20.2023.-Curs sobre plantes i salut emocional - HERBES CAMPUS 2023

Codi del Curs (referència per a la inscripció)
20.2023
Interacció
EN DIRECTE
Títol del curs
Curs sobre plantes i salut emocional - HERBES CAMPUS 2023 (Remeiart)
Estat del curs
Tancat
Horaris del curs

Totes les videoconferències es graven i es mantenen indefinidament a l'aula virtual de Flora Catalana (Flor@ula), amb la finalitat que aquelles persones que no puguin assistir a la videoconferència en directe, les puguin veure amb posterioritat. L'accés indefinit a l'aula virtual permet que qualsevol alumne pugui repassar el contingut del  curs (documents, fòrum i videoconferències) sempre que li interessi, inclús un cop acabat el curs i per un període de temps il·limitat.

  • Videoconferència 1: dia 26 d'abril de 2023. De 18:00 a 20:00 h.
  • Videoconferència 2: dia 03 de maig de 2023. De 18:00 a 20:00 h.
  • Videoconferència 3: dia 10 de maig de 2023. De 18:00 a 20:00 h.
  • Videoconferència 4: dia 17 de maig de 2023. De 18:00 a 20:00 h.
  • Videoconferència 5: dia 24 de maig de 2023. De 18:00 a 20:00 h.
  • Videoconferència 6: dia 31 de maig de 2023. De 18:00 a 20:00 h.

Jornada de treball al camp: dia 4 de juny, en la fira del Remeiart (Castell de Penyafort, Santa Margarida i els Monjos).

  • Caminada per reconèixer algunes plantes emprades en fitoteràpia, en flors de Bach, en homeopatia i plantes tòxiques.
  • Meditació amb plantes.
  • Bany de bosc.
Número de places
25
Preu del curs
48 € per als socis / 65 € per als no socis.
Descripció

AQUEST CURS ESDEVÉ L'EDICIÓ 2023 DE L'HERBES CAMPUS DEL REMEIART, organitzat conjuntament l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i Flora Catalana.

Les emocions representen la manifestació física, corporal, de les sensacions adquirides pels nostres sentits. Val a dir que el camí que va des de la percepció sensorial a l’emoció, transcorre per la interpretació que fa la ment d’aquesta sensació. D’aquesta manera el nostre aprenentatge, les experiències del passat, els valors i idees adquirits al llarg del temps, condicionen i personalitzen les nostres emocions. Així doncs, tot i que hi ha percepcions sensorials que a tothom generen una emoció de por i d’altres de benestar, també n’hi ha que poden ben bé desencadenar emocions completament diferents en persones distintes, ja que dependran de l’aprenentatge de cadascú. Aquest curs planteja diversos enfocaments terapèutics per tractar els desequilibris emocionals, intentant abastar el coneixement i cultura sobre aquest tema i anant des de l’enfocament estrictament científic a l’espiritual.

Curs organitzat conjuntament amb Remeiart i l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos

logoRemeiart2023.pnglogomonjos2023.jpg

    Objectius
    • Tenir una visió general de diverses teràpies que poden ajudar a la salut emocional.
    • Entendre el fonament de cadascuna de les teràpies i el grau de formalitat científica.
    • Conèixer les plantes uilitzades més freqüentment en cadascuna d'aquestes teràpies.
    Procediment inscripció

    Mitjançant el botó "INSCRIPCIÓ" del menú que apareix a la dreta d'aquesta pantalla.

    Requeriments previs

    És un curs introductori, per la qual cosa no és necessari disposar de conèixements previs.

    Material que cal portar

    Cal disposar d'un equip informàtic amb accés a internet i capaç d'establir una videoconferència.

