GL del Baix Ter

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Conclòs el curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre, de 2018, va tenir lloc, a Celrà, el curs de formació titulat “Curs d’itineraris digitals de flora”. Al curs hi varen assistir 14 alumnes. El primer dia del curs, pretenia formar als assistents per tal que aprenguessin a usar aplicacions de mòbil (App’s) com ZamiAdroid o GPX Viewer, i també aplicacions web com Google Maps, Google Earth, BIRME i GPS Visualizer ; també es va fer un repàs ràpid a les funcions bàsiques del full de càlcul.

La segona sessió de formació, la del dia 29, pretenia ensenyar com introduir un itinerari a la nova Web de Flora Catalana, fent ús de les eines apreses al llarg de la primera sessió. Els alumnes van mostrar gran interès i es va copsar la voluntat de participar en el Grup de Treball d’Itineraris (adscrit a la vocalia d’etnobotànica) per part de membres de diferents grups locals. Ens plau ressaltar el bon ambient que es va crear entre tots els que assistírem al curs, va ser un veritable plaer compartir les sessions amb tots nosaltres.

Per altra banda aprofitem l’ocasió per anunciar que l’eina d’itineraris ja està en funcionament a la web nova. De moment conté els itineraris que s’han fet durant la prova pilot amb les grups locals de Baix Ter i del Penedès. Podeu trobar aquesta eina al menú “Eines->Itineraris” de floracatalana.cat, o bé directament a la url:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris/cercador

La informació del curs es pot trobar a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002
Prova curs

hem fet una bona prova

Itinerari FABRICA CELRA

Recorregut per la fàbrica modernista de Celrà

Vídeo de l'exposició "Fruits i llavors, font de vida"

El dia 22 d'octubre, es clausurà l'exposició "Fruits i llavors, font de vida", ideada i creada pel Grup Baix Ter de Flora Catalana, que va comptar amb una afluència de més de mil cent persones. El Grup Local del Baix Ter, amb l'ajuda d'Agustí Boada, ha preparat un vídeo que resumeix tota l'exposició amb molt bon gust. PER A TOTS AQUELLS QUE NO LA VAREU PODER VISITAR A TORROELLA DE MONTGRÍ, ARA ÉS UN BON MOMENT PER VEURE-LA EN AQUEST VÍDEO, . No us ho perdeu!

Per altra banda, podeu veure les imatges de l'exposició a la següent adreça:  

http://www.floracatalana.cat/drupal843/glbaixter/imatges

 

Aquest grup local, voldria que la feina feta es pogués aprofitar per divulgar aquest coneixement en altres localitats. Per aquest motiu, ofereixen la possibilitat de que qualsevol altre grup de l'associació, així com d'altres entitats, la puguin oferir als seus membres i a la població en general. Si hi esteu interessats, podeu enviar un correu a aquest grup local (baixter.floracatalana@gmail.com). 

Més de 1.100 persones visiten l'exposició de fruits del Grup Local del Baix Ter

Ahir, dia 22 d'octubre, es clausurà l'exposició "Fruits i llavors, font de vida", ideada i creada pel Grup Baix Ter de Flora Catalana, que ha comptat amb una afluència de més de mil cent persones. Des del Grup Local del Baix Ter, estan molt contents de la bona rebuda que ha tingut i que compensa, sobradament, l'esforç esmerçat. Una vegada tancades les portes a Torroella de Montgrí, els agradaria que la feina feta es pogués aprofitar per divulgar aquest coneixement en altres localitats. Per aquest motiu, ofereixen la possibilitat de que qualsevol altre grup de l'associació, així com d'altres entitats, la puguin oferir als seus membres i a la població en general. Si hi esteu interessats, podeu enviar un correu a aquest grup local (baixter.floracatalana@gmail.com).

Els que no l'hagueu pogut veure en directe, en trobareu imatges de l'exposició a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/glbaixter/imatges

No us perdeu l'exposició de fruits del Grup Local del Baix Ter. És genial!

El divendres 28 de setembre, el Grup Local del Baix Ter va inaugurar l’exposició titulada “Fruits i llavors, font de vida”. Val a dir que l’exposició, des d’aleshores, ha tingut molta afluència de públic i els visitants surten realment satisfets i sorpresos de l’aprenentatge que hi poden fer.

L’exposició, que es pot visitar a la capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí, romandrà oberta fins al dia 22 d’octubre. L'horari de visita és d'11 h a 14 h i de 16:30 h a 20 h (diumenge i dimarts tancat).

Aprofiteu els dies que queden per visitar-la: aprendreu i viureu la màgia de la natura.

Us hi esperem!

Podeu veure les imatges de la inauguració i de l’exposició a la web del grup local: http://www.floracatalana.cat/drupal843/glbaixter/imatges

Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana.

Inauguració de l'Exposició "Fruits i llavors, font de vida"

Des de fa molt temps els membres del Grup Baix Ter han anat fent, de mica en mica, una tasca laboriosa de recollida i classificació de diferents tipus de fruits i llavors amb la intenció de fer-ne una mostra. Tot aquest treball es concretarà en una exposició que tindrà lloc del 28 de setembre al 22 d’octubre d’enguany a la capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí. L'horari de visita serà de 11:00h a 14:00h i de 16:30h a 20:00h (diumenge i dimarts tancat).

Esteu tots convidats a la inauguració que tindrà lloc el divendres, 28 de setembre, a les 20:00 hores.

Us hi esperem!

