Propietats remeires dels cistus

L'oriol, l'últim dia del curs, va fer una pregunta interessant. Demanava si les plantes del gènere cistus, tenien propietats beneficiones per l'home. Ho he estat mirant i he obtingut aquesta informació:

  1. Cistus albidus (estepa blanca): les fulles assecades i moltes, s'usaven per liar cigarrets (com a substitut del tabac). Les fulles, en infusió, sembla que han estat usades en problemes digestius, per alleugir afeccions bronquials i constipats, i per desinfectar ferides. Per la vistositat i quantitat de flors, és una planta que s'usa ornamentalment en jardins xeròfils. Per altra banada s'usa l'oli essencial d'aquesta planta com a base per a perfums. Cistus albidus L.
  2. Cistus monspeliensis (estepa negra): antisèptica i vulnerària (afavoreix a la curació de ferides). També s'usa en afeccions bucals, intestinals i de les vies respiratòries, Cistus monspeliensis L.
  3. Cistus salviifolius (estepa borrera): analgèssica i antiinflamatòria, també usada per afeccions pulmonars i reumàtiques. En infusió o també macerada. Cistus salviifolius L.
  4. Cistus clusii (esteperola): hipotensora, tònica venosa, antisèptica i vulnerària. Es pot preparar en infusió o macerada, també amb preparats per via tòpica per exercir les seves propietats antisèptiques i vulneràries. Cistus clusii Dunal

Bé, això només és una pinzellada perquè en tinguem una lleugera idea. Aquesta explicació és un recull d'informació i no l'he pas contrastada. No recomano l'ús de les plantes sense saber molt bé d'on provenen i conèixer les dosis/concetracions adequades. Tingueu en compte que per als usos medicinals exposats, existeixen plantes més adequades i que precisament aquest gènere de plantes (cistus) s'usa poc per preparar remeis. La informació aquí exposada, només té una finalitat divulgativa, si en voleu fer us per a fer remeis, és necessari informar-se millor. Recordeu que l'ús inadequat de les plantes pot alterar la seriosament salut.

 

Clàudia cbON Tue, 04/16/2019 - 13:29

Oh que interessant! Jo sé que el cistus ladaniferus (jara) es destila I el seu oli esencial es fa servir en aromaterapia com un gran cicatritzant.

 

L'estepa que trobem al moianès quina especie de les que has citat seria? La he vist amb flor rosa. Entenc que la ladaniferus és sempre blanca? 

siscu_caraltON Fri, 04/19/2019 - 00:44

Hola, com que les sortides les fem al Penedès; em vaig limitar a les espècies de cistus que podem trobar al Penedès, i el Cistus ladanifer no s'hi fa. No obstant si us interessa conèixer més sobre les propietats d'aquesta planta, us passo un enllaç a un article en PDF molt complert sobre aquesta planta i els seus usos.

https://www.researchgate.net/profile/Jose_Ramon_Vallejo/publication/325477374_Cistus_ladanifer_L/links/5b103e0aaca2723d9978c04b/Cistus-ladanifer-L.pdf?origin=publication_detail

Gràcies a tots per les vostres aportacions.

siscu_caraltON Fri, 04/19/2019 - 00:55

Hola Clàudia,

... al Moianès es poden trobar les 4 espècies que he posat al primer "post" d'aquest fil. Per la distribució que té, també podria havar-hi C. ladanifer. De les 4 espècies que he detallat, i considerant també el C. ladanifer, només Cistus albidus és el que té la flor de color rosa, les altres 4 espècies la tenen blanca.

Gràcies Clàudia!