GL del Penedès

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Exposició "Fruits i llavors. Font de Vida", a El Vendrell

El Grup Local del Penedès, del 3 al 30 de setembre de 2019, ha exposat la l'exposició "Fruits i Llavors. Font de Vida" que el Grup Local del Baix Ter va crear i exposar anteriorment a Torroella de Montgrí. L'exposició s'ubicà a la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell i aconseguí un gran nombre de vistants. Durant el període que s'ha pogut visitar, s'han fet un parell de xerrades per ajudar divulgar la nostra flora i la nostra associació (podeu veure el detall de les xerrades a l'activitat que vàrem publicar en el seu moment: 
http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/2161)

Volem aprofitar l'ocasió per agraïr, de cor, a la direcció i personal de la Bilblioteca Terra Baixa el seu esforç per ajudar-nos, aixó com el suport i ajut incondicionals. Moltes gràcies!

Vegeu les imatges de l'exposició i xerrada inaugural a: http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/2190

Vegeu el vídeo resum de l'exposició i la inauguració:
http://www.rtvelvendrell.cat/exposicio-de-flora-catalana-al-portal-del-pardo/

Vegeu el vídeo de la xerrada sobre els fruits de tardor: 
http://www.rtvelvendrell.cat/pilar-lopez-explica-les-propietats-dels-fruits-silvestres-de-tardor-del-penedes/

Vegeu l'exposició que el Grup Local del Baix Ter va fer a Torroella de Montgrí, i el vídeo, a:
http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/741.

Exposició "Fruits i llavors, font de vida" a el Vendrell

El Grup Local del Penedès ens informa que exposarà l'exposició "Fruits i llavors, font de vida", creada pel Grup Local del Baix Ter, a la sala d'exposicions de la Biblioteca Pública Terra Baixa (c. Major, 18. El Vendrell), del dia 3 al 27 de setembre. En el mateix lloc de l'exposició hi tindran lloc els següents esdeveniments als quals us conviden:

Inauguració de l'exposició i presentació de l'Associació Flora Catalana. Divendres, 6 de setembre, a les 19 h.
A càrrec de Francesc Caralt, M. Teresa Urpí i Isabel Garcia.  

Xerrada "Fruits de tardor i els seus usos". Divendres, 13 de setembre, a les 19 h.
A càrrec de M. Pilar López i Francesc Caralt  

US HI ESPEREM! Podeu consultar el cartell adjunt.

Cloenda del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies

Els passats dies 01/6/2019 i 29/6/2019, tots ells dissabtes, el Grup Local del Penedès ha impartit la última sessió del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies, i la sortida de Cloenda a les Deus de St. Quintí de Mediona. Ha estat un curs extens en el que s’han establert amistats que, de bon grat, donen un valor afegit a la formació.

Donat que era la primera ocasió en que el grup local fa un curs intensiu d’aquesta mena, els assistents han aportat la seva experiència per proposar millores al temari i metodologia, que serviran per afinar l’enfoc i poder-lo orientar més adequadament a les necessitats dels inscrits en properes edicions.

Des del Grup Local del Penedès, volem agrair la col·laboració i entusiasme dels alumnes, així com les aportacions que serviran per millorar properes edicions del curs. Gràcies a tots!

Curs de briòfits

El passats dies 9 i 16 de març, va tenir lloc el curs de briòfits al Centre Cívic Baró de Vivier. En Miquel Jover i en César Pedrochi, ambdós botànics especialistes en briòfits van ser els encarregats d’impartir el curs. El curs va ser introductori fent incís en la morfologia d’aquestes plantes, per la qual cosa es va tenir que treballar amb microscopis. Una sortida al camp, va servir per recollir les mostres i comprendre els hàbitats que ocupen aquests desconeguts membres del regne vegetal.

Aprofitem l’ocasió per agrair als dos docents la seva dedicació i entusiasme, i més tenint en compte la seva col·laboració desinteressada.

Els Grups Locals del Penedès i Baix Ter col·laboren en el Remeiart 2019

Com cada any, el Grup Local del Penedès de Flora Catalana ha col·laborat amb el Remeiart. En aquesta edició, ho ha fet amb les següents activitats que varen tenir lloc el dia 16 de juny, al Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès).

  • A les 9 h: Ruta botànica/etnobotànica; “Plantes silvestres comestibles. A càrrec de Francesc Caralt i Maria Tresa Urpí. Durada aproximada de 3 hores.
  • A les 12 h (a l’Espai Foix del Castell de Penyafort): Xerrada: “Fruits i llavors, usos i propietats”. A càrrec de Francesc Caralt. Durada aproximada d’1 hora.
  • A les 13 h (a l’Espai Foix del Castell de Penyafort): Xerrada-Taller «Les plantes remeieres a la farmaciola de casa». A càrrec de M. Pilar López (Piuà). Durada aproximada d’1 hora.

Aquest any, però, també ha col·laborat en el Remeiart el Grup Local del Baix Ter, cedint l'exposició de fruits i llavors que ha creat, preparat i exposat prèviament a Torroella de Montgrí (http://www.floracatalana.cat/drupal843/node/844).

