GL del Maresme

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Flora de Can Jalpí i turó del Pollastre

Passejada que transcorrerà per La Central de Can Jalpí, pel seu Castell, Can Catà de Dalt, Can Fortuny, Turó del Pollastre, La Teixonera i tornada a la Central.

En aquest curt recorregut, però intens, es podrà gaudir de diferents tipus de vegetació, com ara pinedes de pi pinyoner, alzinars, brolles acidòfiles i, fins i tot, vegetació helofítica que creix a l’empara d’un llac artificial o, totalment fora de context, un roure pènol de requeriments atlàntics.

ÉS NECESSÀRIA INSCRIPCIÓ a l’adreça electrònica maresme.floracatalana@gmail.com, posant nom, cognoms, telèfon i adreça electrònica.

Taller de determinació i sortida al Montnegre

A l’allotjament rural Masia Can Pica, Hortsavinyà (Tordera), en el marc incomparable del Montnegre, es dugué a terme una sortida botànica i un taller de determinació de flora. Ambdues activitats foren molt enriquidores i, malgrat l’amenaça d’una forta calor, el dia acompanyà gratament.

Primer de tot es feu un petit recorregut, pels voltants de la casa, per tal d’identificar algunes espècies. Es posà èmfasi, també, en el reconeixement de les diferents famílies botàniques que anaren apareixent. A continuació s’esmenten algunes de les espècies que es pogueren observar en el context on se les va trobar.

Només començar, a l’esplanada de la casa, un repte: com diferenciar Echium vulgare d’E. plantagineum, ambdues de la família de les Boraginàcies i d’aparença similar... però, no igual! Així, per exemple, les fulles d’E. vulgare són uninervades, mentre que les d’E. plantagineum són pinnatinervades.

A continuació, passant per un encisador corriol, ens endinsarem per un alzinar on ens trobarem amb un nou repte: era una alzina el que teníem al davant? doncs no, tot i que les fulles se li assemblaven molt!, era un aladern de fulla ample (Phillyrea latifolia) que, a diferència de l’alzina té les fulles oposades (com a bona Oleàcia que és); i llavors una nova qüestió: l’aladern veritable (Rhamnus alaternus, de la família de les Ramnàcies), com és i com el diferenciem? amb un exemplar al davant es pogué apreciar que, aquest, té les fulles esparses i un característic marge translúcid.

Un xic més endavant, la sorpresa del dia: Pistacia terebinthus, de la família de les Anacardiàcies. P. terebinthus és una espècie raríssima al Maresme degut al fet que, la comarca, és bàsicament silícica mentre que, l’espècie, té apetències calcícoles. Al Maresme, però, hi ha una llenca estreta calcícola que puja des de (més o menys) la costa fins al capdamunt del Montnegre, passant per on ens trobàvem.

Arribàrem a un fondal i gaudirem de dues grans falgueres: la falguera aquilina (Pteridium aquilinum, de la família de les Polipodiàcies) de grans frondes (poden assolir més de 2m d’alçada) i grans rizomes que li permeten envair tot l’espai. I el polístic setifer (Polystichum setiferum, també de la família de les Polipodiàcies) amb les seves típiques pínnules asimètriques a la base i frondes que neixen totes d’un mateix punt.

El cardó (Dipsacus fullonum, de la família de les dipsacàcies) se’l pogué observar amb tota la seva ufana, ja amb infructescències si bé, encara verdes. Aquestes infructescències seques, en èpoques passades, eren emprades per a cardar la llana i d’aquí el nom popular.

Ja de tornada a la casa, dues petites rosàcies de port herbaci: el gram negre (Potentilla reptants) amb estolons llargs, prims i reptants, flors grogues i fulles palmades de cinc folíols. I l’herba de Sant Benet (Geum urbanum) de port dret, flors grogues i fulles pinnades amb el folíol terminal molt més gran.

Un cop a la casa començarem el taller de determinació de flora. Primer de tot però, es mostraran les eines necessàries per tal de determinar la flora, és a dir: bibliografia, lupa binocular, altres tipus de lupes, agulla manegada, pinces, regle i bisturí (o semblant). Òbviament, s’explicà el funcionament de tot l’instrumental. Seguidament es determinaran algunes espècies emprant, fins a nivell de família, les claus de determinació que es troben disponibles a la pàgina web de Flora Catalana. Per arribar a l’espècie utilitzarem la “Flora manuals dels Països Catalans”, d’Oriol de Bolòs et al. (2005).

Taller de determinació i sortida al Montnegre

El proper 30 de juny es durà a terme, en el marc incomparable del Montnegre, un taller de determinació de flora juntament amb una sortida botànica. En el curs, primer de tot, es mostraran les eines –i llurs funcionaments- necessàries per tal de poder determinar la flora que ens envolta i, seguidament, es determinaran algunes espècies.

La sortida consistirà en un petit recorregut d’identificació específica així com d’identificació d’algunes famílies botàniques; també servirà per aclarir alguns conceptes botànics apareguts durant el procés de determinació.

El taller començarà a les 9h i acabarà (aproximadament) a les 11h, mentre que la sortida començarà a les 11h i acabarà cap a les 13h.

DEGUT A L'ONADA DE CALOR QUE ESTEM PATINT, S'HA DECIDIT CANVIAR L'ORDRE DE LES DUES ACTIVITATS, PER TAL DE FER LA SORTIDA A L'HORA DE MENYS INTENSITAT DE CALOR. AIXÍ DONCS: DE 9h. a 11h. TINDRÀ LLOC LA SORTIDA, I EL TALLER ES FARÀ DE 11h. A 13h. DISCULPEU EL CANVI D'ÚLTIMA HORA, PERÒ ENTENEM QUE ÉS PRIORITARI EL CANVI PER NO COMPROMETRE LA SALUT DELS ASSISTENTS.

Sessió botànica i sortida al parc Serralada Litoral

El proppassat dia 1 de juny es feu al Centre de Documentació del Parc Serralada Litoral, a Vilassar de Dalt, es dugué a terme una jornada multidisciplinar amb diferents xerrades i una petita sortida.

Primer de tot, el president de Flora Catalana desvetllà els intríngulis de la pàgina web de l’associació, la qual cosa provocà molt de interès per part dels assistents. Posteriorment, des del Centre de Documentació, s’informà de l’existència de diferents projectes de ciència ciutadana que es duen dins el Parc i com s’està treballant per tal de materialitzar quelcom referent a les plantes. A continuació, es feu una breu introducció a la morfologia i terminologia botànica per tal de començar a posar les bases de cara a poder determinar, un mateix i amb l’ajut de les eines pertinents, les diferents espècies de la nostra flora. Finalment, es feu una breu sortida per tal de determinar algunes especies i refermar alguns dels coneixements adquirits.

Adjunt a aquesta notícia s'hi podent trobar les imatges de l'esdeveniment, així com la presentació que la botànica Carme Buxalleu (coordinadora del GL del Maresme) va preparar per fer la xerrada "Introducció a la morfologia i terminologia botànica".

Volem fer palès, des de Flora Catalana, el nostre sincer agraïment a la direcció del parc i al seu centre de documentació per les facilitats que ens han posat i la plena col·laboració amb la nostra associació. Roser i Toni, moltes gràcies!

Descobreix la flora del Parc Serralada Litoral

Des del Grup Local del Maresme, ens informen de la nova activitat que organitzen conjuntament amb el Parc de la Serralada del Litoral, pel proper dissabte dia 1 de juny. Serà una jornada on hi haurà una presentació de Flora Catalana al Parc Serralada Litoral, una presentació de la propera creació de diferents projectes de ciència ciutadana per part del Parc Serralada Litoral, una introducció a la morfologia i terminologia botànica (amb suport visual) i finalment es farà una sortida a fi i efecte de refermar els coneixements adquirits a la teoria i, evidentment, s’identificaran les diferents espècies que s’aniran trobant. Programació:

  • 10:00 a 10:15 Presentació de Flora Catalana al Parc Serralada Litoral a càrrec de Francesc Caralt (president de Flora Catalana).
  • 10:15 a 10:45 Ciència ciutadana i participativa en el Parc de la Serralada Litoral , una poderosa eina futura per conèixer la biodiversitat del nostre parc, a càrrec del responsable del Centre de Documentació del PSL
  • 10:45 a 11:30 Introducció a la morfologia i terminologia botànica, a càrrec de Carme Buxalleu (Coordinadora del GL de Maresme de Flora Catalana).
  • 11:35 a 13:00 Sortida de reconeixement botànic: Quina planta és aquesta?, a càrrec de Carme Buxalleu (Coordinadora del GL de Maresme de Flora Catalana).

https://setmananatura.cat/2019/activitat/presentacio-de-flora-catalana-al-parc-de-la-serralada-litoral/

Presentació del Grup Local del Maresme

El proppassat 14 d’abril, a Can Boet (Mataró), es feu la presentació del Grup Local de Flora Catalana al Maresme. Durant la primera part de la jornada, es comentaren alguns dels ambients presents a la comarca i llur flora associada, la qual supera la increïble xifra de 1.300 espècies. D’aquesta manera es parlà de l’alzinar, i de l’acaparadora alzina que es fa seus quasi tots els recursos de llum, aigua i nutrients, cosa que dificulta enormement poder viure sota la influència de les seves capçades; tan sols reïxen a créixer-hi alguns especialistes com marfulls o galzerans, per posar alguns exemples. Es parlà dels alocars i del preciós i amenaçat aloc, cada vegada més escàs a les nostres rieres, i del qual se’n deia que inhibia el desig sexual i, amb aquesta idea, els monjos en portaven un ramell a la butxaca. Es parlà de la franja costanera, un espai actualment mancat quasi totalment de vegetació per l’acció de l’home però on, encara, s’hi pot trobar rave de mar (antiescorbútic), el fonoll marí (del qual se’n fan conserves amb aigua i sal), els cascall marí (de làtex tòxic i emprat contra les berrugues), etc. A més a més es comentaren les pinedes, les brolles, els prats, les bardisses, els ambients ruderals, els arvenses, etc.