    • Videoconferència 1: Introducció. Plantes i salut emocional: explicació dels conceptes bàsics que regiran la jornada (salut, sentits, sensació, emoció, etc.) i de com es desencadena una emoció. Presentació dels enfocs terapèutics possibles per ajudar a restablir la salut emocional usant plantes, relacionant-los amb el fil conductor del curs i presentant-los com a introducció a la resta de sessions del curs.
      Francesc Caralt Rafecas: Bachelor of Sciences in Biology & Biochemistry (Botany), Naturòpata i Enginyer de Telecomunicació. President de Flora Catalana.
    • Videoconferència 2: Les plantes medicinals i el sistema nerviós. Visió etnobotànica: l’etnobotànica, com a ciència que estudia les relacions entre els col·lectius humans i el seu entorn vegetal, ha anat recollint i documentant, entre d’altres, els usos medicinals de la nostra flora. Entre aquests usos s’hi compten aquelles plantes emprades, pels nostres ancestres, per equilibrar o, fins i tot alterar, el sistema nerviós. L’ús tradicional de la nostra flora és difícilment associable al concepte d’emoció, donada la relativa modernitat d’aquest si el comparem amb el saber remeier que s’ha anat transmetent i evolucionant al llarg de milers d’anys. És per això que donada la relació directa entre el sistema nerviós i les emocions, és més adient enfocar aquesta sessió exposant aquelles plantes que tradicionalment s’ha observat que tenen efecte sobre el nostre sistema nerviós i, conseqüentment, poden influir sobre el nostre estat emocional. Cal dir, també, que el nostre estat emocional també millora al recuperar-nos de malalties, no relacionades amb el sistema nerviós, en veure’ns més capacitats.
      Dra. Teresa Garnatje Roca: llicenciada i doctorada en ciències biològiques. Ha estat directora de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC) durant 8 anys i és científica titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb una àmplia experiència de recerca en els camps de la biodiveristat, citogenètica molecular, evolució del genoma i etnobotànica. En aquest últim camp, és corresponsable del grup de recerca EtnoBioFIC (http://www.etnobiofic.cat/).
    • Videoconferència 3: Els remeis homeopàtics elaborats amb plantes i la salut emocional: Hipòcrates (460 aC aproximadament), reconegut com el pare de la medicina, postulava dues maneres de combatre la malaltia fent ús de substàncies extretes de plantes (entre d’altres); administrant substàncies que compensaven la malaltia (principi dels contraris) o bé administrant quantitats molt petites de substàncies que empitjorarien o causarien la malaltia (principi dels similars). Mentre que la fitoteràpia estaria encabida en la primera manera esmentada, l’homeopatia sorgiria de la segona. Aquesta xerrada pretén exposar els remeis homeopàtics elaborats a partir de plantes, i que estan relacionats amb la salut emocional, alhora que introduir breument en què consisteix l’homeopatia i com es preparen els seus remeis.
      Dr. Héctor Cruz Tabuenca: metge, especialista en Neurologia. Subespecialitat en epilèpsia i neuroimmunologia. Actualment, treballa com a neoròleg al Consorci Sanitari de Terrassa, però ha treballat també a Vic, Vinarós, Manresa i Saragossa. Postgrau en medicina naturista (UZ). Màster en homeopatia (AMHB). Homeòpata en el centre de salut familiar “Mare Nostrum” de Barcelona.
    • Videoconferència 4: La fitoteràpia i la salut emocional: no està clara la diferència entre plantes medicinals i psicoactives. Entre el te o el cafè i el làtex de l’opi hi ha una gran similitud d’acció, i també una diferencia molt gran; un es aliment, l’altre es droga... o medicina potent, i entre mig hi ha una gran quantitat de plantes que actuen com estimulants, sedants, antidepressives, etc. Es farà un repàs de les plantes més significatives en el tractament de problemes del sistema nerviós; i també de les piscodislèptiques, més conegudes com a drogues, que sovint han estat integrades en les creences i religions de moltes poblacions i cultures.
      Dr. Josep Lluís Berdonces: Doctor en Medicina i Metge d’Atenció Primària i naturista. Diplomat en Fitoteràpia per la Universitat de Montpeller. Autor de diversos llibres sobre plantes medicinals i medicina naturista.
    • Videoconferència 5: Aromateràpia. De la química a la subtilesa: l'aromateràpia pot esdevenir alhora completament terrenal, en base a l'acció bioquímica dels components dels olis essencials; i completament, psico-emocional o, fins i tot, subtil i energètica a través dels seus efectes olfactius i neuro-elèctrics. A través de l'olfacte, els olis essencials poden arribar a activar els nostres sentiments generant efectes emocionals, activant capacitats psíquiques o bé afavorir estats espirituals. Revisarem els olis essencials més representatius per treballar els estats emocionals i l'ànim, enfocats des de les tres visions (físico-química, emocional i espiritual).
