GT Claus Dicotòmiques

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Un passeig curiós i la font del Pontarró

El passat diumenge, 22 de setembre, una colleta del Grup local Moianès, ens vam trobar de bon matí a Castellterçol per fer la sortida botànica a la font del Pontarró que es troba sota la carretera C-59 en direcció a Sant Feliu de Codines.

El retrobament de molts de nosaltres després de les vacances d’estiu, va ser força agradable i va espavilar les primeres alegries del dia.

Vam passejar per camins i corriols tot observant les plantes d’aquell indret i vam recollir-ne algunes mostres per estudiar-les després al taller.

Les primeres passes les vam aturar aviat perquè els capítols grocs de la parraca, nom català de la planta nomenada Picris hieracioides ens va cridar l’atenció. Ben a prop també vam poder observar una altra planta de la família de les compostes, la de la xicoira (Cichorium intybus), de capítols formats per flors de color blau. I abans de seguir el camí, vam tenir temps per estudiar-ne una altra de la mateixa família, aquesta, la de les flors de color porpra, de la planta herbàcia perenne, coneguda amb el nom Centaurea jacea.

A mesura que ens acostàvem a la font, la humitat i la foscor ens embolcallaven.

Les converses es recreaven per fer explicacions i també per gaudir de la bona companyia.

A tothora, les plantes de l’indret aconseguien captar la nostra a curiositat.

Ens vam entretenir mirant un esbarzer de riu que per allà creixia. D’aquesta planta (Rubus caesius) de tiges febles i ajagudes, amb agullons prims i força drets, en vam veure les fulles trifoliolades i els fruits múltiples, no comestibles, amb menys grans i més grossos que les móres saboroses de l’esbarzer comú que veuríem més tard.

Ben a prop de les escales que ens portarien a la font vam distingir entre les fulles de pota de cavall (Tussilago fàrfara) i equisets (cua de cavall) la presència d’una planta invasora que ens va intrigar i que més tard van determinar uns companys a facebook: Houttuynia cordata.

Encara més atents, miràvem i, quasi al costat, entre les plantes que allà hi havia, vam veure la vara d’or (Solidago virgaurea), una planta vivaç que ens ensenyava la seva tija, les fulles alternes de color verd clar i els seus capítols grocs disposats en un raïm. I també, l’escabiosa mossegada (Succisa pratensis) amb la seva inflorescència de flors d’un color violat blavós clar molt delicat.

Vam baixar les escales que portaven a la font entre petites falgueres i mentre érem a prop del brollador de l’aigua, uns quants de nosaltres vam verificar que els fruits de l’herba pedrera (Lithospernum purpurocaeruleum) són durs, brillants i també d’un color blanc nacrat. Després vam pujar les escales i vam continuar la passejada. Abans de deixar el corriol ens vam acomiadar d’una bonica Campanula trachelium que molts de nosaltres vam retratar.

Vam prendre un altre camí, més ample i assolellat. I vam continuar l'observació de més plantes i descobrint entre elles algunes xarxes de teranyines, unes més denses que unes altres, que encara gronxaven unes gotes ben brillants de rosada. I és que la natura sempre permet una mica de poesia quan la mires amb gratitud.

Vam tornar a Castellterçol amb l’entusiasme de sempre i a la Sala de lectura vam encetar la lliçó de la família de les compostes o asteràcies. Va resultar molt interessant i satisfactori l’estudi a partir de l’observació acurada de les mostres que vam recollir durant la sortida. Com sempre, aprehendre nous coneixements de la flora i compartir-los va ser molt agradable.

Fins la propera!

Taller d’estudi i determinació de plantes (22/09/2019)

A continuació de la sortida botànica (veure activitat anterior del mateix dia), seguirem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres trobades a la sortida feta a primera hora i les determinarem.

Visita a l’orella d’ós

Poc ens imaginàvem quan vam planificar el calendari d’activitats que aquella seria una setmana de rècords: una onada de calor excepcionalment intensa es va fer notar a tot el territori, especialment a les comarques interiors, fent miques les marques de temperatures màximes dels mesos de juny d’ençà que se’n guarden registres.

No ens va desencoratjar i diumenge 30 de juny, preparats per al sol i la calor, ben d’hora ens vam acostar a Granera. Vam iniciar la sortida pel costat de camps conreats i vam seguir per una pujada suau envoltats de vegetació mediterrània amb exemplars de llentiscle (Pistacia lentiscus L.) i roldor (Coriaria myrtifolia L.).

Quan el camí s’endinsava entre alzines i pins vam trobar Coris monspeliensis L. subsp. monspeliensis (farigola mascle) amb els seus raïms de flors roses, acompanyada de la grisenca Teucrium polium L. subsp. polium (poliol). Diverses espècies de gramínies i verbascum apareixien durant la ruta, plantejant-nos el repte de determinar-les amb èxit.

