GL del Penedès

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
L'exposició de Fruits i Llavors s'exposa a la fira del RemeiArt

El Grup Local del Baix Ter de Flora Catalana, va preparar una exposició de fruits i llavors que va rebre més de 1.100 visites a Torroella de Montgrí, amb el nom de "Fruits i llavors, font de vida". Ara, la mateixa exposició es podrà visitar a la fira del Remeiart, el dia 16 de juny, durant tot el dia. És una bona ocasió perquè aquells que no la van poder visitar, ho puguin fer ara.

No us ho perdeu! us hi esperem.

S'adjunta el programa del Remeiart per tal de que pogueu participar en xerrades i actvitats si veniu.

Flor Catalana guia la sortida botànica/etnobotànica i participa en le xerrades del Remeiart 2019

Com cada any, el Grup Local del Penedès de Flora Catalana col·labora amb el Remeiart. En aquesta edició, ho fa amb les següents activitats següents que tindran lloc el dia 16 de juny al Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès).

  • A les 9 h: Ruta botànica/etnobotànica; “Plantes silvestres comestibles”. A càrrec de Francesc Caralt i Maria Tresa Urpí. Durada aproximada de 3 hores.
  • A les 12 h (a l’Espai Foix del Castell de Penyafort): Xerrada: “Fruits i llavors, usos i propietats”. A càrrec de Francesc Caralt. Durada aproximada d’1 hora.
  • A les 13 h (a l’Espai Foix del Castell de Penyafort): Xerrada-Taller «Les plantes remeieres a la farmaciola de casa». A càrrec de M. Pilar López (Piuà). Durada aproximada d’1 hora.

Totes tres activitats tindran lloc el diumenge 16 de juny.

Punt de trobada: Castell de Penyafort (http://remeiart.cat/mes/com-arribar, Santa Margarida i els Monjos), a les hores esmentades.

US HI ESPEREM! NO US HO PERDEU!

PODEU CONSULTAR TOTES LES ACTIVITATS DEL REMEIART Al PROGRAMA QUE S’HA PUBLICAT A LA SEVA WEB: http://remeiart.cat/programa-dactes/, o descarregant els pdf's adjunts a aquest document.

Nota: Per a la ruta botànica/etnobotànica, cal portar roba còmoda i aigua. També seria recomanable no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC. Qualsevol consulta relacionada amb l'activitat: penedes.floracatalana@gmail.com

Segona xerrada a Món Tocat. Usos de les plantes i taller de morfologia.

El dia 3 de juny va tenir lloc la segona xerrada a Món Tocat, en la que es va parlar dels usos de les plantes i, més tard, es van dur a terme pràctiques per a observar la morfologia de flors pertanyents a les famílies de les compostes, convolvulàcies, escrofulariàcies, malvàcies i labiades. La lupa binocular, va obrir un nou horitzó, un món desconegut, a tots els assistents. L'hora de plegar es va endarrerir considerablement absorts per l'interès i les preguntes que, de manera contínua, s'anaven generant. Veritablement, una experiència molt agradable.

El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, col·labora amb l'associació Món Tocat fent-hi unes xerrades sobre plantes. L'associació Món Tocat és una associació nascuda al Penedès per ajudar a les persones amb TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu), però a la que cada cop més hi acudeixen persones d'arreu de Catalunya. El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, contribueix a ajudar a les persones afectades d'aquest trastorn fent, desinteressadament, un cicle de xerrades/tallers amb la finalitat de despertar l'interès dels assistents per les plantes, la qual cosa pot ser beneficiosa per ells.

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu l'enllaç per veure les imatges de la xerrada, així com l'enllaç a la notícia de la xerrada anterior.

Flora Catalana col·labora amb l'associació pel TOC, Món Tocat

El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, col·labora amb l'associació Món Tocat fent-hi unes xerrades sobre plantes. L'associació Món Tocat és una associació nascuda al Penedès per ajudar a les persones amb TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu), però a la que cada cop més hi acudeixen persones d'arreu de Catalunya. El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, contribueix a ajudar a les persones afectades d'aquest trastorn fent, desinteressadament, un cicle de xerrades/tallers amb la finalitat de despertar l'interès dels assistents per les plantes, la qual cosa pot ser beneficiosa per ells. 

A la primera xerrada, que va tenir lloc el dia 13 de maig, els assistents s'interessaren molt pel tema. Col·laboraren tots i es mostraren molt participatius aconseguint que gaudissin tots plegats de l'activitat. 

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu l'enllaç per veure les imatges de la xerrada.

Tres primeses sessions del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies

Els passats dies 23/3/2019, 13/4/2019 i 11/5/2019, tots ells dissabtes, el Grup Local del Penedès ha impartit les tres primeres sessions del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies. Les sessions comencen a les 9 del matí amb una sortida al camp per recollir plantes amb les que treballar i continuen, a les 11, amb una sessió teòrica fins a les 14 h. Havent dinat, es duu a terme un taller per aprendre a identificar plantes.

