Com diferenciar gènere lavandula

Hola a tots! Sóc nova al fòrum, espero que estigui plantejant el dubte al lloc correcte.

Jo tinc lío amb gènere lavandula. 

Per una banda no em queda clar si la lavanda és la lavanda en castellà (L. Angustifolia) o si la lavanda en castellà és diu espígol en català. Jo entenc que la lavanda és la angustifolia I l'espígol seria la latifolia??

 

Com puc diferenciales? Diría que una té més tiges que l'altra però hi ha més característiques oi? Voldria saber si les que trobo pel bosc per Castellterçol (moianès) són espígols o lavandes....

Moltíssimes gràcies ! 

siscu_caraltON Sun, 04/21/2019 - 19:23

Hola Clàudia,

... en principi no disposem encara d'un fòrum destinat a l'ús de les plantes. Estem intentant organitzar-lo per tirar-lo endavant. Aquest és el fòrum corresponent al curs de "Introducció a les famílies botàniques i determinació de plantes" que impartim a Flora Catalana, del qual pots trobar tota la informació en aquest enllaç http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2019004. És un curs que ja s'està duent a terme i del que, més endavant, se'n farà una segona edició (molt probablement el segon semestre d'aquest any). No obstant, el fòrum és obert a tothom. Principalment s'hi tracten els aspectes del curs i qualsevol aspecte relacionat amb això que pogueu aportar enriquirà tan als alumnes com a la gent que hi pogueu participar. A continuació, intento respondre la teva pregunta, a veure si et queda més clar el tema del gènere Lavandula.

A Catalunya tenim diverses espècies pertanyents a aquest gènere:

          pf

  • Lavandula angustifolia: Té la inflorescència diferent de l'anterior i la fulla entera i estreta (de 2 a 3 mm. d'amplada). Pots veure les imatges i noms comuns d'questa espècie al nostre catàleg de flora: Lavandula angustifolia Mill. subsp. pyrenaica (DC.) Guinea. Adjunto imatge inflorescència i fulla perquè puguis fer una comparació visual:

         laf laff

  • Lavandula latifolia: Té la inflorescència diferent que L. Stoechas, però molt similar a L. angustiolia de la que es diferencia per tenir la fulla més ample (de 5 a 8 mm. d'amplada en aquest cas). Pots veure les imatges i noms comuns d'questa espècie al nostre catàleg de flora: Lavandula latifolia Medik. Adjunto imatges d'inflorescència i fulla. Adjunto imatge inflorescència i fulla, perquè puguis fer una comparació visual:

         llinflollff

També és freqüent topar amb una espècie usada en jardineria i ornamentació anomenada Lavandula dentata. Pots veure les imatges i noms comuns d'questa espècie al nostre catàleg de flora: Lavandula dentata L. Tot i ser una espècie de jardineria, s'ha escampat i comença a naturalitzar-se, per la qual cosa es pot trobar en alguns punts de Catalunya en estat natural (no en jardins). Veure mapa distribució: http://biodiver.bio.ub.es/bdbc/Citation?action=map&taxon=+Lavandula+dentata. Aquesta espècie és molt fàcil de diferenciar perquè és la única de les 4 que té la fulla dentada, adjunto imatge fulla:

ldf2019f

Quan vagis mirant els noms populars en els enllaços del nostre catàleg de flora, t'adonaràs que tant la L. angustifolia, com L. latifolia, com L. dentata, són anomenades comúnment lavandes o espígols a diferents llocs del territori. Jo no em refiaria del nom comú per diferenciar-les, perquè porta foça confusió.

Et deixo també l'enllaç a la nostra clau dicotòmica visual del gènere Lavandula, on podràs trobar diferències més acurades entre les espècies que t'he comentat. Aquí només t'he fet cinc cèntims del què és més rellevant. No obstant a la clau, veuràs que L. dentata no hi està inclosa.: http://www.floracatalana.cat/drupal843/sites/default/files/claus/gen-lavandula.pdf

Per últim, dir-te que quan consultis les imatges i els noms comuns al nostre catàleg de flora (amb els enllaços que t'he posat més amunt), podràs fer click sobre un enllaç que es diu "mapa" en el que veuràs la distribució de l'espècie i podràs saber si la tens o no al Moianès.

Si quelcom no queda clar, no dubtis en escriure.

Gràcies Clàudia!

 

 

Clàudia cbON Tue, 04/30/2019 - 18:32

moltissimes gràcies per la informació!! Ara em queda molt més clar :) el meu gran dubte entre latifolia i angustifolia. Me les miraré bé doncs amb tot això, merci!

siscu_caraltON Tue, 04/30/2019 - 22:35

De res Clàudia, un plaer. Si et fa falta quelcom més, no dubtis en escriure.