GL del Barcelonès i el Baix Llobregat

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Taller de tintures

Al taller aprendrem a fer tintures medicinals per maceració, amb dos mètodes diferents, també parlarem dels tipus d’alcohols per elaborar-les, en funció de les plantes que utilitzem i per últim veurem el filtratge, etiquetatge i conservació.

Taller a Càrrec de Montserrat Díaz. Horari del taller: de 18:00 h a 19:00 h.

Sortida del grup local del barcelonès i Baix Llobregat de Flora Catalana al delta del Llobregat

El passat diumenge, 17 de febrer, va tenir lloc la passejada organitzada pel Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat per conèixer els diferents ambients de vegetació de l’espai natural del Remolar-Filipines, al Delta del Llobregat.

L’Esther Ferrer, en Jordi Sanz i la Montse Díaz van ser els encarregats d’organitzar l’itinerari, així com de fer una explicació de les diferents comunitats vegetals representatives de l’espai, dels efectes de la pressió antròpica sobre les mateixes i dels usos d’algunes de les plantes que aniríem trobant.

La sortida es va iniciar en el mirador de la Reguera Salabrosa, amb una vista panoràmica sobre el conjunt d’aquest espai, inclòs a la Xarxa Natura 2000. Vam continuar l’itinerari seguint el camí paral·lel al braç de la Vidala, principal aportació d’aigua dolça a l’estany del Remolar- Filipines, on vam tenir ocasió de veure diverses espècies de flora pròpies dels canyissars i de les comunitats hidròfiles, com el canyís (Phragmites australis), la boga (Typha sp.) i el lliri groc (Iris pseudacorus). Tot creuant la Vidala vam arribar a la maresma de les Filipines, on vam poder veure espècies representatives dels ambients salins, com el tamariu (Tamarix canariensis), la salicòrnia arbustiva (Arthrocnemum fruticosum) i diversos joncs (Juncus acutus, Juncus maritimus, etc.). A continuació ens vam endinsar en la Pineda del Remolar, al sotabosc de la qual vam poder veure la bufalaga (Thymelaea hirsuta) i diferents espècies de brolles. En arribar a la platja, vam trobar algunes de les espècies representatives dels ambients dunars, com la crucianel·la marítima (Crucianella marítima), el melgó marí (Medicago marina), el lliri de mar (Pancratium maritimum) i la sanguinària blanca (Paronychia argentea).

La sortida va ser un èxit d’assistència – 37 persones, algunes de vingudes de lluny!-, i es van identificar al voltant de 60 espècies de flora. En acabat, es va celebrar un dinar comunitari, i es van comentar les properes activitats del Grup Local.

El primer jardí botànic de la Universitat de Barcelona

La conferència consistirà en un recorregut pel primer jardí botànic de la Universitat de Barcelona a través de la documentació. La finalitat és conèixer aquest jardí que, tot i haver desaparegut, va ser ple de vida des del 1842 fins al 1873. Coneixerem també les seves construccions, els jardiners i les plantes que en formaren part.

Conferència a càrrec de la Dra. Anna Maria Rauret.

CANVI D'ITINERARI I PUNT DE TROBADA de la passejada pel delta del Llobregat

El Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat ens informa que degut a que en el lloc on s'havia previst l'itinerari s'hi celebra una cursa popular, es veuen obligats a fer un canvi d'itinerari i de punt de trobada.

Tal i com ja s'havia anunciat, la sortida serà al Delta del lobregat, el 17 de febrer, amb la finalitat de conèixer els diferents ambients: la desembocadura, el Remolar, Les Filipines, les marismes …

Podeu trobar tots els detalls de l'activitat, amb les correccions pertinents, a:
http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1379

En acabat, tindrem una petita reunió de socis i, tot seguit, uns quants ens quedarem per fer un pícnic. Tots hi sou convidats a participar. Porteu algun menjar per compartir

Passejada pels espais naturals del delta el Llobregat

El Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat de Flora Catalana, ha organitzat una sortida al Delta del Llobregat, per al 17 de febrer, amb la finalitat de conèixer els diferents ambients del delta: la desembocadura, el Remolar, Les Filipines, les marismes ...

Podeu trobar tots els detalls de l'activiat a:
http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/1379

Hi esteu tots convidats!

