VTax1843
Opuntia vulgaris
ESPÈCIE

  GBIF (Global Biodiversity Information Facility). http://gbif.org
  MAPES DE DISTRIBUCIÓ
  Forma vital
  Camèfit
  Descripció morfològica
  Subterrani
  alguns cladodis poden separar-se espontàniament de la planta per la part més constreta i formar arrels.
  Port
  arbustiu-arborescent, de fins a 5-6 m, robust, molt ramificat.
  Tija/tronc
  tiges suculentes, branques ramificades formades d’articles superposats, oblongoel·líptics, plans, de 20-50 x 10-30 cm i 1-3 cm de gruix, verds (pales o cladodis). A mida que envelleixen, es tornen subcilíndrics, formant un tronc i branques que poden assolir 30 cm de diàmetre. Branques en creixement de color verd-groguenc, les adultes de color verd-grisós, pruïnoses.
  Fulles
  els cladodis presenten arèoles molt aparents, amb nombrosos gloquidis curts, marrons, primerencament caducs (les de les branques adultes d’algunes formes són poc aparents i quasi sense gloquidis); espines, molt variables en mida i densitat, de 2-5 mm en algunes formes fins a 10-40 mm en d’altres, de quasi inexistents a denses i en grups de 3-6 per arèola, fortament divergents, blanques. Fulles efímeres, de 3 mm, còniques, subulades. Hi ha formes ± inermes que són emprades com a farratgeres.
  Flor/inflorescència
  flors solitàries, sèssils, de 6-10 cm de diàmetre, amb pètals de color groc brillant en algunes formes, en les quals, a més, els filaments dels estams són groc-verdosos. Estil inflat a la base, en forma d’ampolla, blanc-rosaci, amb estigma verd-pàl·lid. En d’altres formes, els pètals són de color taronja, els filaments estaminals rosacis, l’estil taronja i l’estigma, color crema. Sèpals, pètals i estams nombrosos. Ovari ínfer, unilocular, de 5 x 2,5 mm.
  Fruit/llavor
  fruits comestibles, vermellosos o ataronjats, espinosos, 5-9 x 3-4 cm, doliiformes o doliiforme-oblongs, profundament umbilicats, amb nombroses arèoles, de color vermell-maó a vermell-carmí, amb endocarp ataronjat a la maduresa. Llavors de 3 x 4 mm, subovoidees.
  Nom científic - autor
  Opuntia vulgaris Miller
  Sinònims
  Opuntia ficus-indica (L.) Mill.
  Platyopuntia vulgaris (Mill.) F.Ritter
  Nom català
  Figuera de moro, Figuera de pala
  Nom francès
  Figuier de barbarie
  Nom científic - FPC
  Opuntia vulgaris Miller
  FPC
  Fam. Cactàcies
  Gen. Opuntia
  Nom científic - TPL
  Opuntia ficus-indica (L.) Mill.
  APG
  Ord. Caryophyllales
  Fam. Cactaceae
  Gen. Opuntia
  Hivern
  Desem.
  -
  Gener
  -
  Febrer
  -
  Primavera
  Març
  -
  Abril
  -
  Maig
  -
  Estiu
  Juny
  SI
  Juliol
  SI
  Agost
  -
  Tardor
  Setem.
  -
  Octubre
  -
  Novem.
  -