Fam15
Efedràcies
Ephedraceae
  Nomenclatura
  Nom científic amb autor
  Ephedraceae Dumort.
  Descripció mofològica
  Port
  Arbusts, a vegades lianes de tiges verdes, oposades o verticil·lades, a vegades nuoses (= articulades) i sense fulles [+].
  Fulles
  Fulles reduïdes a petites esquames.
  Flor/inflorescència
  Plantes dioiques amb els conus axil·lars, l’estròbil masculí amb 1-2 bràctees lliures i 4-8 sacs pol·línics [+], i el femení amb 2-10 bràctees, les superiors més o menys fusionades, fèrtils i que cobreixen 1- 2 òvuls acabats en un tub fi prolongació del seu tegument on hi ha una gota de resina enganxosa, també dita gota pol·linitzant, que reté els grans de pol·len [+].
  Fruit/llavor
  Els individus femenins tenen una mena de pseudofruit bacciforme (més o menys carnós) arrodonit, amb 1-2 llavors on les bràctees del conus es tornen carnoses, vermelles o grogues [+].
  Enllaços
  Hàbitat

  Plantes adaptades a viure en hàbitats àrids: màquies, garrigues o sòls arenosos marítims.

  Distribució

  Regions temperades: mediterrània, Centre d’Àsia i Amèrica, però no pas a Austràlia.

  Mapes de distribució
  Usos

  Totes les espècies contenen l’alcaloide efedrina emprat per combatre l'asma, la bronquitis i les al·lèrgies, ja que és vasoconstrictor.

  Relacions filogenètiques

  Les efedràcies pertanyen a l’ordre gnetals, grup de gimnospermes amb alguns caràcters morfològics i anatòmics propis de les gimnospermes, si bé es creu que les plantes amb veritables flors no en deriven pas.