu funcionament als participants.
L’Aula de Natura del Falgar està ubicada en un edifici sostenible i disposa d’una àmplia sala molt agradable, on vam estar la mar de frescos, malgrat les altes temperatures de l’exterior, sense necessitat d’aire condicionat. Va ser un matí ben aprofitat, en el que tots vam gaudir de l’experiència.