Recursos

Intridueix alguna parula del títol a cercar
Introdueix paraules que vulguis cercar al text
Títol Text
Núm3. Ressenyes

Ressenyes dels següent llibres:

  • Guia terapèutica. Plantes remeieres. Anna Escalé Besa i Pau Cardellach Lliso
  • La ciutat comestible.Pilar Sampietro i Jabier Herreros
  • Forns d'oli de ginebre. Una indústria a Riba-Roja d'Ebre. Judit Vidal i Bonavida

 

 

 

 

 

 

 

 

Núm3. Conect-e

CONECT-e, és una plataforma de ciència ciutadana que té per objectiu documentar, conservar i transmetre coneixements tradicionals relatius a les espècies vegetals, varietats tradicionals cultivades i ecosistemes. Basada en un format viqui, transforma el coneixement ecològic tradicional en un bé digital comú fent-lo accessible a la societat. D'aquesta manera, qualsevol persona pot registrar-s’hi i compartir els seus sabers, de manera que es crea un espai de trobada i intercanvi. En dos anys de vida, CONECT-e ha rebut més de 240.000 visites i, gràcies a la participació dels seus 600 usuaris, s'han registrat coneixements tradicionals de 2.732 espècies vegetals, 494 varietats tradicionals i 24 ecosistemes. Per tant, aquest projecte té el potencial de protegir el coneixement ecològic tradicional de forma dinàmica, permetent la transmissió i la replicació de les dades registrades.

 

 

 

 

 

 

Núm3. La Infraestructura Mundial d'Informació sobre Biodiversitat

GBIF és un portal que posa a disposició del públic el major nombre de dades de biodiversitat de tot el planeta, ja siguin observacions de camp, espècimens preservats en museus o citacions bibliogràfiques. Les cerques es poden realitzar a través del portal internacional (www.gbif.org) o del portal estatal (www.gbif.es), i és el mateix usuari qui n’utilitzarà l’un o l’altre segons la cerca que vulgui realitzar i els resultats que en vulgui obtenir. En aquest article desgranem les funcionalitats de cadascun dels portals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Núm 2. Hemeroteca. Etnobotànica infantil

Un aspecte oblidat de l’etnobotànica és el que fa referència a l’edat infantil. Molts motius hi contribueixen, alguns de particulars com el fet que els mateixos informants han crescut i ara són adults, i d’altres de comuns a tota l’etnobotànica. Revisant la literatura hem trobat dos articles publicats no fa gaire que tracten el tema de l’etnobotànica infantil. Aquí en fem un petit resum per despertar la vostra curiositat. L'un tracta la part mengívola i l’altre la part més lúdica.

 

 

 

 

 

 

 

Núm 2. Ressenyes

1) Tupinamburga, la remeiera.
2) Llibre dels secrets de agricultura casa rustica y pastoril.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Núm 2. Ornitho

Ornitho, el portal web de ciència ciutadana de referència en fauna ha incorporat el primer grup de flora: les orquídies. A través del web o de l’aplicació NaturaList s’hi poden introduir observacions georeferenciades i incloure-hi fotografies i informació de l’estat de floració. També permet consultar, en diferents formats, les observacions introduïdes per altres usuaris, i disposa d’alguns materials d’ajuda per a les espècies de difícil identificació.

 

 

 

 

 

 

 

 

Núm 1. Ressenyes
  1. La trementinaire de les trenes rosses. Isidre Domenjó
  2. Guarir amb plants remeieres. Grup Àvies Remeieres
  3. Flora de Catalunya. Joan Cadevall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Núm 1. Biocerca

Biocerca és la primera guia d'identificació d'arbres de Catalunya per a dispositius mòbils. Permet conèixer, identificar i obtenir informació de les espècies d'arbres de Catalunya. Per a utilitzar aquesta aplicació no es necessiten coneixements previs. A més, és gratuïta i resulta molt útil per a aficionats/des a la natura i escolars. L'usuari/a podrà trobar tots els arbres autòctons, és a dir, propis de Catalunya, així com també alguns altres d'origen forà que es poden trobar en parcs i jardins. En total, l'aplicació permet identificar 165 espècies arbòries amb el suport fotogràfic de més de 1.500 imatges.