Inflorescències: en què es diferència una umbel·la d'un corimbe?

Hola a tots,

... per tal de repassar els conceptes de l'últim dia de curs, us passo una pregunta per pensar una mica i repassar conceptes:

- Quina diferència existeix entre una inflorecència en umbel·la i una en corimbe?

Vinga, a veure si entre tots deixem clara la diferència entre ambdós conceptes.

ConsolON Mon, 04/29/2019 - 19:14

En una umbel.la tots els peduncles de les flors surten del mateix punt, com si fossin radis, i la inflorescència te forma de paraigua.

En un corimbe els peduncles surten de punts diferents, com en un raïm, i tenen longituds diferents, sent més llargs els de més avall, de manera que les flors queden totes en un mateix nivell.

xavierenrichON Sat, 05/25/2019 - 22:30

Sí estic d'acord. 

No acabo de veure per què la umbel·la es considera una inflorescència racemosa en la qual l'àpex de l'eix no s'acaba en una flor i té un creixement indefinit. És perquè s'hauria d'observar amb lupa i llavors es veuria que l'eix creix tot i que molt limitadament?

Gràcies

siscu_caraltON Sat, 06/22/2019 - 19:25

Hola Xavier,

... personalment penso que és difícil adonar-se'n de que una umbel·la és una inflorescència oberta o racemosa. Té molt sentit el que preguntes. No obstant, per percebre-ho a simple vista, has de tenir en compte el moment en que s'obren les flors de la inflorescència, atenent a això, veuràs que:

1) Les inflorescències racemoses (de creixement indefinit), obren primer les flors més llunyanes del àpex de la inforescència. Si miresssim la inflorescència des d'una vista aèria, veuries que les les flors perifèriques obren abans que les centrals. ES DIU, EN AQUEST CAS, QUE L'OBERTURA DE LES FLORS ÉS CENTRÍPET (de la perifèria al centre).

2) Si adquirissis la mateixa vista aèria per una inflorecència cimosa, veuries que l'ordre d'obertura de les flores és CENTRÍFUG. O sigui, que les flors del centre s'obren abans que les de la perifèria.

En el cas específic de la umbel·la, s'ha de tenir en compte que és una inflorescència racemosa que ha escurçat el seu eix fins a reduir-lo a un sol punt, del qual surten els pedicels (radis que formen l'umbel·la). Per la qual cosa és impossible veures si les flors de la base de la inflorescència floreixen abans que les de la zona més apical. No obstant, si adquireixes la vista aèria de la inflorescència, veuràs que les flors perifèriques s'obren abans que les centrals, la qual cosa implica una obertura floral centrípeta. Veient això ja veus que és una inflorescència racemosa.

Si tens algun dubte més al respecte, no dubtis en dir-ho.

6q.