Sortida botànica a l'Estany de Cal Tet i desembocadura del riu Llobregat

Títol de la notícia
Sortida botànica a l'Estany de Cal Tet i desembocadura del riu Llobregat
Data de la notícia
31/07/2022
Notícia

El passat 28 de maig, el grup local del Barcelonès i Baix Llobregat va organitzar una sortida a l'Estany de Cal Tet, pineda de Ca l'Arana i desembocadura del riu Llobregat.

Ens vam aplegar un grup de 22 persones a l'aparcament de Cal Tet, disposats a explorar aquest espai natural protegit del Delta del Llobregat. Aquests ambients allotgen una gran diversitat de plantes, adaptades a viure en les condicions dels diferents hàbitats que s'hi troben representats.

Vam iniciar l'itinerari al punt d'informació i al mirador de Cal Lluquer, per tenir una visió panoràmica de la zona i vam conèixer com es va configurar aquest espai, després de les obres de desviament del riu Llobregat, en què es van recrear les diverses comunitats vegetals, en el marc del Pla Delta. Disset anys després, la vegetació inicial ha seguit la seva evolució natural: hi ha espècies que s'hi han adaptat bé i d'altres que no han prosperat; a més de les que s’hi han afegit.

Seguidament, vam continuar el recorregut: uns armats amb la càmera fotogràfica, d’altres amb llibreta i llapis en mà. Vam poder observar vegetació de ribera, prop de la llera del riu; canyissars, jonqueres, prats humits i vegetació helofítica. Tot això acompanyat per la fauna que s’allotja en aquest espai i sempre ens meravella: flamencs, capons reials, esplugabous …

Després vam visitar la Pineda de Ca l'Arana, una pineda de pi pinyer que es va desenvolupar sobre les antigues dunes, on creixen una gran diversitat d'orquídies, però a la primavera.

Finalment, vam arribar a la desembocadura del riu i, des del mirador, vam tenir una visió panoràmica dels sistemes dunars recreats a la platja de Ca l’Arana. És època de nidificació de les aus i no es permet l’accés a aquesta zona.

Tot tornant, vam passar per la mota central, on descobrim diverses espècies pròpies dels matollars mediterranis: estepes, rosers, l’aloc, la murtra, fins i tot un magraner florit.

Va ser una sortida molt enriquidora, en la que tothom va gaudir de l’entorn, de les explicacions i de la companyia. Ja estem pensant a tornar-hi.

Grups de treball