Ens anàvem acostant a la Ramonda myconi (L.) Rchb., també anomenada popularment: Ales de fetge, Borraina, Borratja de roca, Fetge de roca, Herba morenera... Calia trobar una paret vertical de roca calcària orientada al nord i sense res (o gairebé) d’insolació directa. Ja havíem deixat el camí i la vegetació era cada cop més densa. Boixos, aparentment intactes i sense erugues a la vista, ens feien avançar més lentament fins al nostre destí. Localitzar aquella ubicació havia requerit una exploració digna d’un deixeble de Linné!

Desafortunadament, les calorades havien assecat prematurament tots els exemplars d'orella d'os i haurem de tornar un altre any si volem veure’ls en tota la seva esplendor.

El matí ja era força avançat i vam emprendre la tornada del recorregut circular.

En un moment del camí, un revolt mena a un tram ombrívol i més humit i trobem un esclat de diversitat: prunel·les grandiflora, llins, un càrex, gramínies (Brachypodium sylvaticum i altres), Campanula rapunculus, Reseda lutea, esbarzers.... tots en flor! Prou que mereixien la nostra atenció.

La resta del camí no va deparar més sorpreses. Vam arribar als cotxes i ens vam dirigir a la sala de lectura de Castellterçol on tenia lloc el taller de determinació de plantes.

El tema del dia va ser la disposició de les flors a la tija i els tipus d’inflorescències: ramoses/cimoses, simples/compostes, mixtes… i l’explicació d’alguns tecnicismes relacionats que s’utilitzen a les claus dicotòmiques.

Quantes paraules necessitem per descriure la diversitat de la vida? Potser no en tindrem mai prou...

Això sí, al proper taller n’aprendrem algunes més!

La primavera a l’entorn de la Riera de Fonstcalents

Després d’uns dies de pluja, el matí del diumenge 19 de maig es va llevar assolellat. El camí que ens esperava tenia les vores verdes, netes i brillants, i tenia també molts punts de color que tots nosaltres volíem admirar.

Poc a poc vam arribar al Mas d’Esplugues, una casa de pagès que ubicada sota una balma, ens deixava veure una façana de cossos diferents. Ben a prop, les aigües de la riera de Fontscalents, baixaven tranquil·les per sota el bonic pont romànic.

Aquell racó era d’encant!

Converses amicals, bellesa, l’entusiasme de sempre i més aprenentatge.

Algunes troballes del passeig van ser especials. Les dues abelleres: Ophrys bertolonii subsp. catalaunica i Ophrys scolopax que vam observar i fotografiar, ens van captivar. De petita talla, aquestes herbes perennes ens ensenyaven l’única tija floral sense ramificacions, les fulles enteres privades de pecíol i les flors, menudes i vistoses, de formes excepcionals, generoses amb el nèctar i atrevides amb els insectes pol·linitzadors.

Vam veure, també, les inflorescències de flors blanques, en forma de paraigua, d’una planta dioica de la família de les Umbel·líferes, la Trinia glauca. D’aquesta només en vam observar el peu femení, més tard es determinaria amb una mostra i amb l’ajuda de les claus.

El camí triat ens sorprenia constantment.

Que bonics es veien, en la llunyania, els arbres, com l’arç blanc, tan florits!

Una àliga va planejar les altures en silenci mentre molts ocells piulaven esverats a prop nostre.

També a mig matí, els núvols, famolencs del blau del cel, ja havien amagat el sol i preparaven els ruixats nous de la tarda.

Vam passar pel pont romànic i ens vam acostar a la riera per continuar estudiant.

Una veronica creixia al bell mig de les aigües. Era la Veronica anagallis-aquatica? La miràvem una mica distants, no dúiem botes d’aigua per acostar-nos-hi i per tant no la vam poder apreciar de manera justa. Les fulles eren realment sèssils lanceolades, amb dos raïms de flors a cada nus, un per cada fulla? És per això que hem afegit la nota “revisar” a la llista.

Durant la passejada vam fixar-nos en algunes plantes gramínies. En vam diferenciar 9 i mentre les descrivíem, anàvem recordant la diversitat d’aquesta gran família.

Vam fer la tornada als cotxes sota la pluja, enrere deixàvem totes plantes que ens havien acompanyat. El colors de la primavera, més desperts al migdia, continuarien allí donant més alegria a aquell paisatge abundós. Arrelades hi seguirien l’herba de sant Robert (Geranium robertianum), l’herba de les orenetes (Chelidonium majus), la lleteresa de bosc (Euphorbia amygdaloides), l’Helianthemum nummularium, entre moltes altres.

Vam continuar l’estudi d’algunes plantes a la Sala de Lectura de Castellterçol. Allà vam representar simbòlicament mitjançant la fórmula floral, l’estructura d’unes flors escollides. Després vam determinar, amb l’ajuda de les claus dicotòmiques il·lustrades la rèvola (Stellaria holostea) i el tàrrec (Salvia verbenaca) que ens va deixar a les mans una agradable aroma.

