Diferències entre bulb, rizoma i tubercle

Hola a tots, per fer repàs dels conceptes que vàrem explicar al curs, us plantejo algunes qüestions que seria interessant que tots intentessiu respondre a través d'aquest fòrum. Aquí us deixo la primera:

- Quina diferència existeix entre un bulb, un rizoma i un tubercle?

Apa! animeu-vos i intenteu respondre, us anirà bé per repassar. Moltes gràcies a tots!

 

mteresa_urpiON Sun, 03/31/2019 - 23:08

El bulb és un organ subterrani format per un conjunt de fulles normalment carnoses ( catàfils), que serveixen per enmagatzemar nutriens per la yema que tenen al seu interior.

Els rizomes son tiges subterrànies formades per diverses yemes que creixen de forma horitzontal. Les parts aeries de la planta moren, però les arrels tenen un creixement il·limitat.

Els tubercles son tiges subterrànies mes o menys engruxides que els serveixen per enmagatzemar reserves de nutrients.

siscu_caraltON Wed, 04/03/2019 - 08:08

En el cas del bulb, no és una arrel. A la imatge adjunta hi podeu veure una ceba, si us hi fixeu, a baix té les arrels (en el disc basal), però el bulb no són arrels. Un bulb és un òrgan subterrani que té una "gemma" central que donarà lloc al creixement vegetal. Aquesta "gemma" està protegida per unes fulles anomenades catàfils (serien les capes de la ceba). Utilitzo el terme gemma per comparar-ho amb les gemmes que apareixen a la tija que també estan protegides per catàfils, però en el cas del bulb es tracta d'una estructura més gran. El bulb té la finalitat d'emmagatzear nutrients i de mantenir la vida sóta terra durant l'època desfavorable per la planta.

ceba

xavierenrichON Tue, 04/09/2019 - 22:14

Afegiria que la part aèria dels rizomes no necessàriament ha de morir i que aquests són una metamorfosi de la tija o adaptació per a la supervivència de la part subterrània en períodes desfavorables de fred o sequera, a part d'una estratègia de colonització del sòl

siscu_caraltON Fri, 04/12/2019 - 20:56

Només un aclariment a la Tresa, és més d'expressió que d'una altra cosa. En la seva aportació la Tresa deia:

"Els rizomes son tiges subterrànies formades per diverses yemes que creixen de forma horitzontal"

Millor escriure-ho així: "Els rizomes son tiges subterrànies que disposen de gemmes, portegides per catàfils, a partir de les quals podran sorgir les futures parts aèries."

Gràcies a tots!