VTax1375
Geranium molle subsp. molle
SUBESPÈCIE
  MAPES DE DISTRIBUCIÓ
  Forma vital
  Teròfit
  MIDA
  Mida mínima
  1 dm
  Mida màxima
  4 dm
  Descripció morfològica
  Port
  herba anual, pilosa, de 0,5-4 dm. Similar a G. rotundifolium.
  Tija/tronc
  tija foliada, erecta o decumbent, amb llargs pèls patents no glandulífers d’1-2,5 mm, i d’altres més curts, glandulífers i no glandulífers.
  Fulles
  toves i suaus, piloses per ambdues cares, de 1-4(8,2) x 1-5,2(8,6) cm, de contorn arrodonit, orbicular o reniforme, palmatipartides, amb 5-7 segments obtriangulars, més dividits que G. rotundifolium, fins a més de la meitat de la seva longitud (55-75%), i amb els marges al seu torn lobulats per segona vegada en 3-4(14) lòbuls. Pecíols de fins a 28 cm, gradualment més curts a mida que s’allunyen de la base de la planta, sent les fulles superiors subsèssils, pilosos, amb llargs pèls no glandulífers, de fins a 1,5 mm. Fulles basals en roseta, persistents; fulles caulinars alternes. Estípules blanques, de 3,6-11 mm, ovato-lanceolades, a vegades lobades, piloses a la cara abaxial i glabres a l’adaxial.
  Flor/inflorescència
  peduncles de 0,5-8 cm, pilosos, amb llargs pèls patents no glandulífers de fins a 2 mm; bractèoles de 1-5 mm, lanceolades, a vegades lobades, piloses a la cara abaxial i glabres a l’adaxial; pedicels de 0,5-2,8 cm, pilosos, amb llargs pèls patents no glandulífers de fins a 1,8 mm; flors de color rosa o porpra clar, geminades. Sèpals de 2,5-5(6) mm, mucronats, no acrescents, amb marge escariós de 0,1-0,2 mm, pilosos, amb pèls de fins a 2 mm. Pètals purpuris de 3-7(10,5) mm, erecto-patents, amb ungla curta, ciliats en el marge basal, profundament emarginats o bilobats, amb escotadura de 0,7-2,5 mm, fet que la diferencia de G. rotundifolium, que té els pètals enters. Estams tots fèrtils; filaments de 2-5 mm, generalment més curts que els sèpals, eixamplats gradualment cap a la base, glabres tret per uns quants cilis a la meitat inferior, blanquinosos; anteres de 0,3-1,5 mm, purpúries; pol·len blavós. Gineceu de 2,4-6 mm; estigmes purpuris.
  Fruit/llavor
  fruit de 8-14 mm; mericarps de 1,6-2,1 mm, glabres, amb rugositats transversals marcades i el bec pilós, es comencen a separar de l’eix per la part inferior i es cargolen en espiral. Restes estigmàtiques de 1-2 mm, amb 5 lòbuls pilosos. Granes llises, de 1,4-1,8 mm, de color castany clar. 2n = 26; n = 13*.
  Nom científic - autor
  Geranium molle L. subsp. molle
  Nom català
  Agulles, Candelers, Forquilles, Peu de fagina, Suassana, Suassana blana
  Nom castellà
  Geranio blando
  Nom occità
  Clavèu-dóu-bon-dieu
  Nom francès
  Géranium mou, Géranium à feuilles molles
  Nom anglès
  Dove's-foot crane's-bill
  Nom científic - FPC
  Geranium molle L. subsp. molle
  FPC
  Fam. Geraniàcies
  Gen. Geranium
  Nom científic - TPL
  Geranium molle L.
  APG
  Ord. Geraniales
  Fam. Geraniaceae
  Gen. Geranium
  Tàxon de rang superior
  Hivern
  Desem.
  -
  Gener
  -
  Febrer
  SI
  Primavera
  Març
  SI
  Abril
  SI
  Maig
  SI
  Estiu
  Juny
  SI
  Juliol
  SI
  Agost
  SI
  Tardor
  Setem.
  SI
  Octubre
  -
  Novem.
  -
  Freqüència
  cc
  Hàbitat

  Horts, vegetació ruderal terofítica

  TERRITORI
  Territori fisiogràfic a Catalunya
  General
  Zones fitogeogràfiques
  Contrades mediterrànies i estatge montà
  Àrea de distribució general
  Pluriregional
  ALTITUD
  Altitud mínima (m)
  0
  Altitud màxima (m)
  1600
  Adscripció fitosociològica
  Ruderali-Secalietea