Entrevista

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Núm3. Dr. Josep Vigo i Bonada

En nom de l’associació Flora Catalana i dels nostres lectors, voldríem agrair a Josep Vigo que ens hagi brindat la possibilitat d’entrevistar-lo. Per a nosaltres, és important poder publicar aquesta entrevista, ja que el Dr. Vigo és un referent de la botànica actual gràcies a la seva contribució a aquesta ciència. Alhora, creiem imprescindible destacar la rellevància de la seva tasca docent en el món universitari des del 1 962, i a partir del 1 983 com a catedràtic fins al 2006, quan es va jubilar, a la Universitat de Barcelona.

La seva trajectòria ha estat dedicada en cor i ànima a la botànica i, sens dubte, la seva dedicació ens ha permès conèixer amb més profunditat la flora de casa nostra. A través d’aquestes línies, voldríem aproximar els lectors a alguns aspectes de la seva vida, professió i tasca científica que, de ben segur, permetran conèixer-lo millor com a persona i com a científic.

Aprofitem l’ocasió també per agrair-li l’ajuda incondicional, reiterada i voluntària, en la llarga tasca de construir el catàleg de flora virtual de Flora Catalana, una tasca per a la qual Pere Barnola, una de les persones més actives i productives de l’associació, ha pogut comptar sempre amb el seu suport, assessorament, ajuda i, allò que més valora, amistat.

 

 

Núm 2. Entrevista a Dr. Joan Obiols i Llandrich

Enguany s’ha celebrat el 75è aniversari del descobriment de la dietilamida de l’àcid lisèrgic, coneguda per les seves sigles en alemany: LSD. Aquest fàrmac sintetitzat a partir de la banyeta de sègol (Claviceps purpurea), així com la psilocibina, principi actiu del gènere Psilocybe, foren amplament emprats en investigació psicoterapèutica i tractament de patologies mentals durant els anys cinquanta i seixanta del segle passat. El Dr. Joan Obiols i Llandrich, especialista en esquizofrènia, estats modificats de consciència i psiquiatria transcultural, ens exposa amb detall i profunditat una realitat poc explicada.

 

 

 

 

 

 

 

 

Núm 1. Entrevista a Astrid Van Ginkel

El 19 de gener vam anar a veure l’Astrid a la masia on viu, al municipi d’Argençola. No hi ha dubte que el mes de gener no és l’època més adient per a veure un hort, però tot i així vam poder fer un bon tomb per la finca abans de començar l’entrevista. L’Astrid ens va fer descobrir el seu jardí, situat al fons d’una petita vall on s’amaguen una gran diversitat de plantes. Cada espècie té una història vinculada al lloc on l’Astrid l’ha collit o a la persona que li va donar. La llista dels seus cultius experimentals és llarga: Lavandula angustifolia, Salvia sclarea, Salvia officinalis, Salvia lavandulifolia, Lunaria annua, Artemisia dracun- cunlus, Sanguisorba minor, Silene vulgaris, Origanum virens, Satureja calamintha, Rosa damascena, i també Sambucus nigra i altres arbres fruiters disseminats per la finca. Vam passar temps olorant i admirant dues plantes: la farigola salsera (Thymus zygis), d’aroma excepcional, i el ‘boixac de Darwin’ (una Calèndula officinalis que l’Astrid va trobar al jardí de Darwin a Anglaterra). La riquesa del jardí d’Argençola ens va dir molt sobre la passió i l’energia de l’Astrid, que es dedica al món de l’etnobotànica des de fa molts anys. L’acollida atenta que ens regalà demostra el seu agraïment, tant amb les plantes com amb les persones.