Sortida al torrent del Castell + Taller de determinació de plantes

Títol de la notícia
Sortida al torrent del Castell + Taller de determinació de plantes
Data de la notícia
24/10/2018
Notícia

Ens vam reunir diumenge ben d’hora, participants del Bages, Vallès Oriental i Moianès, per dur a terme dues activitats: primer una sortida breu pel torrent per obtenir material fresc per al taller i, després, una sessió de determinació de plantes amb les mostres recollides.

Amb els primers raigs de sol vam recórrer un tram del torrent, vam observar algunes plantes florides i/o amb fruits que ens cridaven l’atenció i també vam destorbar alguns insectes i ocells matiners. Tot això, sota la vigilància del castell que, tot i ser un pèl atípic perquè està a una alçada inferior a la del propi poble, vigila eficientment des del segle IX els camins que transcorren als seus peus i que comunicaven, ja a l’edat mitjana, el Moianès amb la plana del Vallès.

Les pluges abundoses de principi de setmana devien d’haver fet córrer l’aigua amb prou força per fer-nos el camí més ampli, plegant als marges els esbarzers de riu (Rubus caesius L.) per tal que no ens punxéssim al passar, tot un detall.

Destacarem uns ufanosos exemplars de Stachys recta L. (herba de la feridura) ben florits. L’objectiu va ser plenament assolit i vam tornar als cotxes amb prou material, no per a un taller, sinó per a quatre o cinc: compostes, labiades, crucíferes, fagàcies... i més!

Acte seguit ens vam instal·lar a l’espai de Cal Recader (cedit per l’Ajuntament de Castellterçol) amb la lupa binocular i les mostres recollides.

Al taller vam estudiar els fonaments de la morfologia de la flor. Un cop clars alguns conceptes més o menys bàsics i utilitzant la “Floreta” i material elaborat pel Grup de Treball de Claus Dicotòmiques de l’Associació, vam arribar a determinar Hedera helix L. i Ballota nigra L. subsp. foetida Hayek (malroig o malrubí negre).

Tot observant, comptant, comparant i disseccionant havíem esgotat el temps previst! Però algú va dir... una més... la crucífera! I tan dedicats com estàvem vam arribar a determinar la Cardamine hirsuta L., ja en temps de descompte.

Finalment, vam fer una breu visita a la Fira de Fires que tenia lloc a Castellterçol aquell dia i ens vam acomiadar ja pensant en la propera sortida. Fins aviat!

Grups locals
Grups de treball