Ordre Ranunculàcies

Bones,

Quines tres o quatre ranunculàcies hauriem de saber reconèixer? N'hi ha alguna que visqui a camps, marges o vores de camins que sigui curativa?

Moltes gràcies!

Oriol

siscu_caraltON Sun, 03/31/2019 - 15:53

Hola Oriol,

... primerament compte amb la denominació de les categories taxonòmiques, la paraula ranunculàcies correspon a una família, no a un ordre. L'odre al que pertanyen les ranunculàcies són les ranunculales.

En segon lloc, la família de les ranunculàcies és una família les plantes de la qual contenen alcaloids (com l'aconitina, l'hipaconitina, mesaconitina, etc ...), glucòsids irritants com la ranunculina i també saponines. Majoritàriament costumen a ser planes tòxiques. Tan és així que, per exemple, les plantes del gènere Aconitum havien estat usades per enverinar les fletxes. Una de les plantes més boniques, però altament tòxica, d'aquest gènere, és Aconitum napellus (la tora).

És una família òbviament sense interès alimentari i amb molt poc interès terapèutic en el camp de la fitoteràpia. No obstant, són plantes usades en homeopatia, on el grau de la dilució dels preparats homeopàtics fa que la seva acció terapùtica sigui fruit d'una acció energètica (actualement no demostrada per la ciència) i no química (doncs es considera que no existeix principi actiu en el remei). Per exemple, el remei homeopàtic, Aconitum napellus, és usat per als problemes ginecològics, per taquiccàrdies, neuràlgies, insomnis i ansietat (entre d'altres).

El proper dia de curs, veurem algunes de les ranunculàcies que es fan al Penedès. Les més freqüents són la Clematide flammula, Clematide vitalba, Helleborus foetidus, Ranunculus bulbosus, Ranunculus graminiflolius, etc.. (les pots buscar a floracatalana.net i veuràs les imatges en detall).

Val a dir que antigament les plantes el gènere Paeonia (les conegudes peònies) estaven classificades dins la família de les ranunculàcies i, a les farmacopees orientals ha estat considerada una droga molt important i útil terapèuticament per ser antiespasmòdica, analgèsica i anti-eczematosa. Més recentment, aquest gènere de plantes, degut a estudis genètics, s'ha classificat diferent ja que no concordava amb la resta de plantes incloses dins la família ranunculàcies. Actualment l'APG la considera una planta dins la família de les Paeoniàcies (que només inclou el gènere Paeonia).

Vagi b!

o_torrentsON Sun, 03/31/2019 - 18:21

Moltes gràcies!

Se m'ha escapat la paraula Ordre! "Lo siento, me he equivocado, no volvera a ocurrir"

He llegit una mica aquests dies sobre les ranunculàcies i la Clematis vitalba també és tòxica gràcies a altes concentracions de protoanemonina. Es veu que se la fregaven els pobres per provocar-se erupcions i al·lèrgies cutànies alhora de demanar almoina. 

Passionant també les històries sobre l'Aconitum napellus! A Vilafranca, una peluquera va intentar assessinar el seu marit amb acònit (font).

Oriol 

 

siscu_caraltON Sun, 03/31/2019 - 19:40

Hola Oriol!

... caram! amb la perruquera! 

Gràcies per les aportacions Oriol!

6q.