GT Itineraris

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Pilar Grau Gasso

Sóc la Pili Grau gassó, llicenciada en Biologia per l'Universitat de Barcelona.

Passo els darrers anys com a professora d'Ensenyament Secundari a l'Ins Pla de l'Estany de Banyoles i en jubilar-me connecto amb el grup de Flora Catalana. Fa només dos mesos que participo en les sortides, em trobo a gust i aprenc moltísssim. M'apasiona la muntanya i la botànica i vull fer un inventari de les plantes que hi ha als voltants de casa.

Trobada conjunta de Flora Catalana al Mercat de les Espècies

El passat dia 8 de juny, va tenir lloc la sortida conjunta de Flora Catalana. Una trobada a la que, com cada any, hi estan convidats tots els socis de Flora Catalana de qualsevol indret de Catalunya. Tot i que tradicionalment ha estat sempre una sotida de caire botànic, en aquesta ocasió Flora Catalana ha apostat per dur a terme una sortida etnobotànica. Una sortida que ha tingut lloc en l'emblemàtic Mercat de les Espècies d'Argençola. Un indret bell i acollidor en el que els socis de Flora Catalana varen poder participar a la sortida de reconeixement de Flora que el mercat organitza i participar en les diferents activitats que, al llarg de tot el dia, s'hi fan.

En la Jornada tècnica, destinada aquest any a les mentes, Flora Catalana va participar parlant de la botánica de les mentes i el seu hàbitat. Xerrada que el Dr. Lluis Vilar (professor titular de la UdG i destacat col·laborador de Flora Catalana) va dur a terme en representació de la nostra associació.

També a la Jornada tècnica va tenir lloc la presentació del nou Grup Local de l'Altiplà de la Segarra, presentació que va ser introduïda pel president de l'associació i desenvolupada, molt encertadament, per dos membres de la coordinació de l'esmentat grup: Daniel Espejo i Marc Mensa.

Per últim, a la tarda, vàrem aprofitar per fer la reunió de coordicació de grups locals, aprofitant que els coordinadors de la gairebé totalitat dels grups van venir a la trobada conjunta. 

Anna Pujol Grau
Pilar Grau Gasso
Sortida conjunta de Flora Catalana al Mercat de les espècies d'Argençola i presentació del nou Grup Local de l'Altiplà de la Segarra

El proper dia 8 de juny tindrà lloc la sortida conjunta de Flora Catalana. Aquesta trobada, com cada any, intenta concentrar a tots els socis de Flora Catalana, que desitgin venir, per participar plegats en una sortida. És una bona ocasió per retrobar-nos i intercanviar experiències, opinions i, com no, rialles amb persones d’altres llocs de Catalunya que pertanyen a la nostra associació.

En aquesta ocasió hem volgut fer la sortida al Mercat de les Espècies d’Argençola, per conèixer de primera mà aquest emblemàtic esdeveniment. Així doncs, la sortida conjunta de Flora Catalana consistirà en adherir-nos a la sortida que s’organitza en el context del Mercat de les espècies i que tindrà lloc de 9 a 11 h aproximadament. Aprofitarem l’avinentesa per presentar el nou Grup Local de l’Altiplà de la Segarra de Flora Catalana, presentació que anirà acompanyada d’una xerrada sobre les diferents espècies de mentes i poliols de Catalunya. Aquesta xerrada formarà part de la Jornada Tècnica "Botànica a la cuina. Espècies, herbes i flors" que durarà fins a les 14h (vegeu programa adjunt). Us aconsellem l'assistència a aquesta jornada pel seu interès i per conèixer de primera mà el nou grup local de la nostra associació. Aquesta jornada precisa inscripció prèvia (vegeu requadre verd).

Així doncs, els socis de Flora Catalana que assisteixin a la sortida conjunta, podran fer la sortida, escoltar les xerrades, participar en les activitats i visitar el mercat, de manera que es podrà passar el dia complet en l’indret. Dinarem plegats, allí es podran comprar entrepans, o bé es podrà comprar dinar (dinar silvestre de gastronomia salvatge. Aquest dinar precisa inscripció, vegeu requadre verd). Qui ho desitgi pot portar-se entrepans o dinar de casa.

IMPORTANT - INSCRIPCIONS:
Els socis que estiguin interessats en participar en la sortida conjunta de Flora Catalana hauran d'inscriure's prèviament mitjançat email a tresorer.floracatalana@gmail.com (fent constar nom i NIF; el termini d'inscripcions estarà obert fins el dia 1 de juny). Per altra banda, al lateral d'aquesta notícia hi podreu trobar l'enllaç al programa d'activitats organitzades per el Trill (associació que organitza el Mercat de les Espècies). En aquest mateix programa hi podreu trobar l'enllaç per inscriure-us a aquelles activitats que precisen inscripció prèvia. TINGUEU EN COMPTE QUE NO US HEU D'INSCRIURE A LA "Sortida de reconeixement de flora" del programa, QUEDAREU DIRECTAMENT INSCRITS (sense cost) AL ENVIAR EL EMAIL A tresorer.floracatalana@gmail.com. NO obstant si que us haureu d'inscirure a la Jornada tècnica (aquells qui ho desitgeu). La jornada tècnica és gratuïta.