Taller d’estudi i determinació de plantes (30/06/2019)

A continuació de la sortida botànica (veure activitat anterior del mateix dia), seguirem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres trobades a la sortida feta a primera hora i les determinarem.

Taller d’estudi i determinació de plantes (07/04/2019)

A continuació de la sortida botànica (veure activitat anterior del mateix dia), seguirem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres trobades a la sortida feta a primera hora i les determinarem.

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Lliris sense neu i ulls de primavera a Castellterçol

Què millor per a un tranquil matí de diumenge que un taller d’estudi i determinació de plantes amb passejada botànica a continuació? Potser no tothom hi estaria d’acord... Però per al grup que ens vam reunir el 24 de febrer, era molt bon pla!

Vam començar amb el taller a la Sala de Lectura del poble. Vam emprar gairebé tot el temps en conèixer millor el Galanthus nivalis L., una planta de la família de les Amaril·lidàcies que es fa per les ribes dels torrents de la comarca i que havíem visitat en la sortida anterior. Aquest any la neu no ha coincidit amb la floració dels lliris, hauran d’esperar a la cita de l’any vinent...

Vam observar amb la lupa binocular la planta i la seva flor disseccionada, aplicant-hi les claus dicotòmiques per determinar-la, com si no la coneguéssim: els tèpals (ni pètals ni sèpals), l’ovari ínfer, la simetria... Vam llegir la seva descripció a Flora Iberica per familiaritzar-nos amb els tecnicismes botànics que permeten expressar les seves característiques amb precisió.

També vam observar unes mostres de mimosa amb les seves flors ben particulars, veient-ne els glomèruls amb la lupa binocular.

A continuació vam sortir per camins del voltant del poble en direcció a la Font de l’Àngel. Només baixar dels cotxes ens va sorprendre l’espectacle dels Salix atrocinerea Brot. amb les seves flors masculines, molt visitades per les abelles, i les femenines, més discretes. Com a dioiques que són, les trobàrem en peus diferents, les flors masculines a un arbre i les femenines a un altre.

La vegetació presentava un aspecte més aviat gris amb roures encara nuus i plantes herbàcies amb tiges i fruits ben marcits. Tot i això, es començava a percebre l’acostament de la primavera amb l’olivereta (Ligustrum vulgare L.) combinant fruits ben madurs i ulls ben tendres desplegant les fulles primerenques. Potentil·les i veròniques posaven espurnes de color només apreciables a curta distància.

Sota la balma de la font hi havia una altre hàbitat ben diferent, poblat de briòfits i Adiantum capillus-veneris L., amb una verdor que contrastava amb el paisatge exterior.

Acompanyats d’un sol més propi d’abril que de febrer, vam emprendre la tornada i ens vam acomiadar fins la propera!

Taller d’estudi i determinació de plantes (24/02/2019)

Continuarem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres que porteu al taller i les determinarem.

A les 10:00 seguirem amb la sortida botànica, (veure activitat posterior del mateix dia),

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Taller i descobertes a la rodalia de la Ginebreda

Sota un cel rogent i per carrers encara amb gel, vam anar arribant a la Sala de Lectura on ens esperava una estona de morfologia floral i la pràctica de determinar algunes plantes.

Tot i que és difícil a l’hivern, vam poder estudiar exemplars frescos florits d’una escrofulariàcia trobada a Castellterçol que vam determinar com a Cymbalaria muralis (picardia és el seu nom popular). A continuació vam estudiar un exemplar portat des del Bages, una Vinca minor.

En acabar, vam anar cap als afores del poble i en un mur (de pedra) vam observar diverses plantes que creixen habitualment a les parets i les roques: Umbilicus rupestris amb algunes flors seques, més picardies, Parietaria officinalis i alguna composta (Sonchus oleraceus).

Per camins traçats entre camps de conreu i corriols pel mig del bosc, vam anar allunyant-nos del nucli urbà en direcció a la masia de la Ginebreda. Vam anar trobant i prenent nota de les plantes amb fruits i flors. Esmentarem les Mercurialis annua subsp. annua (un peu femení i un altre masculí), un boneter (Evonimus europaeus L.) i alguna falguera (Asplenium adiantum-nigrum subsp onopteris).

Vam caminar més i quan érem al punt més allunyat de la sortida, vam trobar dos exemplars de Mercurialis tomentosa, haurem de tornar-hi per veure'ls florits i descobrir si són mascle o femella ...

Enfilant per corriols al voltant de la masia de l’Oller vam tornar a Castellterçol després d’un matí de botànica, fotos, riures i natura. Les dades per elaborar el primer itinerari del Grup Local del Moianès ja estan gravades!

Taller d’estudi i determinació de plantes (13/01/2019)

Continuarem repassant la morfologia de la flor, observarem amb la lupa binocular els detalls d’algunes de les plantes silvestres que porteu al taller i les determinarem.

A les 10:00 enllaçarem amb la sortida botànica, (veure activitat posterior del mateix dia: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1313),

L'ACTIVITAT ÉS PER PROPI COMPTE I RISC