GL de l'Altiplà de la Segarra

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Fauna i flora a la fresca de les obagues

El diumenge 4 d’agost va tenir lloc l’excursió Flora i Fauna a la fresca de les Obagues d’Amorós i de la Tallada (Sant Guim de Freixenet, la Segarra). Aquesta va estar organitzada conjuntament pel Centre d’Estudis Segarrencs, el Grup Local de l’Altiplà de la Segarra de Flora Catalana i l’agrobotiga Sikarra Nostra de Sant Guim de Freixenet.

Una seixantena de persones vam acudir a l’excursió, sent el punt de trobada l’agrobotiga Sikarra Nostra. Guiats per en Daniel Espejo, ens vam endinsar a les obagues sota el nucli d’Amorós, en el barranc de la Torre, una de les capçaleres del riu Anoia, i així conèixer la flora i fauna present en aquest ombrívol indret.

L'espai destaca per la presència de boscos submediterranis humits, dominats per la pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii), diversos roures (Quercus faginea, Q. x cerrioides, Q. pubescens), acompanyats d'auró negre (Acer monspessulanum) i l'auró blanc (Acer campestre), serveres (Sorbus domestica), i la moixera de pastor (Sorbus torminalis). També, és destacable la presència de pi roig (Pinus sylvestris), espècie muntanyenca que en aquestes contrades sembla relictual d’èpoques passades, quan les condicions eren més temperades. També hi podem trobar espècies de caràcter mediterrani com l'alzina (Quercus ilex), el pi blanc (Pinus halepensis), i el pi pinyoner (Pinus pinea).

De l'estrat arbustiu mencionar el grèvol (Ilex aquifolium), corner (Amelanchier ovalis), xuclamel (Lonicera xylosteum), tortellatge (Viburnum lantana), olivereta (Ligustrum vulgare) i sanguinyol (Cornus sanguinea), i el fals aladern (Phyllirea latifolia).

De fauna, tot i el silenci estival de les aus, vam poder observar un exemplar d’àguila calçada (Hieraaetus pennatus), rapinyaire molt depenent dels paisatges en mosaic agroforestals, i un voltor (Gyps fulvus), a part d’observar un niu d’astor (Accipiter gentilis). També és bon indret per observar salamandres (Salamandra salamandra). En quant a insectes es va mencionar que hi podem observar papallones com la nimfa mediterrània (Limenitis reducta) i la bruixa (Brintesia circe). També vam poder escoltar un grill de bosc (Nemobius sylvestris).

Una excursió d’unes 4 hores amb la que vam gaudir d’un entorn agradable i que vam acabar amb un tast de xarop de saüc (de Corremarges) i licor de nous (Tres Cadires) ben fresquets.

Flora i fauna a la fresca de les obagues (La Segarra)

Excursió, a peu, de descoberta de flora i fauna que viu i estiueja a les Obagues d'Amorós i de la Tallada, a Sant Guim de Freixenet (Segarra). A càrrec de Daniel Espejo. Es recomana portar aigua, gorra, i calçat adequat per fer senderisme. En acabar, s'oferirà refresc de Xarop de Saüc dels Corremarges i vi d'anous ben fresquet, de Tres Cadires. US HI ESPEREM!

Descoberta de vegetació gipsícola de la Vall del Llobregós

Aquest passat dissabte 13 de juliol va tenir lloc la primera sortida botànica de Grup Local de l’Altiplà de la Segarra. Aquesta va tenir lloc a la vall del Llobregós, en una ruta circular anomenada Ruta del Molí del Cava, passant pels municipis de Biosca, Sanaüja i Massoteres, situada en un Espai d’Interès Natural. L’objectiu de la sortida era introduir i explicar als participants la vegetació gipsícola de lloc.

