GL del Barcelonès i el Baix Llobregat

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Sortida de seguiment d'espècies de flora prioritària a Collserola

El passat divendres 27 de setembre, de 2019, va tenir lloc al Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola una xerrada de presentació del Programa de seguiment de les espècies de flora prioritària i d’interès local del Parc Natural de la Serra de Collserola, els quals s’emmarquen en el Programa de Seguiment de Flora Amenaçada (SEFA), coordinat per la Diputació de Barcelona. Els tècnics del Consorci del Parc Natural de Collserola (CPNC) ens van exposar els objectius del Programa de seguiment, les principals espècies d’interès en el Parc natural i els resultats dels treballs desenvolupats fins a la data.

El diumenge 27 d’octubre, i acompanyats per la Glòria Arribas, tècnica del CPNC, vam tenir ocasió de conèixer algunes de les espècies de flora prioritària i d’interès local del Parc, i alhora de posar en pràctica la metodologia de treball que s’utilitza per fer-ne el seguiment.

La sortida es va dur a terme pels entorns de la reserva de la Font Groga. Les espècies sobre les quals vam poder fer el seguiment foren el castanyer (Castanea sativa), el freixe de fulla gran (Fraxinus excelsior) i la moixera de pastor (Sorbus torminalis). En aquest indret es localitzen els únics exemplars inventariats d’aquestes espècies dins el Parc natural. Aquestes espècies són les que es segueixen habitualment durant els mesos de tardor, mentre el seguiment de la resta d’espècies es realitza en altres èpoques de l’any, quan presenten fulles, flors o fruits.

Tot passejant pel torrent de la Salamandra, a més, vam tenir ocasió de veure altres espècies com l’avellaner (Corylus avellana) i la falguera d’avellanosa (Polystichum setifera), ambdues representatives de les avellanoses de la terra baixa (Polysticho-Coryletum). També vam poder observar diverses espècies exòtiques introduïdes, com el seneci (Senecio pterophorus) i el raïm de moro (Phytolacca americana).

Com a balanç final de l’activitat – en la qual hi van participar 12 persones – es van valorar diferents possibilitats de col·laboració en el Programa, les quals s’aniran concretant en els propers mesos.

Jornada comunitària del Bosc Turull

El dia 9 de novembre membres del grup local de FC vam participar en la Jornada Comunitària trimestral que es va fer al Bosc Turull. L’entitat que gestiona l’aula ambiental del Bosc organitza diverses activitats obertes a la ciutadania i un cop al trimestre convoca una Jornada Comunitària per ajudar a les tasques de manteniment del Bosc. Es tracta d’afavorir que aquest pulmó verd del barri de Gràcia/Vallcarca estigui en bones condicions per ser refugi de flora i fauna al bell mig de la ciutat. Van participar unes trenta persones voluntàries, sobretot del barri, que tenen una motivació per defensar la natura i donar un cop de mà per al manteniment del Bosc. Entre els voluntaris hi havia diverses criatures entre 4-10 anys, que van ajudar al bon ambient de la Jornada. Després d’una introducció sobre el Bosc i els objectius de la Jornada en Josep ens va conduir a les compostadores del Bosc on els veïns/es poden portar les restes vegetals orgàniques de casa seva. Hi ha escoles del barri que participen regularment en les tasques del Bosc i també porten restes.

La tasca del dia consistia en buidar les compostadores, garbellar els residus descompostos i aprofitar el compost per enriquir el sol del Bosc, al voltant d’alguns plançons joves que necessiten terra rica per créixer millor. Les compostadores es van desmuntar i es van buidar a cop de pala. Es van triar les restes grosses no descompostes del tot, per tornar-les a posar a la compostadora, i les restes petites es van garbellar per treure també alguns residus no orgànics, pedres etc. El compost triat es va portar en carretons fins a la zona dels plançons i després de gratar una mica la terra superficial per afavorir l’absorció de l’aigua de pluja, es van escampar per damunt del sol, al voltant de la tija. D’altra banda, un grup va fer molta feina podant una bona part dels Plumbago que creixien sense control a prop de la porta de darrera del Bosc. Es tracta d’una planta invasora i s’intenta mantenir controlada. Mentre es feia l’enriquiment del sol al voltant dels plançons vam aprofitar per arrancar una altra planta invasora, l’Acanthus, que es reprodueix per tot el Bosc. Es tracta de mantenir-les controlades, perquè consumeixen nutrients del Bosc. Mentrestant, els més petits van anar a renovar les menjadores d’ocells. Segur que els ho agrairan. Al final, vam posar una mica de compost en bosses de paper i qui va voler se’n va emportar a casa. També va haver un petit aperitiu, que tothom, sobretot els més petits, va gaudir. Ens ho vam passar molt bé i hi tornarem el proper trimestre.

Taller de micologia: iniciació al coneixement des bolets

Objectiu del taller: conèixer el mon dels bolets. Veurem què és un bolet? Com classificar-los i els grans grups. A les sesions teoricoprèctiques hi haurà bolets.

El dia de la sortida agafarem els bolets que trobem, i desprès els classificarem entre tots.

  • Taller de tres sessions: dues teòrico­pràctiques de 1h 30 min i una sortida a Collserola realitzat per en Josep Soler.
  • 8 i 15 de novembre: Les sessions teòrico­pràctiques es duran a terme a l'Aula Ambiental "El Bosc Turull" Passeig de Turull, 2, 08023 Barcelona. De 18 a 19:30h.
  • 16 de novembre: La sortida es farà al Parc Natural de Collserola (horari i lloc de trobada per concretar el dia abans en el taller).

