Pla de l'Estany

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Puig Clarà
rutes Puig Clarà
                                       rutes possibles de l'itinerari Puig Clarà

 

Aquest itinerari té com a objectiu final la pujada al Puig Clarà, que té una altitud de 314m. Sortint des de l’aparcament davant de l’església de Sta. Mª de Porqueres (altitud 168m), passant per Can Morgat, Puig Clarà,  baixant per Els Tenyers i tornant al punt d’origen, hi ha uns 6,7km. Això es pot fer amb 1h15, però tot depèn de les parades que es facin durant la caminada. Pels voltants de Can Morgat hi ha tres llacunes que poden ser interessants de visitar. Una d’elles, la d’en Margarit, té un aguait per observar la fauna d’aquest indret i des d’on es pot veure el Puig Clarà.

La pujada fins el cim es fa en uns 25 minuts i allà dalt hi ha dos miradors, el primer amb una magnífica vista de les muntanyes del nord-oest i el segon amb una panoràmica immillorable de l’estany de Banyoles.

Per baixar del Puig Clarà tenim dues opcions: la ruta dels Tenyers o el mateix camí per on hem pujat. Si triem aquesta segona opció, un cop arribem a baix, haurem d’escollir un dels dos camins alternatius de tornada al punt d’origen, segons es pot veure aqui sobre, en el mapa de les rutes.

A la llista de tàxons recollits en aquest itinerari, s’han repetit algunes espècies, que es troben a llocs diferents dels diversos camins proposats, de forma que es puguin observar gairebé totes les plantes mencionades, tant si s’escull un camí com un altre.

Per més informació sobre la ruta del Puig Clarà i el seu entorn, podeu mirar el tríptic de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Banyoles http://www.estanyespainatural.net/pdfs/03_morgat_ca.pdf.

 

 

 

Puig Sant Martirià

El Puig Sant Martirià està situat al nordest de l’Estany de Banyoles, a uns 240m d’altitud. Al cim del turó es poden observar les ruïnes del Convent Vell, una ermita del s.XVII dedicada a aquest Sant, que és el patró de Banyoles. També hi ha la Creu de Fusta sobre una base de pedra, des d’on es pot gaudir d’una extraordinària vista panoràmica de l’estany de Banyoles i les muntanyes que l’envolten, com ara Sant Patllari i Rocacorba a l’est i les Gavarres al sud. A la nostra esquerra veiem la silueta del massís del Montgrí que separa les planes de l’Alt i Baix Empordà i mirant cap al nord se’ns obra una magnífica perspectiva del Pirineu i Prepirineu amb el Canigó al fons i la Mare de Déu del Mont a primer terme. Tenim, doncs, una immillorable imatge de 360 graus des d’aquest petit mirador.

La ruta que proposem és d’uns 2,5km i surt de l’antic mirador de l’Estany, al costat de la carretera, on hi ha espai per deixar els cotxes. Agafem el camí que ens porta al Puig i seguint la ruta que assenyalem al mapa, baixarem per uns caminets, passant per diverses feixes, fins a trobar el camí de pujada, just darrera del cementiri de Banyoles, i que ens tornarà al lloc d’origen.

Si es prefereix fer una volta més curta, es pot anar fins el cim del Puig pel camí de la dreta i tornar a l'aparcament per l’esquerra, una ruta que no fa més de 1km en total.

Convent Vell
                    Sant Martirià, patró de Banyoles, al Convent Vell

 

Miànigues, Porqueres

 

El poble de Miànigues forma part del municipi de Porqueres i consta d’uns petits nuclis de població i d’algunes masies disseminades, que en total no arriben al miler d’habitants.

L‘itinerari de Miànigues és una ruta circular d’uns 5km, que no presenta cap dificultat. Comença a l’aparcament del camp de fútbol de Porqueres i al cap d’uns 100 metres, s’ha de girar a la dreta per pujar al veïnat on es podrà observar l’església parroquial de Sant Romà de Miànigues. S’ha de seguir recte i continuar per un caminet que ens portarà a una bifurcació. Hem d’anar a l’esquerra i pujar un trosset fins arribar a Can Campolier. Aquí es pot agafar un caminet que fa baixada i que ens portaria altre cop al punt d’origen, una bona opció per qui vulgui fer la volta més curta. Seguint la nostra ruta cap a la dreta, passarem per altres masies, camps de conreu i finalment arribarem a un bosquet de roures i alzines. Hem d’anar cap a la dreta, deixant el bosquet a la nostra esquerra. Més endavant trobarem una bifurcació, agafarem el camí de l’esquerra, sempre vorejant el bosquet i arribarem finalment al barri de La Bóbila de Camós. Atravasserem la placeta, girarem a l’esquerra i baixarem un carrer fins a un caminet que, després d’uns 5 minuts de pujada i girant a la dreta, ens portarà al lloc d’inici.

església de Sant Romà de Miànigues
                            església de Sant Romà de Miànigues

 

Per qui estigui interessat, de les plantes que hem trobat a aquesta ruta, n’hem fet un  recull de les que us poden servir per fer la ratafia que, tradicionalment, es fa pels volts de Sant Joan. Aquestes plantes les veureu a l’apartat ‘Mapa etno’

 

Passejada botànica entre Vilert i Espinavessa

Passejada botànica entre Vilert i Espinavessa
Data: dissabte 4 de maig de 2019

Estany de Banyoles

VOLTA A L’ESTANY DE BANYOLES

La ruta és pràcticament tota plana i té un recorregut d’uns 7km.

Hi ha diversos llocs que poden servir com a punt de sortida i d’arribada: l’aparcament del Parc de la Draga (amb zona de picnic i WC), la placeta davant de l’església de Porqueres, o qualsevol punt de la banda est i sud de l’estany on hi trobareu zones d’aparcament, bars i restaurants.

església Porqueres
                    Església Santa Maria de Porqueres (s.XII)

L’origen de l’estany és tectònic i també càrstic. A més a més d’algunes rieres que aporten aigua superficialment, la major part de l’aigua prové de filtracions subterrànies a través de terrenys calcàris de més al nord. L’estany es va formar fa uns 250.000 anys, però la conca lacustre encara està activa. Entre els diversos estanyols i llacunes que hi ha pels voltants, un d’ells, l’estanyol Nou, es va formar tot just l’any 1978.

N’hi ha d’altres ben a prop com ara l’estanyol del Vilar, situat entre l’església de Santa Maria de Porqueres i el paratge dels Desmais, l’estany vermell, les llacunes de Can Morgat i l’estany de la Cendra, que es troba a un caminet darrera la Font Pudosa.

pesquera
                                una de les típiques pesqueres

A la banda est de l’estany, zona urbana, és on s’hi poden veure les típiques pesqueres, petites construccions edificades a mitjans del segle XIX, d’ús privat i que actualment formen part del conjunt paisatgístic de l’estany.