GL del Maresme

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Taller de determinació i sortida al Montnegre

El proper 30 de juny es durà a terme, en el marc incomparable del Montnegre, un taller de determinació de flora juntament amb una sortida botànica. En el curs, primer de tot, es mostraran les eines –i llurs funcionaments- necessàries per tal de poder determinar la flora que ens envolta i, seguidament, es determinaran algunes espècies.

La sortida consistirà en un petit recorregut d’identificació específica així com d’identificació d’algunes famílies botàniques; també servirà per aclarir alguns conceptes botànics apareguts durant el procés de determinació.

El taller començarà a les 9h i acabarà (aproximadament) a les 11h, mentre que la sortida començarà a les 11h i acabarà cap a les 13h.

Sessió botànica i sortida al parc Serralada Litoral

El proppassat dia 1 de juny es feu al Centre de Documentació del Parc Serralada Litoral, a Vilassar de Dalt, es dugué a terme una jornada multidisciplinar amb diferents xerrades i una petita sortida.

Primer de tot, el president de Flora Catalana desvetllà els intríngulis de la pàgina web de l’associació, la qual cosa provocà molt de interès per part dels assistents. Posteriorment, des del Centre de Documentació, s’informà de l’existència de diferents projectes de ciència ciutadana que es duen dins el Parc i com s’està treballant per tal de materialitzar quelcom referent a les plantes. A continuació, es feu una breu introducció a la morfologia i terminologia botànica per tal de començar a posar les bases de cara a poder determinar, un mateix i amb l’ajut de les eines pertinents, les diferents espècies de la nostra flora. Finalment, es feu una breu sortida per tal de determinar algunes especies i refermar alguns dels coneixements adquirits.

Adjunt a aquesta notícia s'hi podent trobar les imatges de l'esdeveniment, així com la presentació que la botànica Carme Buxalleu (coordinadora del GL del Maresme) va preparar per fer la xerrada "Introducció a la morfologia i terminologia botànica".

Volem fer palès, des de Flora Catalana, el nostre sincer agraïment a la direcció del parc i al seu centre de documentació per les facilitats que ens han posat i la plena col·laboració amb la nostra associació. Roser i Toni, moltes gràcies!

Descobreix la flora del Parc Serralada Litoral

Des del Grup Local del Maresme, ens informen de la nova activitat que organitzen conjuntament amb el Parc de la Serralada del Litoral, pel proper dissabte dia 1 de juny. Serà una jornada on hi haurà una presentació de Flora Catalana al Parc Serralada Litoral, una presentació de la propera creació de diferents projectes de ciència ciutadana per part del Parc Serralada Litoral, una introducció a la morfologia i terminologia botànica (amb suport visual) i finalment es farà una sortida a fi i efecte de refermar els coneixements adquirits a la teoria i, evidentment, s’identificaran les diferents espècies que s’aniran trobant. Programació:

  • 10:00 a 10:15 Presentació de Flora Catalana al Parc Serralada Litoral a càrrec de Francesc Caralt (president de Flora Catalana).
  • 10:15 a 10:45 Ciència ciutadana i participativa en el Parc de la Serralada Litoral , una poderosa eina futura per conèixer la biodiversitat del nostre parc, a càrrec del responsable del Centre de Documentació del PSL
  • 10:45 a 11:30 Introducció a la morfologia i terminologia botànica, a càrrec de Carme Buxalleu (Coordinadora del GL de Maresme de Flora Catalana).
  • 11:35 a 13:00 Sortida de reconeixement botànic: Quina planta és aquesta?, a càrrec de Carme Buxalleu (Coordinadora del GL de Maresme de Flora Catalana).

https://setmananatura.cat/2019/activitat/presentacio-de-flora-catalana-al-parc-de-la-serralada-litoral/

Presentació del Grup Local del Maresme

El proppassat 14 d’abril, a Can Boet (Mataró), es feu la presentació del Grup Local de Flora Catalana al Maresme. Durant la primera part de la jornada, es comentaren alguns dels ambients presents a la comarca i llur flora associada, la qual supera la increïble xifra de 1.300 espècies. D’aquesta manera es parlà de l’alzinar, i de l’acaparadora alzina que es fa seus quasi tots els recursos de llum, aigua i nutrients, cosa que dificulta enormement poder viure sota la influència de les seves capçades; tan sols reïxen a créixer-hi alguns especialistes com marfulls o galzerans, per posar alguns exemples. Es parlà dels alocars i del preciós i amenaçat aloc, cada vegada més escàs a les nostres rieres, i del qual se’n deia que inhibia el desig sexual i, amb aquesta idea, els monjos en portaven un ramell a la butxaca. Es parlà de la franja costanera, un espai actualment mancat quasi totalment de vegetació per l’acció de l’home però on, encara, s’hi pot trobar rave de mar (antiescorbútic), el fonoll marí (del qual se’n fan conserves amb aigua i sal), els cascall marí (de làtex tòxic i emprat contra les berrugues), etc. A més a més es comentaren les pinedes, les brolles, els prats, les bardisses, els ambients ruderals, els arvenses, etc.

