Fam14
Cupressàcies
Cupressaceae
Cupressus sempervirens
Port de l'arbre
Juniperus sabina
Port, fulles i gàlbuls
Cupressus sempervirens
Fulles i gàlbuls
Tetraclinis articulata
Fulles i gàlbuls
  Nomenclatura
  Nom científic amb autor
  Cupressaceae Gray.

  Inclou l'antiga família de les taxodiàcies.

  Descripció mofològica
  Port
  Arbres o arbusts perennifolis (o caducifolis a Taxodium [+]), de fusta i fulles aromàtiques, esquamoses o aciculars.
  Fulles
  Fulles persistents, esquamoses (com una petita esquama) als xiprers [+], a les savines [+] i a la sequoia gegant, o aciculars (llargues i estretes i més o menys punxents) als ginebres [+] o a la sequoia, disposades de forma oposada o verticil·lada; però a Taxodium les fulles són caduques.
  Flor/inflorescència
  Plantes monoiques o dioiques a Juniperus. Els estròbils masculins són de mida petita i cada bràctea porta de 2-10 sacs pol·línics [+], els femenins amb 3-14 esquames [+] que es poden endurir i lignificar-se o de tipus bacciforme (més o menys carnosos) i llavors s’anomenen gàlbuls.
  Fruit/llavor
  Fructificacions endurides i lignificades el segon any a Cupressus [+], Platycladus [+] Sequoia, Sequoiadendrum, Taxodium [+], Tetraclinis [+] i Thuja, o de tipus bacciforme (més o menys carnoses) amb maduració anual o biennal (a vegades 3 anys) a Juniperus [+].
  Enllaços
  Hàbitat

  creixen des del litoral a l’alta muntanya, sobretot als lloc secs.

  Distribució

  família distribuïda pels dos hemisferis i a tots els continents

  Mapes de distribució
  Usos

  diverses espècies d’altres continents es cultiven com a ornamentals. La fusta del xiprer és molt aromàtica, resistent i no es corca, per la qual cosa s’ha fet servir en la construcció i té diversos usos medicinals. Els estròbils madurs del ginebre (popularment anomenats boles), s'empren en l'elaboració de licors, i de la fusta i dels estròbils del càdec se'n treu un oli antisèptic i vulnerari, antigament emprat en les dermatosis, contra la sarna i pels refredats.

  Relacions filogenètiques

  les cupressàcies són coníferes (ordre de la pinals) i la família és directament emparentada amb les taxàcies; actualment inclouen els 11 gèneres que abans formaven la família de les taxodiàcies, com Taxodium, Sequoia o Sequoiadendrum.