Exposició: Fruits i llavors, font de vida

Des de fa molt temps els membres del Grup Baix Ter han anat fent, de mica en mica, una tasca laboriosa de recollida i classificació de diferents tipus de fruits i llavors amb la intenció de fer-ne una mostra. Tot aquest treball es concretarà en una exposició que tindrà lloc del 28 de setembre al 22 d’octubre d’enguany a la capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí.

Us hi esperem!
 

L'horari de visita és de 11:00h a 14:00h i de 16:30h a 20:00h (diumenge i dimarts tancat).

Aquest grup local ja té experiència en fer exposicions, podeu veure les que fins ara han dut a terme fent clic al botó "exposicions" de la web del grup local: http://www.floracatalana.cat/baixter.

Val la pena ressaltar-ne l'exposició de gimnospermes, per la seva qualitat, de la qual podeu veure'n un vídeo també a la web del Grup Local del Baix Ter: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/763.

La inauguració de l’exposició serà el divendres, dia 28 de setembre, a les 20:00 h., a la capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí  (http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/780).

La intenció de Flora Catalana, és que aquest tipus d’exposicions puguin ser aprofitades per altres grups locals. Hi ha molta feina a preparar-les i aquesta feina pot ser aprofitada per altres grups locals per exposar-la a escoles, biblioteques o altres locals públics.

Hi esteu tots convidats!

Us hi esperem!

Grup de Treball de Comunicació
Flora Catalana.

Publicació de la web del Grup Local del BaixTer

Ens plau informar-vos que recentment hem publicat la web del Grup Local del Baix Ter de Flora Catalana. Aquesta web s'integra amb la web nova de l'associació aprofitant-ne tots els recursos alhora que la complimenta. A Flora Catalana estem fent un esforç per modernitzar les nostres plataformes web i posar eines útils i pràctiques a disposició de tots aquells a qui els agraden les plantes. La web del grup local serà una eina molt útil per facilitar la comunicació entre el grup local i els seus membres.

http://www.floracatalana.cat/baixter

Itinerari de Fitor

Centrem el lloc d’inici i d’arribada al Camp de la Cadena de Can Plaja de Fitor. A partir d’aquí el senyal (una pedra amb un dolmen de color groc) ens indica el camí a seguir per veure els 6 dòlmens de l’itinerari. Bé, com que hem fet una parada al dolmen de la Roca de l’Aglà, allunyat d’aquests altres, podem dir que han estat 7 els monuments megalítics observats. Els dòlmens són monuments megalítics (fets amb enormes blocs de pedra), tombes o sepulcres on s’enterraven els morts juntament amb les seves ofrenes i pertinences ( ornaments, ceràmiques i objectes singulars) durant el Neolític i el començament de l’edat dels Metalls. A la nostra comarca s’han situat entre 4500 i 3800 anys enrere. 

N’hi ha de diversos tipus segons sigui la disposició de les pedres i la seva construcció : cista, sepulcre de corredor, galeria catalana, paradolmen, etc… 

El dolmen de les Maries rep aquest nom en honor a les dues arqueòlogues que van fer tasques d’excavació l’any 2011. 
El dolmen dels tres Peus és un sepulcre de corredor; el de la Serra d’en Cals, una galeria catalana en forma de U.; el dels Tres Caires, una galería en U feta amb lloses de pissarra; i el del Clot del Llorer, una cista amb un conjunt d’inscultures. Les inscultures són gravats a la pedra d’un monument megalític o molt a prop d’aquest ( cassoletes o forats rodons) i que no se sap amb seguretat quina funció o sig

El codi QR que hi ha a prop de cada dolmen dóna la informació precisa de cadascun però li treu l’encant i el misteri que hi havia quan s’havia de buscar entre la malesa i la frondositat del bosc. 

FitorAigua
Gorga que hi ha a l'itinerari. A la pestanya Mapa "etno" es pot trobar la seva localització.

El més sorprenent és el del Dr. Pericot situat al cim del Puig de la Boralla o Borralla també amb inscultures i reguerons. Aquest no és un monument singular per les seves dimensions sinó , en paraules de Joan Botey que és un expert i gran coneixedor del territori, per estar situat en un lloc tel•lúric, ple d’energia. Un lloc on els llamps hi cauen, sovint sobre els arbres. Un lloc especial destinat a ser un santuari per a connectar-se amb la divinitat, un lloc de pregària i de litúrgia de l’home prehistòric. És molt interessant l’ article de Joan Botey “El santuari neolític del Puig de la Boralla a Fitor” , publicat al nº 53 de la revista Baix Empordà.

Una vegada hem deixat el dolmen del Clot del Llorer enfilem a la dreta el camí que porta al Mas Cals. En una corba s’observa, al fons de la petita vall, el mas envoltat de prats i si tenim sort el ramat d’ovelles pasturant per l’entorn. Una postal bucòlica. També hi ha un interessant pou de glaç molt a prop de la casa i una gorga més enllà, direcció oest, que omple de satisfacció el fet de trobar aigua a les Gavarres. 

Una vegada hem deixat el mas a la dreta, seguim la pista que ens portaria al camp de la Cadena directament però preferim enfilar un sender que ens permetrà resseguir una tros de la riera d’en Plaja disfrutant del soroll de l’aigua que corre i de l’abundant vegetació que vesteix les seves ribes. Sortim de la riera i continuant per un caminoi aviat albirem el Mas Plaja amb la seva eixida porxada . Seguim el camí passant pel costat de l’entrada del mas, pel forn-teuleria d’en Plaja, i tot seguit amb deu minuts ens trobarem al lloc de partida.