La segona part de la jornada consistí en un taller on es realitzaren diferents preparats amb plantes presents al Maresme. Els assistents a la jornada pogueren tastar aquests preparats i se’n pogueren endur d’altres a casa.

Un d’aquests preparats fou, per exemple, la infusió de planta fresca de romaní, fonoll, dent de lleó i bracera d’un gust certament amargant que feu augmentar la salivació i que indica que va bé per activar les funcions digestives i especialment, pel gust amarg, estimular la depuració hepàtica. Característiques molt indicades durant la primavera, moment en el qual el nostre cos activa processos interns de neteja per tal d’engegar la següent estació mes càlida.

També es va fer un oleomacerat al Bany María amb fulles d’heura per a ús tòpic.

Amb la participació interactiva dels assistents es comentaren la diferència d’utilitzar la planta fresca o seca, els diferents medis (aigua, oli, alcohol) per fer l’extracció dels seus principis actius, els diversos usos per via interna o externa, la recol·lecció responsable, i la importància del correcte reconeixement de les espècies quan en volem fer un ús alimentari o medicinal. S’ha de tenir en compte que hi ha espècies tòxiques (àdhuc mortals) i altres medicinals i tòxiques alhora depenent de quina part de la planta es consideri, o depenent de la dosi, la qual pot tenir un llindar molt estret i marcar la diferència entre terapèutica o molt tòxica.

Ambdues parts tingueren suport visual a través d’una pantalla però, a més a més, hi hagué una petita exposició de planta fresca, cosa que va permetre veure’n alguna al natural i així, aprofitant l’avinentesa, es pogueren explicar quins eren els seus trets més distintius per tal de reconèixer-les i, d’aquesta manera, diferenciar-les d’altres tàxons similars.

Al final de la jornada, els assistents marxaren engrescats i amb ganes de continuar el camí encetat aquell dia. Camí que, de ben segur, durà a: 1) sortides botàniques pels diferents ambients maresmencs i per les més diverses raconades, 2) cursos de determinació, de briòfits, o d’altres, 3) tallers de plantes comestibles, medicinals, útils, etc., 4) ...

Finalment, només resta dir: us hi esperem a tots!

Presentació del Grup Local del Maresme

Un grup local més està arrancant la seva activitat dins Flora Catalana. En aquest cas es tracta del Grup Local del Maresme, recentment reactivat per un grup de persones amb empenta i ganes de divulgar el coneixement de la flora maremesenca. Com a primera activitat, han organitzat un jornada de presentació, en la que pretenen donar a conèixer l'associació Flora Catalana i, particularment, el Grup Local del Meresme. 

Vegeu els detalls de l'activitat a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1489

La jornada de presentació s'iniciarà amb la intervenció del president de Flora Catalana qui, d'una manera molt gereral, explicarà la finalitat de l'associació, com s'organitza, la web, la revista i les eines disponibles per tal de divulgar el coneixement de la nostra flora. A continuació, Carme Buxalleu farà una pinzellada dels diferents ambients maresmencs i llur flora associada, sota el títol de "Una ullada botànica al Maresme". I, per acabar, Susanna Arjalaguer durà a terme un taller per tal de conèixer els usos d'algunes plantes maresmenques, amb el títol de "Mira, olora, tasta herbes remeieres ben properes".

Horari: de 10 a 13h.

Presentació del Grup Local del Maresme de Flora Catalana

Jornada de presentació del Grup Local de Flora Catalana al Maresme, amb la intervenció del seu president, Francesc Caralt, qui ens explicarà la finalitat de l'associació, com s'organitza, la web, la revista i les eines disponibles per tal de divulgar el coneixement de la nostra flora. A continuació, Carme Buxalleu farà una pinzellada dels diferents ambients maresmencs i llur flora associada, sota el títol de "Una ullada botànica al Maresme". I per acabar, Susanna Arjalaguer durà a terme un taller per tal de conèixer els usos d'algunes plantes maresmenques, amb el títol de "Mira, olora, tasta herbes remeieres ben properes".

Horari: de 10 a 13h.

Publicació de la Web del Grup Local del Maresme

Ens plau informar-vos que recentment hem publicat la web del Grup Local del Maresme de Flora Catalana. Aquesta web s'integra amb la web nova de l'associació aprofi-tant-ne tots els recursos alhora que la complimenta. A Flora Catalana estem fent un esforç per modernitzar les nostres plataformes web i posar eines útils i pràctiques a disposició de tots aquells a qui els agraden les plantes. La web del grup local serà una eina molt útil per facilitar la comunicació entre el grup local i els seus membres.

http://www.floracatalana.cat/maresme

Viu, aprèn i gaudeix amb la nostra flora
Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana