Inflorescències cimoses i recemoses

Hola a tots,

... per tal de repassar els conceptes de l'últim dia de curs, us passo una pregunta per pensar una mica i repassar conceptes:

- Com bé sabeu, una inflorescència és un conjunt de flors. Básicament consisteix en un sistema de ramificació que es resol en flors. Per la qual cosa guarda certa relació amb els tipus de ramifiació que vàrem explicar a la primera sessió del curs. 

Com vàrem explicar el segon dia de curs, existeixen dos tipus bàsics d'inflorescència: les cimoses i les racemoses. Què és cada un d'aquests tipus de ramificació, com es diferencien? com es relacionen amb els tipus de ramificació?

Vinga, aquesta no és fàcil, a veure si entre tots en treiem la solució.

ConsolON Mon, 04/29/2019 - 19:58

En les inflorescències cimoses, la primera flor s' obre al capdamunt de la tija i aquesta ja no creix més. Per sota d' aquesta flor, surten branques laterals, que es comporten de la mateixa manera.

Correspondria al tipus de ramificació lateral simpòdica, en la que les gemmes laterals prenen més importància que no pas l' apical.

 

En les inflorescències racemoses , l' eix fa flors que les primeres que s' obren són les de més avall. Aquestes es van marcint mentre que es van obrint les superiors, de manera que la tija continua creixent.  Per aixó també s' anomenen inflorescències indeterminades o indefinides.

El tipus de ramificació seria lateral monopòdica, en la que la gemma terminal és la que mana més. 

xavierenrichON Sun, 05/26/2019 - 00:16

Jo no sabria afegir res més al que ha dit la Consol. Hi estic d'acord.

Em queda un dubte sobre un altre tema que hi està relacionat. Què i com és una inflorescència uniflora corresponent al tipus de ramificació monocaule? 

Gràcies

siscu_caraltON Sat, 06/22/2019 - 18:07

Hola Xavier,

... des d'una òptica evolutiva, i per fer un petit recordatori, us vaig comentar que una branqueta verticilada correspondria a una flor (1er. verticil = calze, 2on. verticil = corol·la, 3er. verticil = androceo i 4rt. verticil = gineceu). 

Per entendre bé l'equivalència entre tipus de ramificació o inflorescència, s'ha de concebir la inflorescència com un sistema de ramificació. D'aquesta manera quan una ramificació és monocaule (1 sola tija), consisteix en una sola branqueta verticilada i per tant dóna lloc a una sola flor (inflorescència uniflora).

Crec que així queda clar, no obstant si encara dubtes diga-ho si us plau.

6q.