GL del Vallès

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Sortida botànica a la serra de les Pedritxes

Passejada per conèixer la peculiar vegetació acidòfila de la serra de les Pedritxes, on habiten algunes espècies úniques al Vallès.

Lloc de trobada:
A les 8:00, A LA FONT DE L’AIXETA (Sant Llorenç Savall) 41.680272, 2.061154
O bé a les 9:00 a l’aparcament de can Roure (Matadepera) 41.609447, 2.005394

Sortida conjunta dels grups locals del Moianès i del Vallès als Emprius, a la capçalera de la vall d’Horta (Sant Llorenç Savall)

Diumenge 28 d’abril vam aplegar-nos una vintena de persones en una sortida botànica conjunta entre dos grups locals veïns: el del Moianès i el del Vallès. L’objectiu era enfilar-se a la carena dels Emprius, dins dels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, per tal d’observar algunes espècies particulars que creixen a les codines d’aquestes muntanyes.

Iniciem la caminada a l’aparcament del Marquet de les Roques, espectacular casalot modernista on visqué el poeta Pere Quart. En aquest tram inicial travessem un típic alzinar mediterrani, amb el marfull (Viburnum tinus) espectacularment florit. De seguida que guanyem alçada, l’alzinar pren un caràcter més muntanyenc, amb el boix (Buxus sempervirens) com espècie predominant al sotabosc. En algun revolt del camí, algunes espècies poc freqüents ens criden l’atenció, com ara el gavó (Ononis rotundifolia) o el gladiol (Gladiolus illyricus). Després d’una bona suada, assolim el capdamunt de la carena dels Emprius, una llarga serralada gairebé nua de bosc on habiten algunes plantes especialment adaptades als ambients rocallosos. Es tracta d’espècies capaces de suportar la manca d’aigua gràcies als seus extensos sistemes radiculars o a la capacitat de reservar el preuat líquid en bulbs soterranis. L’almesquí (Narcissus assonaus) domina el paisatge, entapissant de groc el pedregar i intercalant-se amb el porpra de la farigola (Thymus vulgaris) en un joc de colors increïble. L’espècie reina és, però, la porrassa (Asphodelus cerasiferus), un parent gegantí del porrassí, comú a les terres de Tarragona però molt rar en aquestes contrades. També ens sorprèn la curiosa umbel·lífera Thapsia villosa, encara sense florir, i una peculiar Arenaria que som incapaços de determinar amb precisió.

La baixada culmina amb la visita a la bella font del Llor, on podem apagar la set abans de premiar-nos amb una merescuda cervesa.

Un tomb pels Emprius
Sortida a Emprius (Sant Llorenç Savall)

Ens trobarem al pàrquing de la Font de l'Aixeta (davant de l'escola Josep Gras). Amb alguns cotxes anirem fins al pàrquing del Marquet de les Roques, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.

Caminarem per un camí de bosc, costerut de dificultat mitjana, fins a la carena dels Emprius, aproximadament una hora xino-xano. La intenció és observar la vegetació de codina en aquesta part del Parc.

Es preveu tornar a Sant Llorenç Savall al voltant de les 14:00 h.

Si algú vol quedar-se a dinar, pot avisar al correu del grup Vallès o al grup de whatsapp Vallès abans del divendres 26 de març. Anirem a un bar del poble de Sant Llorenç Savall a fer entrepà, combinat o tapes.

Nota: Portar roba d'abric i barret impermeables, calçat còmode i aigua. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC

Sortida a la Rivera del Ripoll
Sortida a Puig Gavatx
Conclòs el curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre, de 2018, va tenir lloc, a Celrà, el curs de formació titulat “Curs d’itineraris digitals de flora”. Al curs hi varen assistir 14 alumnes. El primer dia del curs, pretenia formar als assistents per tal que aprenguessin a usar aplicacions de mòbil (App’s) com ZamiAdroid o GPX Viewer, i també aplicacions web com Google Maps, Google Earth, BIRME i GPS Visualizer ; també es va fer un repàs ràpid a les funcions bàsiques del full de càlcul.

La segona sessió de formació, la del dia 29, pretenia ensenyar com introduir un itinerari a la nova Web de Flora Catalana, fent ús de les eines apreses al llarg de la primera sessió. Els alumnes van mostrar gran interès i es va copsar la voluntat de participar en el Grup de Treball d’Itineraris (adscrit a la vocalia d’etnobotànica) per part de membres de diferents grups locals. Ens plau ressaltar el bon ambient que es va crear entre tots els que assistírem al curs, va ser un veritable plaer compartir les sessions amb tots nosaltres.

Per altra banda aprofitem l’ocasió per anunciar que l’eina d’itineraris ja està en funcionament a la web nova. De moment conté els itineraris que s’han fet durant la prova pilot amb les grups locals de Baix Ter i del Penedès. Podeu trobar aquesta eina al menú “Eines->Itineraris” de floracatalana.cat, o bé directament a la url:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris/cercador

La informació del curs es pot trobar a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002
PROVA FABRICA

Itinerari de prova dia 22/12/19 per la Fàbrica de Celrà

Un tomb pel Ripoll (segona sortida del GL del Vallès de Flora Catalana)

Sant Llorenç Savall, 23/12/2018

Avui a la sortida del Grup Local del Vallès de Flora Catalana ens hem reunit més de vint persones. Hem visitat tres ambients diferents: ruderal amb camps abandonats, alzinar i bosc de ribera.

L’itinerari ha tingut components diversos: cultural (molí fariner de l’Agell del segle XVI, ara en estat ruïnós), botànic, etnobotànic i fins i tot geològic.

Com a la primera sortida, hi ha hagut participació per part de tots els assistents, que han anat incorporant els seus coneixements sobre diferents aspectes de les plantes, com ara usos remeiers, comestibles, artesanals o apícoles.

L’itinerari ha transcorregut pels dos marges de la capçalera del Ripoll, creuant el riu en dues ocasions i tornant per la carena del Molí, amb vistes espectaculars al massís de Sant Llorenç del Munt. L’epicentre de l’itinerari ha estat el Molí de l’Agell. Aquest edifici aprofita un replà creat per un meandre del Ripoll que genera un espai de gran diversitat, fins i tot en aquesta època de l’any es pot apreciar la riquesa d’espècies que recull.

Fins i tot hi ha hagut una estona per a les receptes. El Jaume, de Santa Eulàlia de Riuprimer ens ha proposat aquesta salsa: all, fulles tendres de fonoll, flors de ravenissa groga, rovell d’ou i oli.

Gràcies Jaume per la recepta de la salsa!

Hi ha hagut una bona pluja d’idees per a properes trobades i s’han compartit experiències i una bona estona.

Vegeu les imatges de la sortida a la web del grup local: http://www.floracatalana.cat/drupal843/glvalles/imatges

Bones festes!

Adjuntem una llista de les plantes trobades, incloses les digestives, sense incorporar els enriquidors comentaris que la farien massa extensa.

Un tomb pel Ripoll a la recerca de plantes digestives!

Passejada etnobotànica per conèixer algunes de les plantes que, resistint els freds tardorencs, poden servir com a digestius de cara a les festes nadalenques, tan donades als excessos gastronòmics. Amb aquesta intenció farem un tomb resseguint el curs alt del Ripoll.

Ens trobarem diumenge 23 de desembre a Sant Llorenç Savall (Font de l’Aixeta)

Nota: Portar roba i calçat còmode. També es recomana no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.