Sortida botànica al Pla de Rubí: retrobament i contrastos

Llista de plantes
Títol de la notícia
Sortida botànica al Pla de Rubí: retrobament i contrastos
Data de la notícia
18/9/2020
Notícia

Primera sortida botànica, del Grup Local del Moianès, després de 6 mesos! Tots estàvem molt contents de retrobar-nos diumenge 23 d’agost i desitjant gaudir de nou de l’aprenentatge a la natura.

Ben equipats amb les mascaretes i amb les temperatures oportunament preses ens vam encaminar al Pla Rubí, una petita clariana enmig de pins i vegetació mediterrània. Allà vam prendre un camí que porta al torrent de la Fàbrega. Vam trigar 3,5 hores en arribar-hi, tot mirant la vegetació que ens cridava l’atenció. Com a curiositat, fer el mateix camí, de tornada i sense mirar plantes només ens va portar uns 20 minuts escassos...

Durant el descens vam anar fent la transició d’una vegetació força seca on pràcticament només trobàvem les plantes amb fruits o amb aquests ja disseminats, fins al torrent on vam poder observar força flors.

Destacarem la troballa de Koeleria vallesana i Briza media per ser la primera vegada que les vèiem a les nostres sortides i la d’Aristolochia pistalochia i Rhamnus infectoria que no es troben freqüentment (a diferència de R. alaternus que sí trobem sovint).

Altres espècies que ens van cridar l’atenció per diversos motius: Lycopus europaeus que havíem vist només en foto durant el taller virtual de la família de les labiades, Lupulus humulus (planta amb flors femenines) pel seu ús alimentari, Lythrum salicaria i Eplilobium hirsutum per la vistositat de les seves flors, Vincetoxicum nigrum amb els seus fruits en forma de fus de fins a 8 cm de llarg i Apium nodiflorum que havíem estudiat al taller virtual d’umbel·líferes i que, segons opinions de tots els assistents, no feia la penetrant olor d’api amb què estem familiaritzats sinó més aviat una discreta flaire de pastanaga o julivert.

Venia un altre botànic membre del grup de treball de briòfits, així que vam poder gaudir de les seves explicacions d’algunes espècies presents a l’entorn de la riera.

Ens vam acomiadar amb la sensació de què la sortida havia estat profitosa com sempre i que gairebé ni ens havíem adonat de les mascaretes.

Esperem que puguem tornar-hi ben aviat!

Grups locals
Grups de treball