Activitat gratuïta.

Cal inscripció prèvia omplint aquest formulari: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSiIiTdmO8WJecc1br0gy5lKVL7zeW0shuujcQzA5RnvM9_Q/viewform

Sortida pràctica de seguiment de les espècies de flora prioritària i d’interès local del Parc Natural de la serra de Collserola

27 d’octubre de 2019 (diumenge) de 10h a 13h

Punt de trobada: Aparcament de Vista Rica. Carretera de la Rabassada, s/n (davant parada de bus n. 412) 

Acompanyats pels tècnics del Consorci del PN de Collserola farem una sortida pràctica per conèixer algunes de les espècies de flora prioritària i d’interès local del Parc, i la metodologia de treball que s’utilitza per fer-ne el seguiment, en el marc del Programa de Seguiment de Flora Amenaçada (SEFA) de la Diputació de Barcelona.

Cal inscripció prèvia a https://forms.gle/TkCTrShGdhgrbKME9
Telèfon de contacte per incidències el dia de la sortida 660239955

PD: per el dia 25 d'octubre tenim un altre activitat. Ja us hem enviat l'informació. Imagino que la possareu d'aqui poc.

Passejada pels entorns del pantà de Vallvidrera

De la mà del Marc Talavera del col·lectiu Eixarcolant passejarem pels entorns del pantà de Vallvidrera, ens enfilarem pel turó de Llavallol i els voltants de Mas Sauró , tot coneixent la flora d’aquests entorns i els seus usos etnobotànics . Pels ambients per on passarem trobarem la flora mediterrània tant de solell com d’entorns humits , així com flora arvense i ruderal lligada a espais més humanitzats .

Horari de la sortida: de 16h a 19h.

Cal inscripció prèvia a https://forms.gle/EgbCWgApwkk2sdjq6
Telèfon de contacte per incidències el dia de la sortida 618 785 639

Xerrada informativa sobre el Programa de Seguiment de Flora Amenaçada (SEFA) al Parc Natural de Collserola.

Els tècnics del Consorci del Parc Natural de Collserola ens explicaran quines són les espècies de flora amenaçada i d’interès local dins el Parc Natural, així com les tasques que desenvolupen per al seu control i seguiment, dins del Programa de Seguiment de Flora Amenaçada (SEFA) promogut per la Diputació de Barcelona.

Es mostraran les espècies de flora d’interès, el seu estat de conservació actual i la metodologia de treball per dur a terme el seguiment.

Els objectius de l’activitat són conèixer les espècies de flora de conservació prioritària dins el parc, i alhora valorar diferents possibilitats de col·laboració per part del GL del Barcelonès i Baix Llobregat en les tasques de seguiment.

ÉS NECESSÀRIA INSCRIPCIÓ, PREMENT AQUEST ENLLAÇ

El GL del Barcelonès i Baix Llobregat se Suma a la Vaga Mundial pel Clima

El Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat ens informa que se suma a la convocatòria de Vaga Mundial pel Clima anant a la manifestació convocada a Barcelona.

27 de setembre de 2019 ( divendres ) a les 17,30h a Rambla Catalunya/Còrsega ,davant de l’edifici de la Diputació de Barcelona.

Sortida font d'en Gilet (Martorell)

19 de juliol de 2019

Vàrem iniciar puntualment el recorregut a l’estació de tren de la Renfe de Martorell.

En el passeig pels carrers de Martorell ens vàrem fixar en els arbres urbans, identificant la troana i moltes altres espècies com l'arbre ampolla i la falsa acàcia.

Un cop al riu Anoia vàrem observar tant el canyís (Phragmites australis), com la canya (Arundo donax). I vàrem reconèixer l'àlber (Populus alba) amb exemplars autòctons i d'altres de jardineria de port més afusat, també vàrem veure el pollancre segurament d'origen híbrid.

En el recorregut pel riu vam observar el romegueró (Rubus caesius). I com no, el gram d'aigua (Paspalum distichum) ben diferent del gram comú (Cynodon dactylon).

Un cop al camí de la Font, varem localitzar i diferenciar l’argelaga (Genista scorpius) de la gatosa (Ulex parviflorus). Continuant pel camí, vàrem trobar nombroses espècies del bosc mediterrani com l'aladern, la falzia negra, el galzeran i, com a quelcom excepcional, l’evònim (Evonymus europaeus) de caràcter més eurosiberià.

Un cop a la font d'en Gilet vàrem seure i comentar alguna de les moltes espècies que havíem vist. La tornada pel mateix camí ens va portar fins a l'estació i el seu bar, on vam prendre un refresc i vam començar a planificar noves sortides per conèixer la flora.

Sortida a la Font d'en Gilet
Taller de tintures al Bosc Turull

El passat dia 29 de març, el Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat va dur a terme un taller de tintures a l'aula ambiental "El Bosc Turull". L'activitat va ser molt interessant  i enriquidora, durant una mica més d'una hora. El taller va ser impartit per Montserrat Díaz, membre del grup local i amb molta experiència en aquest camp. El taller va ser molt enriquidor pels que volien aprendre els detalls d'aquesta tècnica per extreure el principi actiu de les plantes remeieres.

Adjunta a aquesta notícia hi podreu trobar l'enllaç a les imatges d'aquesta agradable jornada.