Totes les videoconferències es graven i es mantenen indefinidament a l'aula virtual de Flora Catalana (Flor@ula), amb la finalitat que aquelles persones que no puguin assistir a la videoconferència en directe, les puguin veure amb posterioritat. L'accés indefinit a l'aula virtual permet que qualsevol alumne pugui repassar el contingut del curs (documents, fòrum i videoconferències) sempre que li interessi, inclús un cop acabat el curs i per un període de temps il·limitat.
- Videoconferència 0: dia 28 de març, de 2022, de 19:00 a 20:00 h. Videoconferència de presentació del curs i explicació del funcionament de Flor@ula. Vegeu temari.
- Videoconferència 1: dia 30 de març, de 2022, de 18:00 a 20:00 h. Vegeu temari.
- Videoconferència 2: dia 6 d'abril, de 2022, de 18:00 a 20:00 h. Vegeu temari.
La irrupció al país d’espècies exòtiques invasores té lloc des de fa mil·lennis. Tanmateix, en els darrers cinc-cents anys, la seva incidència sobre els ecosistemes locals ha augmentat exponencialment fins al punt de ser un dels principals motors de l’accelerada pèrdua de biodiversitat associada a l’anomenada crisi ambiental global.
El curs introdueix als fonaments d’aquesta problemàtica en el cas de les plantes vasculars, combinant teoria, exercicis pràctics i visites de camp. Es comentarà una mostra d’espècies rellevants que irrompen en diferents ambients. Es facilitarà una àmplia relació de fonts d’informació sobre la temàtica (documents de referència, pàgines web, bases de dades...). S’analitzaran cassos pràctics de prevenció i de control de bioinvasions vegetals. També s’ensenyarà l’ús bàsic d’una eina digital per a recollir observacions de camp i com generar plànols de les dades recollides.
Flora Catalana participa en un projecte LIFE per al seguiment i control de plantes potencialment invasores a la Costa Brava. En acabar aquest curs, si ho desitges, podràs afegir-te al voluntariat que duu a terme les tasques de seguiment (en aquest cas et retornarem l'import del curs -curs gratuït-). En el curs informarem més detalladament a totes les persones que vulguin participar en aquest projecte i ajudar-nos en la tasca de preservar la nostra flora. |
OBSERVACIÓ: el curs compta amb una sortida de camp voluntària (no és necessari assistir-hi per a l'obtenció del certificat d'aprofitament del curs).
Informació general
- Iniciar al coneixement de la flora exòtica invasora i a la seva problemàtica
- Reconèixer al camp les principals espècies invasores dels diferents ambients: zones forestals, herbassars, cursos fluvials, conreus, aiguamolls, platges i dunes, litoral rocós, i zones humanitzades
- Adquirir habilitats en l’ús d’aplicacions per a dispositius mòbils de registre d’observacions de biodiversitat i la posterior explotació de les dades
Prement el botó "INSCRIPCIÖ" del menú lateral dret.
Sense requeriments previs ja que el curs serà divulgatiu.
Cal disposar d'un equip informàtic amb accés a internet i capaç d'estblir una videoconferència.
Temari
- Invasions biològiques. Definició i conceptes clau.
- Impactes de la flora exòtica invasora.
- Ecològics
- Econòmics
- Socials
- Salut
- Situació de la flora exòtica a Catalunya
- Espècies principals als diferents biomes
- Normativa, prevenció i control de la flora exòtica invasora
- Mostra de casos de lluita contra bioinvasions vegetals
- Recursos informatius