VTax1191
Alyssum maritimum subsp. maritimum
SUBESPÈCIE
  MAPES DE DISTRIBUCIÓ
  Forma vital
  Camèfit
  Descripció morfològica
  Subterrani
  rabassa subterrània robusta, simple, a vegades prolongada en un sistema radicular normalment de longitud major que la part aèria.
  Port
  herba que forma una mata petita d’1-3 dm, multicaule, més o menys cespitosa, perenne, dèbilment lignificada a la base.
  Tija/tronc
  multicaule, tiges primes, llenyoses a la base, postrades o ascendents, disposades en roseta o formant gespes, tiges centrals normalment més curtes i erectes. Tiges floríferes simples, poc ramoses i poc folioses.
  Fulles
  fulles sèssils, estretes, lanceolato-linears, petites, de 8-40 x 2-8 mm, més o menys agudes, atenuades a la base, més amples a la meitat distal, de marges enters, de color verd grisenc per la presència de pèls curts aplicats, amb un nervi central blanc.
  Flor/inflorescència
  inflorescències en raïms inicialment densos i curts, que s’allarguen progressivament durant l’antesi, amb moltes flors al capdamunt, petites, blanques, que cobreixen tota la planta i fan una olor dolça, de mel. L’eix de la inflorescència i els peduncles solen prendre un to rogenc. Pedicels de 2-13 mm. 4 sèpals petits, d’1-2 mm. 4 pètals de 2-3 mm, blancs o lleugerament violacis, amb l’ungla rosada, de limbe suborbicular, bruscament contret en ungla curta. 8 nectaris, 4 de mitjans, subulats, i 4 de laterals, curts. 6 estams amb filaments de fins a 2 mm, dilatats cap a la base, no apendiculats ni dentats, anteres grogues. Ovari format per 2 carpels soldats, amb un primordi seminal per lòcul; 1 estil central.
  Fruit/llavor
  silícules pubescents o glabrescents, el·líptiques, quasi circulars, de 2,5-3,5 mm de diàmetre, amb estil de 0,4-0,75 mm, una sola llavor al centre de cada lòcul; dehiscents per 2 valves comprimides, convexes, aviat caduques, de manera que queden visibles els septes, amb forma de petites membranes arrodonides i translúcides. Pedicels fructífers inferiors de 4-9 mm, de patents a suberectes. Llavors d’1-1,5 mm, ovades, àpteres o amb ala molt estreta. 2n = 24.
  Nom científic - autor
  Alyssum maritimum (L.) Lam. subsp. maritimum
  Nom català
  Caps blancs, Herba pixanera, Semprenflor
  Nom castellà
  Mastuerzo marítimo
  Nom occità
  Erbo blanco, Èrba de blanqueta
  Nom anglès
  Alyssum, Sweet alison, Sweet alyssum
  Nom científic - FPC
  Alyssum maritimum (L.) Lam. subsp. maritimum
  FPC
  Fam. Crucíferes
  Gen. Alyssum
  Nom científic - TPL
  Lobularia maritima (L.) Desv.
  APG
  Ord. Brassicales
  Fam. Brassicaceae, Cruciferae
  Gen. Lobularia
  Tàxon de rang superior
  Hivern
  Desem.
  SI
  Gener
  SI
  Febrer
  SI
  Primavera
  Març
  SI
  Abril
  SI
  Maig
  SI
  Estiu
  Juny
  SI
  Juliol
  SI
  Agost
  -
  Tardor
  Setem.
  -
  Octubre
  SI
  Novem.
  SI
  Freqüència
  cc