Pràctica (IV): quin tipus d'inflorescència és?

Hola a tots,

... fem una petita pràctica. Consultant la pàgina del catàleg de flora de Flora Catalana corresponent a l'espècie Centaurium erythraea (http://www.floracatalana.net/centaurium-erythraea-raf-), i mirant bé les imatges que hi trobareu, digeu quin tipus de inflorescència té. Per respondre consulteu el dossier titulat "Inflorescències" que us vaig donar, allí trobareu tots els esquemes que us poden orientar.

Vinga, a veure qui l'endivina.

mteresa_urpiON Thu, 05/02/2019 - 19:07

Penso que és Dicasi pq les ramificacions son oposades.

Les del Corimbe surten totes al llarg de la mateixa tija.

siscu_caraltON Thu, 05/09/2019 - 08:01

Si consulteu els esquemes dels apunts, veureu clarament que és un dicasi.

xavierenrichON Sat, 05/25/2019 - 22:51

Sí, després de molta estona de trencar-me el cap amb per què és una inflorescència i no simplement una flor, cosa que encara no veig clarament, també penso que és un dicasi

siscu_caraltON Sat, 06/22/2019 - 18:59

Hola Xavier,

... a vegades costa ditingir les inflorescènicies. El principal motiu de confusió apareix quan la ramificació de la inflorescències és laxa, perquè es pot confondre amb la ramificació ordinària de la planta i generar la pregunta de si són branques independents que sustenten flors o de si es tracta d'una inflorescència ramificada laxament.

Mirem-ho en la planta d'aquest exercici.

p

Fixa't amb la tija, té fulles oposades a cada nus, fins que arriba un moment que la tija mora en una flor, a cada banda d'aquesta flor hi ha un pedicel que torna a morir en una altra flor i que, alhora, a cada banda també té un pedicel que sustenta la repetició d'aquesta estructura. Es tracta d'una inflorecència composta, l'estructura bàsica és un dicasi que es va repetint (dicasi de dicasis de dicasis ...). Les dues "fulles" que apareixen a la base de la primera flor són les bràctees i així també tenen aquesta naturalesa la resta de "fulles" (fil·les, seria el terme correcte). Així doncs, de la primera flor i bràctees en amunt hi trobem la inflorescència. AQUEST TIPUS D'INFLORESCÈNCIA COMPLEXA S'ANOMENDA CIMA DICOTÒMICA (no la hem vist al curs, no obstant si que hem vist la seva unitat bàsica, el dicasi). T'adjunto enllaç wikipedia on l'explica força bé: https://es.wikipedia.org/wiki/Cima_dicot%C3%B3mica.

Fixa't que en els pedicels de la inflorescència no hi ha nusos amb fulles, només hi ha bràctees. La qual cosa t'indica que no és part de la ramificació de la planta, sinó de la inflroerscència.

Si no queda prou clar, no dubtis en dir-ho.

6q.