      Beatriz Lavado Cumplido: Llicenciada en Biologia, Naturòpata especialitzada en fitoteràpia, aromateràpia, teràpia ortomolecular i cosmetologia natural. Tècnica assessora en el laboratori “La Redoma Creativa”. Imparteix cursos i tallers.
    • Videoconferència 6: Les essències florals i el cas particular de les flors de Bach. Un assortiment per ajudar a la salut emocional: les Flors de Bach són una teràpia energètica vibracional holística que contribueix a aconseguir l'equilibri energètic i l'harmonia en els camps físic, emocional, mental i espiritual dels éssers vius. Per Bach la malaltia no és un “càstig”, més aviat és l'oportunitat de rectificar els nostres defectes per transformar-los en virtuts o lliçons de vida. Les essències florals reactiven l'energia que hem perdut i, des de la nova energia i la nostra actitud, possibiliten la gestió del canvi. En paraules del Dr. Bach “La malatia és, en essència, resultat del conflicte entre ànima i personalitat, i mai s’erradicarà excepte per un esforç mental i espiritual”. S’explicarà qui va ser el Dr. Bach, què són i quines són les Flors de Bach, com el Dr. Bach aconseguí passar l'energia de la Flor a l'essència floral. Finalment, es parlarà de quines emocions ens ajuden a equilibrar cadascuna de les flors.
      Maria Mercè Riera Blanch: Filòsofa. Llicenciada en Filosofia per la UAB i Terapeuta Floral acreditada per l’Institut Anthemon i SEDIBAC. Ofereix xerrades sobre Flors de Bach. Ha escrit i publicat diversos articles i un conte a SEDIBAC
    • JORNADA PRESENCIAL
      • Sortida de reconeixement de flora medicinal i tòxica: sortida per les rodalies del Castell de Penyafort per parlar principalment de flora medicinal, identificant plantes medicinals i tòxiques, i fent incís en aquelles teràpies (de les vistes en el curs) en què s’utilitzen i en les seves indicacions.
        Francesc Caralt Rafecas i qualsevol altre docent del curs que vulgui participar en el guiatge.
      • La meditació amb plantes: la meditació és una pràctica ancestral, probablement més arrelada a les cultures orientals, però no lluny de les que l’església cristiana occidental ha practicat en forma de pregàries i cants. La meditació constitueix un ampli espectre de tècniques que promouen la relaxació, la generació d’energia o la potenciació d’emocions com l’empatia, l’amor o la generositat. Una de tantes tècniques de meditació, és la visualització de flors. Una tècnica que a més de relaxar-nos, desencadena els beneficis de l’anomenat efecte Ulrich. La meditació adquirida com a pràctica regular, ens permet equilibrar les emocions, potenciar l’energia i millorar els nostres sentiments.
        Sònia Garcia Fuentes.
      • Bany de bosc: milions d’anys d’evolució ens han motllurat com a éssers vius íntimament relacionats amb el nostre entorn. Pretendre viure reclosos en ciutats, lluny del contacte amb el nostre entorn, és privar el nostre organisme dels estímuls que l’equilibren i el connecten amb la realitat. La vida lluny de l’entorn natural causa trastorns emocionals podent repercutir negativament en la salut. El contacte amb la natura ens proporciona l’input visual que ens relaxa i anima (efecte Ulrich) i també els aromes que ens equilibren. El tacte de les plantes, escorces i terra ens allibera de càrregues elèctriques estàtiques que anem acumulant en aquest món infestat de camps electromagnètics artificials. Sentir la brisa del vent, la remor de les onades del mar, el cant dels ocells o el dels grills cantant, ens connecta a l’entorn i produeix una sèrie de vibracions, primerament captades per l’oïda i posteriorment difoses pel nostre teixit connectiu, que provoquen un efecte equilibrador i desbloquejador. Per últim, el sentit del gust. Menjar fruits del nostre entorn, flors o fulles, ens ajuda a gaudir d’una dieta rica en vitamines, minerals i principis actius que enforteixen la nostra salut i, conseqüentment, contribueixen a equilibrar les nostres emocions. Els banys de bosc, ens permeten gaudir de tots aquests beneficis constituint una pràctica integral preventiva i harmonitzadora que potencia la nostra salut.
        Marta Montserrat Mestres. Postgrau en formació i guiatge en boscos terapèutics, guia oficial de la cooperativa Sèlvans. Educadora ambiental i interpret de patrimoni, sommelieria i impulsora de projecte “Banys de Bosc Penedès”.
    Tipus de curs
    Curs arxivat
    ARXIVAT