Quina diferència existeix entre el concepte de carpel i el de pistil?

Una altra pregunta per repassar conceptes del curs. Si us plau, intenteu-la respondre tots i us servirà per repassar els conceptes. Jo aniré intervenint per rectificar i aclarir el que calgui.

Quina diferència existeix entre el concepte de carpel i el de pistil?

 

mteresa_urpiON Mon, 04/01/2019 - 16:33

El Carpél és el conjunt de fules modificades que formen el Gineceu, part femenina de la flor que conté els ovuls o primodis seminals.

El pistil té forma de botella és el conjunt d'ovari, estil i estigma. Pot ser simple o compost, depenent dels carpels que el composin.

siscu_caraltON Mon, 04/01/2019 - 23:07

Les dues frases següents NO SÓN CORRECTES. A veure si entre tots trobeu una millor manera de definir-ho.

"El Carpél és el conjunt de fules modificades que formen el Gineceu"

"Pot ser simple o compost, depenent dels carpels que el composin."

fran_caraltON Tue, 04/02/2019 - 16:45

El carpel es una fulla modificada evolutivament que forma part del gineceu. La finalitat del carpel és protegir l'òvul. Poden donar-se 2 casos: que els carpels es soldin entre ells formant un sol pistil (Gineceu Sincàrpic), o que cada carpel formi un pistil independent (Gineceu Apocàrpic).  

 

 

ConsolON Tue, 04/02/2019 - 18:22

Uf! Aquesta em costa molt.

Un pistil podria estar format per un carpel o bé per un conjunt de carpels quan aquests formen una sola peça?

Em sembla que aixó és el que diu el Francesc

siscu_caraltON Wed, 04/03/2019 - 00:35

Hola Consol,

... la part femenina de la flor, anomenada gineceu, està formada per una o diverses fulles que s'han modificat en el transcurs de l'evolució per especialitzar-se en la tasca de la reproducció (concretament en el sexe femení). A cada una d'aquestes fulles se l'anomena carpel.

Quan parlem de pistil, estem parlant del conjunt d'ovari, estil i estigma.

Un pistil pot estar format per un sol carpel (pistil monocarpelar), però també pot estar format per diversos carpels: dos carpels soldats formant un sol pistil (pistil bicarpelar), tres carpels soldats (pistil tricarpelat) formant un sol pistil, etc, en aquest cas es diu que el gineceu és sincàrpic. Però també es pot donar el cas que si el gineceu disposa de més d'un carpel, aquests no estigin soldats entre ells. En aquest últim cas, els carpels esdevenen lliures, i cada un d'ells forma un pistil; es diu llavors que el gineceu és apocàrpic.

A l'esquerra de la imatge adjunta, es pot veure un gineceu apocàrpic amb 3 carpels que formen cada un d'ells un pistil (3 pistils). A la dreta, es pot veure un pistil formant per diversos carpels soldats, cada línia vertical que es veu en auquest pistil correspon a una soldadura entre dos carpels.

ppp

Si no queda prou clar, diga-ho si us plau.