TAX-MO00020.-Diplotaxis erucoides

Codi tàxon
TAX-MO00020
Imatge principal
IMG-MO00097.-Diplotaxis erucoides JAP *

 

La ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides) pertany a la família de les brassicàcies. També se la pot considerar de la família de les crucíferes que és el nom antic d’aquesta família.

És una herba anual, un teròfit, que té una alçada mínima de 10 cm i una màxima de 50 cm. 

Germina ràpidament després de les primeres pluges, desenvolupant una arrel axonomorfa que la fixa al sòl i absorbeix l’aigua i els nutrients. Després d’unes poques setmanes la planta floreix i cobreix les vores dels camins i els conreus. S’expandeix amb facilitat si les condicions ambientals li són favorables. 

La tija és erecta i hi té inserits molts pèls curts que semblen pentinats endarrere, són pèls retrorsos. I és fullosa, té les seves fulles, simples, les inferiors, les mitjanes i les superiors ben diferenciades. 

Les fulles inferiors, piloses, estan disposades en roseta basal i són peciolades. Per la forma del limbe, són oblongues, allargades, i tenen aquestes mesures: 5-18 x 1,5-8 cm. La fulla és lirada, el segment terminal és més gran que els laterals (2-5 parells) i el marge d’aquests és dentat-lobulat. La nervadura és pinnada i atenent a unes entrades més o menys profundes, aquestes fulles de la ravenissa van de  pinnatífides  a profundament pinnatipartides. 

Les fulles mitjanes, menys dividides que les inferiors, es disposen al llarg de la tija de manera esparsa. Com també ho fan les fulles superiors que són sèssils.

És una de les herbes més abundants durant la tardor-hivern i pot estar en flor en qualsevol època de l’any. 

El tipus d’inflorescència s’anomena raïm, té un eix central sobre el qual s’insereixen les flors pedicel·lades. 

Les flors d’aquesta planta són hermafrodites i tenen una simetria actinomorfa. 

El calze és tetràmer, està format per 4 sèpals lliures, més o menys cucul·lats, distribuïts radialment. La pilositat és densa i desordenada.

La corol·la és cruciforme, està formada per 4 pètals lliures distribuïts de manera radial, en forma de creu. Són blancs i sovint tenyits de violàci, sobretot quan s’assequen.

L’androceu està format per 4 estams llargs al voltant del pistil i 2, exteriors, més curts i també fèrtils.

El gineceu té l’ovari súper i és bicarpel·lar. 

El fruit de la ravenissa blanca és allargat i s’anomena síliqua, pot arribar a mesurar 4 cm i conté dues rengleres de llavors petites. Quan ha madurat, s’obre en dues valves ventralment i allibera les llavors d’ambdues.