Grup Local del Baix Montseny

El grup Flora Catalana del Baix Montseny va néixer l’any 2015 a Riells i Viabrea, localitat que amb Arbúcies, Breda, Campins, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Fogars de Montclús, Gualba, Hostalric, Llinars del Vallès, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra configuren la comarca natural del Baix Montseny.

Els valors fonamentals que empenyen totes les activitats del nostre grup són l’amor i el respecte per l’important patrimoni natural del nostre entorn, i molt en particular, la flora del Montseny. Valors aquests que ens inculcà Mossèn Pere Ribot, poeta i rector de l’Abadia de Riells durant els difícils anys de la dictadura franquista. Evoquem el poeta Mossèn Pere Ribot per ser, com Jacint Verdaguer, tot un referent d’una ètica basada en l’amor i la cura de les persones i de la natura. Recordem, en especial, com des del seu «exili forçat» a la rectoria de l’Abadia de Riells acollí l’Amical de Mathausen durant el Franquisme; i com a poeta, el 22 d'agost de 1941 en arribar per primer cop a Riells, s’enamorà del ric paisatge natural del Montseny:

Mentre anava pujant, carretera amunt, el paisatge em meravellava amb la seva exuberància, amb la seva verdor. Un paisatge que formaria part de la resta de la meva vida. I mentrestant anava repetint: “Això és Bach”.
I seguia pujant, i veia les masies dels que havien de ser els meus nous feligresos, i els rierols, i deia: “Això és Mozart”.
Quan vaig arribar a dalt de tot i, de lluny, veia la que havia de ser la meva nova llar, en ruïnes, com un quadre romàntic, envoltada de xiprers sacsejant-se com si em saludessin, no em vaig estar d'exclamar: “Això és Beethoven”.

Que l'amor i el respecte per la natura i les persones que caracteritzà Mossèn Pere Ribot construeixin amb les nostres activitats un «Camí florit»  de coneixement, tal com podem escoltar en el poema de Josep Maria Llompart, cantat per M. del Mar Bonet.

 GrupBaixMontseny_foto_Carles_Navarro.jpg