VTax4319
Arum italicum subsp. italicum
SUBESPÈCIE
  MAPES DE DISTRIBUCIÓ
  Forma vital
  Geòfit
  Descripció morfològica
  Subterrani
  tubercle de 2-5 x 2,5-8 cm, rizomatós, del qual es desenvolupen arrels adventícies de fins a 15 cm.
  Port
  planta herbàcia vivaç, de 2-6(7) dm, acaule, tuberosa, que sol formar colònies.
  Tija/tronc
  acaule.
  Fulles
  apareixen al final de la tardor, erectes, peciolades, grans, de (5)15-35 x 3-27(33) cm, sagitades, acuminades, a vegades mucronades, auriculades, de color verd clar, lluents, amb venes blanques o, més rarament, uniformement verdes, molt poques vegades amb taques negroses, nervis oberts i més o menys marcats, aurícules de 2,7-16 x 1-2(16) cm, agudes o arrodonides, properes entre sí o formant un angle de més de 60o; pecíol de (7,5)15-40(55) x 0,1-1,5 cm, de color verd clar, a vegades amb tonalitats purpúries, sense taques fosques, amb beina basal, alat cap a la base, amb ala de 0,1-2,4 cm, hialina, a vegades de color lila; 1-2 pròfils de 2-17,5 x 1-2,5 cm, papiracis, acuminats, a vegades de color lila, que es comencen a marcir per l’àpex.
  Flor/inflorescència
  inflorescència amb peduncle de 6,5-31 x 0,1-2 cm, de longitud igual o menor que els pecíols. Espata d’un blanc verdós per fora, més o menys groguenca per dins, gran i conspícua, de 15-40 x 1-12 cm, acuminada, oberta a l’antesi, caduca, amb tub de 2,5-5,5 x (0,7)1,3-3 cm, més o menys oblong, ben diferenciat, a vegades amb tonalitats purpúries. Espàdix groc ben visible, de 6-13 cm, d’un terç a la meitat de la longitud de l’espata; apèndix apical groc, més llarg que la zona estèril immediatament inferior, amb olor úrica forta; maça d’1-8,7 x 0,3-2,2 cm, ben diferenciada, oblongo-cilíndrica, groguenca. Flors agrupades cap a la base de l’espàdix, disposades en anells consecutius, a vegades separats per espais nus; flors masculines estèrils a la part superior, disposades en 3-11 files que formen un anell de 0,3-0,6 cm, formades per un estaminodi, d’1,5-8 mm, flexuoses, groguenques, de base globosa o cònica, de llisa a lleugerament papil·losa; espai nu a continuació de 0,2-0,7 cm; flors masculines fèrtils a continuació, groguenques, disposades en 7-11 files que formen un anell de 0,3-1,1 cm, amb anteres subsèssils, amb dehiscència per fissures longitudinals; espai nu a continuació de 0,1-0,5 cm; flors femenines estèrils a continuació, disposades en 1-8 files que formen un anell de (0,1)0,3-0,5(0,8) cm, formades per un pistilodi, flexuoses, groguenques, d’1-8 mm, de base globosa o cònica, de llisa a lleugerament papil·losa; flors femenines fèrtils contigües a les estèrils, disposades en 6-17 files que formen un anell d’1,3-3 cm a la base de l’espàdix, amb un pistil d’1,5-5 x 1-4,5 mm, globós, d’ovari unilocular, amb uns 5 rudiments seminals, estigma sèssil envoltat per un nectari discoidal de 0,8-1,2 mm, de color marró.
  Fruit/llavor
  espiga fructífera de 8-15 cm, amb baies vermelles i brillants molt vistoses, de 2-13 x 1,5-10 mm, amb restes enfonsades de l’estigma. 1-4 llavors per baia, de 2,2-6 x 2,5-5 mm, ovoides, lleugerament comprimides dorsoventralment, grisenques o brunes, amb estrofiol de 0,5-2,5 x 1,5-2,5 mm, cònic. 2n = 84*.
  Nom científic - autor
  Arum italicum Mill. subsp. italicum
  Sinònims
  Arum divaricatum Dulac
  Arum facchinii Porta ex Hruby
  Arum italicum Mill.
  Arum italicum subsp. gaibolense Mattei
  Arum italicum subsp. majoricense (Chodat) O.Bolòs, Masalles & Vigo
  Arum majoricense Chodat
  Arum modicense Sprenger
  Arum numidicum Schott
  Arum ponticum Schott
  Arum provinciale Sommier ex Hruby
  Nom català
  Cugot, Peu de vedell, Rapa, Rapa femella, Sarriassa, Xèrria
  Nom castellà
  Aro, Flor de la primavera, Llave del año, Yaro
  Nom occità
  Glaujòl, Pan de sèrp, Rasin de serp, Sangueiroun
  Nom francès
  Arum d'italie, Gouet d'italie
  Nom anglès
  Italian lords-and-ladies
  Nom científic - FPC
  Arum italicum Mill. subsp. italicum
  FPC
  Fam. Aràcies
  Gen. Arum
  Nom científic - TPL
  Arum italicum Mill.
  APG
  Ord. Alismatales
  Fam. Araceae
  Gen. Arum
  Tàxon de rang superior
  Hivern
  Desem.
  -
  Gener
  -
  Febrer
  -
  Primavera
  Març
  SI
  Abril
  SI
  Maig
  SI
  Estiu
  Juny
  POTSER
  Juliol
  -
  Agost
  -
  Tardor
  Setem.
  -
  Octubre
  -
  Novem.
  -
  Freqüència
  c
  Hàbitat

  Boscs de ribera, llocs frescals

  TERRITORI
  Territori fisiogràfic a Catalunya
  General, però molt rar al territori sicòric
  Àrea de distribució general
  Latemediterrani
  ALTITUD
  Altitud mínima (m)
  0
  Altitud màxima (m)
  900
  Adscripció fitosociològica
  Populetalia albae