VTax1421
Linum strictum subsp. strictum
SUBESPÈCIE
  MAPES DE DISTRIBUCIÓ
  Forma vital
  Teròfit
  Descripció morfològica
  Port
  herba anual, a vegades biennal i més rarament perennant, petita, de 7-40(70) cm, erecta, ramificada a la part superior, generalment poc gràcil, rígida i aspra al tacte.
  Tija/tronc
  1-3(7) tiges rígides i relativament gruixudes, erectes, ordinàriament ramificades a la part superior, sovint únicament a la summitat.
  Fulles
  alternes, sèssils, amb un petit pulvínul basal, subaplicades, de lanceolades a linear-lanceolades, de 5-20(30) x (0,7)1,5-3(5) mm, agudes, uninèrvies, lleugerament aspres al tacte, escabres (amb dents petites i abundants a la superfície, que es poden veure amb l’ajuda d’una lent), glaucescents, de marges engruixits i amb dents, sense glàndules a la base.
  Flor/inflorescència
  flors pentàmeres, homòstiles, de color groc llimona, petites, d’aproximadament 1 cm de diàmetre, agrupades en glomèruls apicals compactes, que poden constituir, quan són nombrosos, una inflorescència en cima monocasial, de subcorimbiforme a subespiciforme. Flors subsèssils o amb pedicel més curt que el calze (rarament de longitud superior), pedicels rígids i relativament gruixuts, de 0,5-2,5(4) x 0,35-0,7(1) mm a la fructificació. Bràctees de 4,5-13(29) x 0,4-2,4(6) mm, menors que les fulles superiors, amb la part més ampla cap a la base. Sèpals lliures entre sí, persistents, de (3,5)4-6 mm, lanceolats, llargament acuminats, amb 1(3) nervis, de superfície papil·losa, amb dents petites, marge escariós. Pètals grocs, aviat caducs, de (4)6-8(12) x 1,5-3 mm, subespatulats, arrodonits, mucronats a l’àpex, lliures entre sí, gradualment estrets cap a l’ungla. 5 estams alternipètals, amb filaments dilatats a la base. Ovari 5-locular, amb 2 rudiments seminals a cada lòcul; 5 carpels, soldats entre sí; 5 estigmes capitats.
  Fruit/llavor
  càpsula de 2-3 mm, ovoide o subglobosa, de base més o menys aplanada, de superfície papil·losa, glabra, de color marró groguenc, dehiscent per 10 valves. Llavors d’(1,1)1,3-1,6 x 0,8-0,9 mm, comprimides, biconvexes o plano-convexes, de contorn ovat i superfície llisa, brillant, de color castany clar. 2n = 18.
  Nom científic - autor
  Linum strictum L. subsp. strictum
  Nom francès
  Lin droit
  Nom científic - FPC
  Linum strictum L. subsp. strictum
  FPC
  Fam. Linàcies
  Gen. Linum
  Nom científic - TPL
  Linum strictum L.
  APG
  Ord. Malpighiales
  Fam. Linaceae
  Gen. Linum
  Tàxon de rang superior
  Hivern
  Desem.
  -
  Gener
  -
  Febrer
  -
  Primavera
  Març
  -
  Abril
  SI
  Maig
  SI
  Estiu
  Juny
  SI
  Juliol
  SI
  Agost
  -
  Tardor
  Setem.
  -
  Octubre
  -
  Novem.
  -
  Freqüència
  cc
  TERRITORI
  Territori fisiogràfic a Catalunya
  General
  Àrea de distribució general
  Latemediterrani
  ALTITUD
  Altitud mínima (m)
  0
  Altitud màxima (m)
  1400