Des de Flora Catalana, volem agrair al Trill (associació organitzadora del mercat) les facilitats que ens han brindat per fer-hi la sortida conjunta d'aquest any

Publicació de l'eina d'itineraris a la nova web

Hem publicat, recentment, l’eina d’itineraris de la web nova de Flora Catalana. Aquesta eina permet publicar les citacions de plantes que es van recollint a les sortides representant-les també en un mapa. Alhora, està pensada també perquè s’hi puguin penjar els elements etnoculturals que es trobin al llarg de l’itinerari, com és el cas de barraques de pedra seca, forns de calç, castells, masies emblemàtiques, etc. També s’hi poden introduir els hàbitats pels quals transcorre l’itinerari, així com ressaltar les plantes que destaquen pel seus usos etnobotànics explicant-ne, de manera simbòlica, les seves principals indicacions. L’eina permet també penjar fitxers en format kml, gpx i xlsx, per tal que el visitant de la nostra web pugui descarregar-se els fitxers per tractar les dades amb el full de càlculs i Google Maps.

L’eina és accessible des del menú “Eines” de la web floracatalana.cat. O bé des de l’adreça:
http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris

Qualsevol persona, o grup local, que estigui interessada en usar aquesta eina per introduir informació del seu treball de camp, simplement ha de posar-se en contacte amb la vocalia d’etnobotànica i explicar els seu interès per correu electrònic (etnobotanica.floractalana@gmail.com).

Conclòs el curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre, de 2018, va tenir lloc, a Celrà, el curs de formació titulat “Curs d’itineraris digitals de flora”. Al curs hi varen assistir 14 alumnes. El primer dia del curs, pretenia formar als assistents per tal que aprenguessin a usar aplicacions de mòbil (App’s) com ZamiAdroid o GPX Viewer, i també aplicacions web com Google Maps, Google Earth, BIRME i GPS Visualizer ; també es va fer un repàs ràpid a les funcions bàsiques del full de càlcul.

La segona sessió de formació, la del dia 29, pretenia ensenyar com introduir un itinerari a la nova Web de Flora Catalana, fent ús de les eines apreses al llarg de la primera sessió. Els alumnes van mostrar gran interès i es va copsar la voluntat de participar en el Grup de Treball d’Itineraris (adscrit a la vocalia d’etnobotànica) per part de membres de diferents grups locals. Ens plau ressaltar el bon ambient que es va crear entre tots els que assistírem al curs, va ser un veritable plaer compartir les sessions amb tots nosaltres.

Per altra banda aprofitem l’ocasió per anunciar que l’eina d’itineraris ja està en funcionament a la web nova. De moment conté els itineraris que s’han fet durant la prova pilot amb les grups locals de Baix Ter i del Penedès. Podeu trobar aquesta eina al menú “Eines->Itineraris” de floracatalana.cat, o bé directament a la url:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris/cercador

La informació del curs es pot trobar a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002
Curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre (2018), a Flora Catalana, impartirem el CURS D’ITINERARIS DIGITALS DE FLORA, organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Celrà. Creiem que és un curs molt interessant doncs permetrà als assistents poder enregistrar les citacions de plantes, observades a les sortides, en un terminal (amb ZamiAdroid) i processar-les posteriorment amb Excel, Google Maps, gpx viewer, o amb l'aplicació d'itineraris de la nova web de Flora Catalana. SÓN EINES MOLT PRÀCTIQUES PER A LES PERSONES QUE FAN SORTIDES AL CAMP PER CONÈIXER LA FLORA.

Podeu trobar tota la informació sobre aquest curs i com inscriure-us-hi a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002.

Les places al curs són limitades i s’assignaran per rigorós ordre d’inscripció.

Inscriu-t’hi!

Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana

Xavier Bayer Gonzàlez

(Vilafranca,1962). Ha fet de mestre en escoles rurals de l’Anoia i el Penedès, de músic i també ha treballat en el camp de la investigació, la recerca i la divulgació a l’entorn de la natura (ocells, ratpenats, virus, etc.) i de la música tradicional. A més, ha realitzat 100 reportatges per a Tv3 i altres. Ha participat en 50 treballs discogràfics, i ha publicat 21 llibres relacionats amb les tradicions, la música i amb la natura del nostre país.

xavierbayer.com

Francesc Guasch González

He treballat al bosc, de pagès i a una fàbrica. Des de sempre ha sortit al camp, on ha realitzat diferents estudis. És autor, junt amb d’altres de 5 llibres de natura i fauna.