Grup Local de Sau-Guilleries

El Grup Local Sau-Guilleries neix de l’interés dels seus components en el medi natural, històric , socila i humà, que ha donat forma i color a aquest entorn priviliegiat. L’àmbit d’interés del GL abarca principalment la flora, especialmente la aromàtica i medicinal, però també la fauna, el paisatge i l’activitat humana d’aquest racó de país.

Sau-Guilleries es caracteritza que la diversitat de paisatges que componen el seu marc geogràfic, limitat al nord i nordoest per les cingleres de Tavertet, porta d’accés al Collsacabra, a l’est pel curs del Riu Ter en el seu trànsit cap a la plana de Girona i la Costa Brava, que en aquest punt s’ha encerclat i engabiat formant el conjunt d’embassaments Sau-Susqueda-Pasteral, i al sud per l’espés macís de les Guilleries, amb el Montseny i el Matagalls de fons.

Aquesta diversitat de paisatges fa que trobem un munt d’ambients que es succeixen sense interrupció, donant origen a una de les zones del país amb més diversitat d’espècies vegetals, arribant segons algunes fonts, a trobar-se quasi un terç del catàleg d’espècies de flora presents a Catalunya.

Alzinars, rouredes, freixenedes, fagedes, boscos de galeria, vernedes, omedes, salzeredes, boscos de castanyers i de coníferes adaptades a l’entorn, representen una coberta arbarda de més del 80% del territori, a la qual es suma el terreny restant, més de la meitat ocupat per conreus.

La major riquesa florística es concentra, doncs, en els dos ambients ecològics típics: les codines i cingleres i les riberes i obagues humides. En aquest sentit, les Guilleries forma part d'aquest pont biogeogràfic que uneix el Pirineu amb la Serralada prelitoral i que té en el Montseny-Montnegre un dels seus límits meridionals. La singularitat del relleu orogràfic del massís de les Guilleries ha facilitat la pervivència d'algunes espècies florístiques que altrament haurien desaparegut.

 

portadaGLSAu-GuilleriesWebLocal