Un desena de persones vam acudir a l’esdeveniment, sent el punt de trobada el Mas del Sot. Iniciant la sortida amb una introducció geològica, tot seguint vam començar a caminar tot observant la seva flora gipsícola, sent dues de les espècies més representatives la trincola (Gypsophila struthium) i el ruac (Ononis tridentata). L’estona del dinar la vam passar al costat de Llobregós en el lloc conegut com la Peixera, tocant el Molí del Cava. Aquí vam parlar de la vegetació de ribera, on vam veure freixes (Fraxinus angustifolia), àlbers (Populus alba), saücs (Sambucus nigra) i llúpols (Humulus lupulus). El tram final de la ruta va ser en una zona d’obaga, on la presència de roures de fulla petita (Quercus faginea), molts d’ells híbrids i boixos (Buxus sempervirens) era molt més notoris, comportant una canvi important de vegetació vista respecte el matí. Com a colofó final vam poder gaudir d’un pollancre (Populus nigra) de dimensions extraordinàries.

Una excursió d’unes 6 hores, que malgrat la calor que vam aguantar, els participants van gaudir d’una vegetació, la gipsícola, molt restringida geogràficament a Catalunya.

Trobada conjunta de Flora Catalana al Mercat de les Espècies

El passat dia 8 de juny, va tenir lloc la sortida conjunta de Flora Catalana. Una trobada a la que, com cada any, hi estan convidats tots els socis de Flora Catalana de qualsevol indret de Catalunya. Tot i que tradicionalment ha estat sempre una sotida de caire botànic, en aquesta ocasió Flora Catalana ha apostat per dur a terme una sortida etnobotànica. Una sortida que ha tingut lloc en l'emblemàtic Mercat de les Espècies d'Argençola. Un indret bell i acollidor en el que els socis de Flora Catalana varen poder participar a la sortida de reconeixement de Flora que el mercat organitza i participar en les diferents activitats que, al llarg de tot el dia, s'hi fan.

En la Jornada tècnica, destinada aquest any a les mentes, Flora Catalana va participar parlant de la botánica de les mentes i el seu hàbitat. Xerrada que el Dr. Lluis Vilar (professor titular de la UdG i destacat col·laborador de Flora Catalana) va dur a terme en representació de la nostra associació.

També a la Jornada tècnica va tenir lloc la presentació del nou Grup Local de l'Altiplà de la Segarra, presentació que va ser introduïda pel president de l'associació i desenvolupada, molt encertadament, per dos membres de la coordinació de l'esmentat grup: Daniel Espejo i Marc Mensa.

Per últim, a la tarda, vàrem aprofitar per fer la reunió de coordicació de grups locals, aprofitant que els coordinadors de la gairebé totalitat dels grups van venir a la trobada conjunta. 

Descoberta de vegetació gipsícola de la Vall del Llobregós

Sortida botànica a la Vall del Llobregós per identificar la vegetació gipsícola.

La durada del recorregut serà de 5 a 6 hores passant pels municipis de Biosca, Sanaüja i Massoteres. Ens trobarem a les 9:30h a Mas del Sot (Biosca).

Enllaç Google Maps: https://maps.app.goo.gl/LdHsM8em555QksjT7

Degut a la durada de la sortida (5-6h) es recomana portar dinar.

SI VOLEU PARTICIPAR EN AQUESTA ACTIVITAT, HAUREU D'INSCRIURE-US PRÈVIAMENT, ENVIANT UN EMAIL A altiplasegarra.floracatalana@gmail.com FENT-HI CONSTAR EL VOSTRE NOM I DNI.

US HI ESPEREM!

LA SORTIDA SERÀ PEL PROPI COMPTE I RISC.

Sortida conjunta de Flora Catalana al Mercat de les espècies d'Argençola i presentació del nou Grup Local de l'Altiplà de la Segarra

El proper dia 8 de juny tindrà lloc la sortida conjunta de Flora Catalana. Aquesta trobada, com cada any, intenta concentrar a tots els socis de Flora Catalana, que desitgin venir, per participar plegats en una sortida. És una bona ocasió per retrobar-nos i intercanviar experiències, opinions i, com no, rialles amb persones d’altres llocs de Catalunya que pertanyen a la nostra associació.

En aquesta ocasió hem volgut fer la sortida al Mercat de les Espècies d’Argençola, per conèixer de primera mà aquest emblemàtic esdeveniment. Així doncs, la sortida conjunta de Flora Catalana consistirà en adherir-nos a la sortida que s’organitza en el context del Mercat de les espècies i que tindrà lloc de 9 a 11 h aproximadament. Aprofitarem l’avinentesa per presentar el nou Grup Local de l’Altiplà de la Segarra de Flora Catalana, presentació que anirà acompanyada d’una xerrada sobre les diferents espècies de mentes i poliols de Catalunya. Aquesta xerrada formarà part de la Jornada Tècnica "Botànica a la cuina. Espècies, herbes i flors" que durarà fins a les 14h (vegeu programa adjunt). Us aconsellem l'assistència a aquesta jornada pel seu interès i per conèixer de primera mà el nou grup local de la nostra associació. Aquesta jornada precisa inscripció prèvia (vegeu requadre verd).

Així doncs, els socis de Flora Catalana que assisteixin a la sortida conjunta, podran fer la sortida, escoltar les xerrades, participar en les activitats i visitar el mercat, de manera que es podrà passar el dia complet en l’indret. Dinarem plegats, allí es podran comprar entrepans, o bé es podrà comprar dinar (dinar silvestre de gastronomia salvatge. Aquest dinar precisa inscripció, vegeu requadre verd). Qui ho desitgi pot portar-se entrepans o dinar de casa.

IMPORTANT - INSCRIPCIONS:
Els socis que estiguin interessats en participar en la sortida conjunta de Flora Catalana hauran d'inscriure's prèviament mitjançat email a tresorer.floracatalana@gmail.com (fent constar nom i NIF; el termini d'inscripcions estarà obert fins el dia 1 de juny). Per altra banda, al lateral d'aquesta notícia hi podreu trobar l'enllaç al programa d'activitats organitzades per el Trill (associació que organitza el Mercat de les Espècies). En aquest mateix programa hi podreu trobar l'enllaç per inscriure-us a aquelles activitats que precisen inscripció prèvia. TINGUEU EN COMPTE QUE NO US HEU D'INSCRIURE A LA "Sortida de reconeixement de flora" del programa, QUEDAREU DIRECTAMENT INSCRITS (sense cost) AL ENVIAR EL EMAIL A tresorer.floracatalana@gmail.com. NO obstant si que us haureu d'inscirure a la Jornada tècnica (aquells qui ho desitgeu). La jornada tècnica és gratuïta.

Des de Flora Catalana, volem agrair al Trill (associació organitzadora del mercat) les facilitats que ens han brindat per fer-hi la sortida conjunta d'aquest any

Nou grup local de Flora Catalana. Grup Local de l'Altiplà de la Segarra

Ens plau comunicar-vos que s’ha creat un nou grup local de Flora Catalana. En aquesta ocasió es tracta del Grup Local de l’Altiplà de la Segarra que ha sorgit com a fruit de la col·laboració entre Flora Catalana i el Centre d’Estudis Segarrencs, el qual assumeix la coordinació d’aquest nou grup. Aquest centre d’estudis ja té experiència i coneixement de les plantes de l’altiplà, per la qual cosa la col·laboració entre ambdós entitats serà una aliança profitosa tan per la flora d’aquest territori com per totes aquelles persones que gaudim amb les plantes.

Podeu visitar la web d’aquest grup local al següent enllaç: http://www.floracatalana.cat/altiplasegarra

L’àmbit geogràfic que acapara aquest grup, queda definit per l’anomenat Altiplà de la Segarra. És la comarca natural que, entre 400 i 900 m. d'altitud, separa la conca del Segre, de les dels rius Anoia, Gaià i Francolí, al centre del territori català. Per tant, inclou el territori de la comarca administrativa de la Segarra, però també de l'Anoia (capçalera del riu Anoia i Llobregós), Conca de Barberà (capçalera del riu Corb, i Gaià), Solsonès (capçalera del Llobregós), Bages (capçalera de la Riera de Rajadell) i Urgell (vall alta del Corb).

Tots els que viviu en aquest àmbit geogràfic esteu convidats a formar-ne part. En breu, els socis de Flora Catalana residents a les comarques esmentades, rebran un correu electrònic per convidar-los a formar-ne part. Responent al correu podran quedar adscrits a aquest grup local de Flora Catalana.