La segona part de la jornada consistí en un taller on es realitzaren diferents preparats amb plantes presents al Maresme. Els assistents a la jornada pogueren tastar aquests preparats i se’n pogueren endur d’altres a casa.

Un d’aquests preparats fou, per exemple, la infusió de planta fresca de romaní, fonoll, dent de lleó i bracera d’un gust certament amargant que feu augmentar la salivació i que indica que va bé per activar les funcions digestives i especialment, pel gust amarg, estimular la depuració hepàtica. Característiques molt indicades durant la primavera, moment en el qual el nostre cos activa processos interns de neteja per tal d’engegar la següent estació mes càlida.

També es va fer un oleomacerat al Bany María amb fulles d’heura per a ús tòpic.

Amb la participació interactiva dels assistents es comentaren la diferència d’utilitzar la planta fresca o seca, els diferents medis (aigua, oli, alcohol) per fer l’extracció dels seus principis actius, els diversos usos per via interna o externa, la recol·lecció responsable, i la importància del correcte reconeixement de les espècies quan en volem fer un ús alimentari o medicinal. S’ha de tenir en compte que hi ha espècies tòxiques (àdhuc mortals) i altres medicinals i tòxiques alhora depenent de quina part de la planta es consideri, o depenent de la dosi, la qual pot tenir un llindar molt estret i marcar la diferència entre terapèutica o molt tòxica.

Ambdues parts tingueren suport visual a través d’una pantalla però, a més a més, hi hagué una petita exposició de planta fresca, cosa que va permetre veure’n alguna al natural i així, aprofitant l’avinentesa, es pogueren explicar quins eren els seus trets més distintius per tal de reconèixer-les i, d’aquesta manera, diferenciar-les d’altres tàxons similars.

Al final de la jornada, els assistents marxaren engrescats i amb ganes de continuar el camí encetat aquell dia. Camí que, de ben segur, durà a: 1) sortides botàniques pels diferents ambients maresmencs i per les més diverses raconades, 2) cursos de determinació, de briòfits, o d’altres, 3) tallers de plantes comestibles, medicinals, útils, etc., 4) ...

Finalment, només resta dir: us hi esperem a tots!

Presentació del Grup Local del Maresme

Un grup local més està arrancant la seva activitat dins Flora Catalana. En aquest cas es tracta del Grup Local del Maresme, recentment reactivat per un grup de persones amb empenta i ganes de divulgar el coneixement de la flora maremesenca. Com a primera activitat, han organitzat un jornada de presentació, en la que pretenen donar a conèixer l'associació Flora Catalana i, particularment, el Grup Local del Meresme. 

Vegeu els detalls de l'activitat a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1489

La jornada de presentació s'iniciarà amb la intervenció del president de Flora Catalana qui, d'una manera molt gereral, explicarà la finalitat de l'associació, com s'organitza, la web, la revista i les eines disponibles per tal de divulgar el coneixement de la nostra flora. A continuació, Carme Buxalleu farà una pinzellada dels diferents ambients maresmencs i llur flora associada, sota el títol de "Una ullada botànica al Maresme". I, per acabar, Susanna Arjalaguer durà a terme un taller per tal de conèixer els usos d'algunes plantes maresmenques, amb el títol de "Mira, olora, tasta herbes remeieres ben properes".

Horari: de 10 a 13h.

Presentació del Grup Local del Maresme de Flora Catalana

Jornada de presentació del Grup Local de Flora Catalana al Maresme, amb la intervenció del seu president, Francesc Caralt, qui ens explicarà la finalitat de l'associació, com s'organitza, la web, la revista i les eines disponibles per tal de divulgar el coneixement de la nostra flora. A continuació, Carme Buxalleu farà una pinzellada dels diferents ambients maresmencs i llur flora associada, sota el títol de "Una ullada botànica al Maresme". I per acabar, Susanna Arjalaguer durà a terme un taller per tal de conèixer els usos d'algunes plantes maresmenques, amb el títol de "Mira, olora, tasta herbes remeieres ben properes".

Horari: de 10 a 13h.

Publicació de la Web del Grup Local del Maresme

Ens plau informar-vos que recentment hem publicat la web del Grup Local del Maresme de Flora Catalana. Aquesta web s'integra amb la web nova de l'associació aprofi-tant-ne tots els recursos alhora que la complimenta. A Flora Catalana estem fent un esforç per modernitzar les nostres plataformes web i posar eines útils i pràctiques a disposició de tots aquells a qui els agraden les plantes. La web del grup local serà una eina molt útil per facilitar la comunicació entre el grup local i els seus membres.

http://www.floracatalana.cat/maresme

Viu, aprèn i gaudeix amb la nostra flora
Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana