Visita a l’orella d’ós

Llista de plantes
Títol de la notícia
Visita a l’orella d’ós
Data de la notícia
31/7/2019
Notícia

Poc ens imaginàvem quan vam planificar el calendari d’activitats que aquella seria una setmana de rècords: una onada de calor excepcionalment intensa es va fer notar a tot el territori, especialment a les comarques interiors, fent miques les marques de temperatures màximes dels mesos de juny d’ençà que se’n guarden registres.

No ens va desencoratjar i diumenge 30 de juny, preparats per al sol i la calor, ben d’hora ens vam acostar a Granera. Vam iniciar la sortida pel costat de camps conreats i vam seguir per una pujada suau envoltats de vegetació mediterrània amb exemplars de llentiscle (Pistacia lentiscus L.) i roldor (Coriaria myrtifolia L.).

Quan el camí s’endinsava entre alzines i pins vam trobar Coris monspeliensis L. subsp. monspeliensis (farigola mascle) amb els seus raïms de flors roses, acompanyada de la grisenca Teucrium polium L. subsp. polium (poliol). Diverses espècies de gramínies i verbascum apareixien durant la ruta, plantejant-nos el repte de determinar-les amb èxit.

Ens anàvem acostant a la Ramonda myconi (L.) Rchb., també anomenada popularment: Ales de fetge, Borraina, Borratja de roca, Fetge de roca, Herba morenera... Calia trobar una paret vertical de roca calcària orientada al nord i sense res (o gairebé) d’insolació directa. Ja havíem deixat el camí i la vegetació era cada cop més densa. Boixos, aparentment intactes i sense erugues a la vista, ens feien avançar més lentament fins al nostre destí. Localitzar aquella ubicació havia requerit una exploració digna d’un deixeble de Linné!

Desafortunadament, les calorades havien assecat prematurament tots els exemplars d'orella d'os i haurem de tornar un altre any si volem veure’ls en tota la seva esplendor.

El matí ja era força avançat i vam emprendre la tornada del recorregut circular.

En un moment del camí, un revolt mena a un tram ombrívol i més humit i trobem un esclat de diversitat: prunel·les grandiflora, llins, un càrex, gramínies (Brachypodium sylvaticum i altres), Campanula rapunculus, Reseda lutea, esbarzers.... tots en flor! Prou que mereixien la nostra atenció.

La resta del camí no va deparar més sorpreses. Vam arribar als cotxes i ens vam dirigir a la sala de lectura de Castellterçol on tenia lloc el taller de determinació de plantes.

El tema del dia va ser la disposició de les flors a la tija i els tipus d’inflorescències: ramoses/cimoses, simples/compostes, mixtes… i l’explicació d’alguns tecnicismes relacionats que s’utilitzen a les claus dicotòmiques.

Quantes paraules necessitem per descriure la diversitat de la vida? Potser no en tindrem mai prou...

Això sí, al proper taller n’aprendrem algunes més!

Grups locals