Un dia complert, per compartir el coneixement de les plantes, les famílies en que es classifiquen i aprendre a usar les eines per determinar-les:

Vegeu les imatges de les tres sessions en els següents enllaços:

Es tracta d'un curs introductori que pretén familiaritzar als assistents amb la terminologia botànica, les eines per identificar espècies i fer incís en l'observació de les plantes.

Curs d'introducció a les famílies botàniques i la determinació d'espècies

El Grup Local del Penedès organitza el “Curs d'introducció a les famílies botàniques i la determinació d'espècies”, al qual esteu tots convidats. L’assistència al curs és gratuïta, però requereix inscripció previa perquè les places són limitades.

Vegeu els detalls del curs (horaris, temaris, etc.) i inscripcions a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2019004

Aquest curs pretén donar una visió panoràmica de les principals famílies botàniques i introduir els assistents en el món de les claus dicotòmiques, per arribar a determinar espècies. És un curs de caire bàsic i introductori que es divideix en 5 jornades, la final de les quals és una sortida d’un matí complet. Les altres quatre jornades s’estructuren en una sessió teòrica acompanyada d’una sortida al matí, que té com a objectiu conèixer algunes famílies botàniques, mentre que a la tarda es duran a terme una sèrie de tallers que pretenen introduir els participants en el món de les claus dicotòmiques per arribar a la determinació d’espècies.

El curs s’ha organitzat d’aquesta manera perquè aquelles persones que només vulguin assistir a la formació sobre famílies botàniques poden venir només al matí.

Curs d'introducció a les famílies botàniques i la determinació d'espècies

Aquest curs pretén donar una visió panoràmica de les principals famílies botàniques i introduir als assistents en el món de les claus dicotòmiques, per arribar a determinar espècies. És un curs de caire bàsic i introductori que es divideix en 5 jornades, de les quals, la final, és una sortida d’un matí complert. Les altres quatre jornades s’estructuren en una sessió teòrica acompanyada d’una sortida al matí, que té com a objectiu el conèixer algunes famílies botàniques, mentre que per la tarda, es duran a terme una sèrie de tallers que pretenen introduir a l’assistent en el món de les claus dicotòmiques per arribar a la determinació d’espècies.

El curs s’ha organitzat d’aquesta manera perquè aquelles persones que només vulguin assistir a la formació sobre famílies botàniques, poden venir només al matí. Es dinarà al mateix lloc del curs, cadascú s’hauria de portar el dinar (carmanyola, entrepà, ...).

Les sortides són de curta durada i es duran a terme prop del lloc on s’impartirà el curs, amb la finalitat de no perdre temps innecessari en desplaçaments llargs.

Conclòs el curs d'itineraris digitals de flora

Els dies 22 i 29 de desembre, de 2018, va tenir lloc, a Celrà, el curs de formació titulat “Curs d’itineraris digitals de flora”. Al curs hi varen assistir 14 alumnes. El primer dia del curs, pretenia formar als assistents per tal que aprenguessin a usar aplicacions de mòbil (App’s) com ZamiAdroid o GPX Viewer, i també aplicacions web com Google Maps, Google Earth, BIRME i GPS Visualizer ; també es va fer un repàs ràpid a les funcions bàsiques del full de càlcul.

La segona sessió de formació, la del dia 29, pretenia ensenyar com introduir un itinerari a la nova Web de Flora Catalana, fent ús de les eines apreses al llarg de la primera sessió. Els alumnes van mostrar gran interès i es va copsar la voluntat de participar en el Grup de Treball d’Itineraris (adscrit a la vocalia d’etnobotànica) per part de membres de diferents grups locals. Ens plau ressaltar el bon ambient que es va crear entre tots els que assistírem al curs, va ser un veritable plaer compartir les sessions amb tots nosaltres.

Per altra banda aprofitem l’ocasió per anunciar que l’eina d’itineraris ja està en funcionament a la web nova. De moment conté els itineraris que s’han fet durant la prova pilot amb les grups locals de Baix Ter i del Penedès. Podeu trobar aquesta eina al menú “Eines->Itineraris” de floracatalana.cat, o bé directament a la url:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/eines/itineraris/cercador

La informació del curs es pot trobar a:

http://www.floracatalana.cat/drupal843/aprendre/cursos/cursos/2018002
Itinerai de prova del usr1

Es un itinerari molt xulo.

Itinerari de Mas Bellestar

L’itinerari que aquí us presentem transcorre pel parc del Foix, en concret pel municipi de Santa Margarida i els Monjos, tot i que també es trepitja terres del terme de Castellet i la Gornal. Es tracta d’una ruta circular de sis quilòmetres de recorregut. No presenta grans desnivells; el punt més baix es troba en un gual que travessa el riu Foix, 130 m per damunt del nivell del mar, mentre que la cota més alta del recorregut assoleix els 204 m en passar per mas Bellestar. Així doncs, bona part del trajecte avança per terres planeres dedicades al conreu.