Viu, aprèn i gaudeix amb la nostra flora
Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana

Passejada pels espais naturals del delta el Llobregat

Per iniciar les activitats del nostre grup local hem triat fer una passejada pels espais naturals del DELTA DEL LLOBREGAT. Coneixerem els diferents ambients del delta: la desembocadura, el Remolar, Les Filipines, les marismes, ...

Sortida al Parc de Collserola
Conclòs el curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre, de 2018, va tenir lloc, a Celrà, el curs de formació titulat “Curs d’itineraris digitals de flora”. Al curs hi varen assistir 14 alumnes. El primer dia del curs, pretenia formar als assistents per tal que aprenguessin a usar aplicacions de mòbil (App’s) com ZamiAdroid o GPX Viewer, i també aplicacions web com Google Maps, Google Earth, BIRME i GPS Visualizer ; també es va fer un repàs ràpid a les funcions bàsiques del full de càlcul.

La segona sessió de formació, la del dia 29, pretenia ensenyar com introduir un itinerari a la nova Web de Flora Catalana, fent ús de les eines apreses al llarg de la primera sessió. Els alumnes van mostrar gran interès i es va copsar la voluntat de participar en el Grup de Treball d’Itineraris (adscrit a la vocalia d’etnobotànica) per part de membres de diferents grups locals. Ens plau ressaltar el bon ambient que es va crear entre tots els que assistírem al curs, va ser un veritable plaer compartir les sessions amb tots nosaltres.

Per altra banda aprofitem l’ocasió per anunciar que l’eina d’itineraris ja està en funcionament a la web nova. De moment conté els itineraris que s’han fet durant la prova pilot amb les grups locals de Baix Ter i del Penedès. Podeu trobar aquesta eina al menú “Eines->Itineraris” de floracatalana.cat, o bé directament a la url:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris/cercador

La informació del curs es pot trobar a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002
Xerrada de botànica celebrada a l'Ateneu Flor de Maig (Barcelona)

El passat divendres 14 de desembre va tenir lloc la sessió "Iniciació a la botànica: conceptes bàsics", a l'Ateneu Flor de Maig, al barri del Poble Nou de Barcelona, el qual va cedir l'espai. L'activitat, a càrrec de Josep Soler, soci de Flora Catalana, va ser ben pràctica, i en Josep va donar explicacions sobre la classificació de les plantes segons el tipus de fulles, de fruits i de flors.

L'activitat va ser organitzada pel Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat i hi van participar una vintena de persones, moltes de les quals formen part de Huerta Vanguardia, col·lectiu amb qui el grup manté un gran vincle.

Va ser una activitat profitosa que ens va ajudar a millorar en nostre coneixement sobre les plantes.

Vegeu les imatges de la sessió a la web d'aquest grup local: 
 http://www.floracatalana.cat/drupal843/glbcnbll/imatges.

Primera sortida del Grup Local del Barcelonès i Baix Llobregat

El passat 11 de novembre vam fer la primera sortida amb els socis de Flora Catalana de la nostra regió que estavan interessats a participar en la coordinació del nou grup. La idea inicial era fer una sortida al camp per conèixer-nos millor i veure si sortien propostes d’activitats per fer durant la tardor i l'hivern.

La Clara Rovira va ser l’encarregada de organitzar l'itinerari i de guiar-nos per el Parc de Collserola a través de “L'itinerari del voluntari de Collserola”.

Vam fer una ruta de 3,7 km, amb un ascens de 177 m. Vam passar per hàbitats assolellats de màquia i garriga, per l’entorn forestal d'un alzinar amb sureres i roures, per una zona més urbanitzada amb algunes invasores i vegetació més oportunista i, per acabar, per un espai humit i ombrívol. La ruta és circular i comença a la Vil·la Joana (la casa de Verdaguer), al costat del centre d'informació del Parc de Collserola.

Durant l'itinerari vam fer un inventari de les plantes més característiques del Parc de Collserola, gràcies als companys que varen indentificar les plantes: l'Esther, en Jordi, en Josep, la Clara i la Montse, que també hi van contribuir amb alguns usos etnobotànics.

La sortida va ser un èxit i tots vam gaudir moltísim de la passejada.

Al llarg de la sortida va sorgir la idea de fer una xerrada introductòria a la botànica, els detalls d'aquesta activitat es poden consultar a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/965.