L'exposició de Fruits i Llavors s'exposa a la fira del RemeiArt

El Grup Local del Baix Ter de Flora Catalana, va preparar una exposició de fruits i llavors que va rebre més de 1.100 visites a Torroella de Montgrí, amb el nom de "Fruits i llavors, font de vida". Ara, la mateixa exposició es podrà visitar a la fira del Remeiart, el dia 16 de juny, durant tot el dia. És una bona ocasió perquè aquells que no la van poder visitar, ho puguin fer ara.

No us ho perdeu! us hi esperem.

S'adjunta el programa del Remeiart per tal de que pogueu participar en xerrades i actvitats si veniu.

Flor Catalana guia la sortida botànica/etnobotànica i participa en le xerrades del Remeiart 2019

Com cada any, el Grup Local del Penedès de Flora Catalana col·labora amb el Remeiart. En aquesta edició, ho fa amb les següents activitats següents que tindran lloc el dia 16 de juny al Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès).

  • A les 9 h: Ruta botànica/etnobotànica; “Plantes silvestres comestibles”. A càrrec de Francesc Caralt i Maria Tresa Urpí. Durada aproximada de 3 hores.
  • A les 12 h (a l’Espai Foix del Castell de Penyafort): Xerrada: “Fruits i llavors, usos i propietats”. A càrrec de Francesc Caralt. Durada aproximada d’1 hora.
  • A les 13 h (a l’Espai Foix del Castell de Penyafort): Xerrada-Taller «Les plantes remeieres a la farmaciola de casa». A càrrec de M. Pilar López (Piuà). Durada aproximada d’1 hora.

Totes tres activitats tindran lloc el diumenge 16 de juny.

Punt de trobada: Castell de Penyafort (http://remeiart.cat/mes/com-arribar, Santa Margarida i els Monjos), a les hores esmentades.

US HI ESPEREM! NO US HO PERDEU!

PODEU CONSULTAR TOTES LES ACTIVITATS DEL REMEIART Al PROGRAMA QUE S’HA PUBLICAT A LA SEVA WEB: http://remeiart.cat/programa-dactes/, o descarregant els pdf's adjunts a aquest document.

Nota: Per a la ruta botànica/etnobotànica, cal portar roba còmoda i aigua. També seria recomanable no portar mascotes. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult.

LA SORTIDA ÉS PER PROPI COMPTE I RISC. Qualsevol consulta relacionada amb l'activitat: penedes.floracatalana@gmail.com

Segona xerrada a Món Tocat. Usos de les plantes i taller de morfologia.

El dia 3 de juny va tenir lloc la segona xerrada a Món Tocat, en la que es va parlar dels usos de les plantes i, més tard, es van dur a terme pràctiques per a observar la morfologia de flors pertanyents a les famílies de les compostes, convolvulàcies, escrofulariàcies, malvàcies i labiades. La lupa binocular, va obrir un nou horitzó, un món desconegut, a tots els assistents. L'hora de plegar es va endarrerir considerablement absorts per l'interès i les preguntes que, de manera contínua, s'anaven generant. Veritablement, una experiència molt agradable.

El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, col·labora amb l'associació Món Tocat fent-hi unes xerrades sobre plantes. L'associació Món Tocat és una associació nascuda al Penedès per ajudar a les persones amb TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu), però a la que cada cop més hi acudeixen persones d'arreu de Catalunya. El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, contribueix a ajudar a les persones afectades d'aquest trastorn fent, desinteressadament, un cicle de xerrades/tallers amb la finalitat de despertar l'interès dels assistents per les plantes, la qual cosa pot ser beneficiosa per ells.

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu l'enllaç per veure les imatges de la xerrada, així com l'enllaç a la notícia de la xerrada anterior.

Flora Catalana col·labora amb l'associació pel TOC, Món Tocat

El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, col·labora amb l'associació Món Tocat fent-hi unes xerrades sobre plantes. L'associació Món Tocat és una associació nascuda al Penedès per ajudar a les persones amb TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu), però a la que cada cop més hi acudeixen persones d'arreu de Catalunya. El Grup Local del Penedès de Flora Catalana, contribueix a ajudar a les persones afectades d'aquest trastorn fent, desinteressadament, un cicle de xerrades/tallers amb la finalitat de despertar l'interès dels assistents per les plantes, la qual cosa pot ser beneficiosa per ells. 

A la primera xerrada, que va tenir lloc el dia 13 de maig, els assistents s'interessaren molt pel tema. Col·laboraren tots i es mostraren molt participatius aconseguint que gaudissin tots plegats de l'activitat. 

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu l'enllaç per veure les imatges de la xerrada.

Tres primeses sessions del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies

Els passats dies 23/3/2019, 13/4/2019 i 11/5/2019, tots ells dissabtes, el Grup Local del Penedès ha impartit les tres primeres sessions del curs de famílies botàniques i determinació d'espècies. Les sessions comencen a les 9 del matí amb una sortida al camp per recollir plantes amb les que treballar i continuen, a les 11, amb una sessió teòrica fins a les 14 h. Havent dinat, es duu a terme un taller per aprendre a identificar plantes.

Un dia complert, per compartir el coneixement de les plantes, les famílies en que es classifiquen i aprendre a usar les eines per determinar-les:

Vegeu les imatges de les tres sessions en els següents enllaços:

Es tracta d'un curs introductori que pretén familiaritzar als assistents amb la terminologia botànica, les eines per identificar espècies i fer incís en l'observació de les plantes.