GT Claus Dicotòmiques

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Taller d’estudi i determinació de plantes (24/02/2019)

Continuarem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres que porteu al taller i les determinarem.

A les 10:00 seguirem amb la sortida botànica, (veure activitat posterior del mateix dia),

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Taller i descobertes a la rodalia de la Ginebreda

Sota un cel rogent i per carrers encara amb gel, vam anar arribant a la Sala de Lectura on ens esperava una estona de morfologia floral i la pràctica de determinar algunes plantes.

Tot i que és difícil a l’hivern, vam poder estudiar exemplars frescos florits d’una escrofulariàcia trobada a Castellterçol que vam determinar com a Cymbalaria muralis (picardia és el seu nom popular). A continuació vam estudiar un exemplar portat des del Bages, una Vinca minor.

En acabar, vam anar cap als afores del poble i en un mur (de pedra) vam observar diverses plantes que creixen habitualment a les parets i les roques: Umbilicus rupestris amb algunes flors seques, més picardies, Parietaria officinalis i alguna composta (Sonchus oleraceus).

Per camins traçats entre camps de conreu i corriols pel mig del bosc, vam anar allunyant-nos del nucli urbà en direcció a la masia de la Ginebreda. Vam anar trobant i prenent nota de les plantes amb fruits i flors. Esmentarem les Mercurialis annua subsp. annua (un peu femení i un altre masculí), un boneter (Evonimus europaeus L.) i alguna falguera (Asplenium adiantum-nigrum subsp onopteris).

Vam caminar més i quan érem al punt més allunyat de la sortida, vam trobar dos exemplars de Mercurialis tomentosa, haurem de tornar-hi per veure'ls florits i descobrir si són mascle o femella ...

Enfilant per corriols al voltant de la masia de l’Oller vam tornar a Castellterçol després d’un matí de botànica, fotos, riures i natura. Les dades per elaborar el primer itinerari del Grup Local del Moianès ja estan gravades!

Taller d’estudi i determinació de plantes (13/01/2019)

Continuarem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres que porteu al taller i les determinarem.

A les 10:00 enllaçarem amb la sortida botànica, (veure activitat posterior del mateix dia: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1313),

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Taller d’estudi i determinació de plantes (02/12/2018)

Repassarem la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres que porteu al taller i les determinarem.

A les 10:00 enllaçarem amb la sortida botànica, (veure activitat posterior del mateix dia),

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Taller d'estudi i determinació de plantes (29/07/2018)

Observarem els detalls d’algunes de les plantes trobades, (veure activitat anterior del mateix dia), amb la lupa binocular per a la seva determinació.

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Josep Gesti Perich

Sóc doctor en biologia i col·laborador de la línia de recerca de Flora i Vegetació de la Universitat de Girona i de Flora Catalana. He treballat especialment en l’estudi botànic i la gestió d’ecosistemes litorals, i en la cartografia dels hàbitats i de la vegetació. Per a més informació consulteu:

https://www.researchgate.net/profile/Josep_Gesti o https://es.linkedin.com/in/josepgesti.

Pere Barnola Echenique
Joan Font Garcia
Lluís Vilar Sais

Professor titular de Botànica a la Univ. de Girona, als graus de Biologia i Ciències Ambientals i al màster Canvi Ambiental: Anàlisis i Gestió. les principals línies d'investigació són l'estudi de les plantes vasculars, les comunitats vegetals i els hàbitats. Formo part del Laboratori d’Anàlisis del Paisatge, i el meu grup de recerca manté l'herbari de plantes vasculars, que juntament amb el d'algues bentòniques, forma l'herbari de la Universitat de Girona (HGI) i que consta de més de 40.000 plecs.

En col•laboració amb el grup d'investigació de Geobotànica i cartografia de la Vegetació de la Univ. de Barcelona, el nostre grup d'investigació ha elaborat diversos fulls del mapa de vegetació de Catalunya, i del mapa d'Hàbitats de Catalunya, a escala 1:50.000.

El grup està estudiant els prats de dall de terra baixa, un hàbitat singular i en clara recessió. I també fa recerca forestal amb l'estudi de
boscos madurs al Parc Natural del Montseny, concretament de la roureda de roure de fulla gran, un bosc molt rar a Catalunya, on s'avaluen els paràmetres de canvi en l'evolució del bosc i també la interacció d’aquest bosc caducifoli amb el veí alzinar muntanyenc perennifoli. (vegeu més dades a
http://www2.udg.edu/grupsrecerca/LaboratoridAn%C3%A0lisiiGesti%C3%B3delPaisatge/Quisom/tabid/8448/language/ca-ES/Default.aspx)

Taller d'estudi i determinació de plantes

Observarem els detalls d’algunes de les plantes trobades, a la sortida botànica, amb la lupa binocular per a la seva determinació.

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC