2.2020-Curs d'introducció als briòfits

Codi del Curs (referència per a la inscripció)
02.2020
Títol del curs
Curs d'introducció als briòfits
Estat del curs
Tancat
Horaris del curs

Setembre o octubre de 2020.

Número de places
25
Preu del curs
30 € socis / 50 € no socis (fer-se soci no comporta cap despesa ni obligació).
Descripció

PER CAUSA DE LES MESURES DE CONTENCIÓ PER AL CORONAVIRUS, AQUESTA FORMACIÓ ES DURÀ A TERME PASSAT L'ESTIU (SETEMBRE O OCTUBRE), MÉS ENDAVANT FAREM PÚLIQUES LES DATES (Disculpeu les molèties)

Els briòfits són, quant a diversitat, el segon grup de plantes terrestres, tant a nivell global com al nostre país. Ara bé, la seva correcta determinació pot ser dificultosa ja que es necessita una observació atenta amb microscopi. Al llarg d’aquest curs es donaran els coneixements necessaris per a la determinació de les espècies de briòfits més comunes a casa nostra. En primer lloc, es farà una introducció general als briòfits, així com a la seva ecologia i les principals morfologies que podem trobar al camp. Es visitarà algun espai natural proper al lloc del curs (per determinar) per visualitzar els diferents hàbitats on podem trobar briòfits, s’ensenyarà la metodologia de recol·lecció i, al laboratori, es mostraran les principals estructures amb valor per a la seva determinació.

Objectius

Introduir els alumnes al món dels briòfits aprenent les bases morfològiques per a la determinació d'espècies.

Lloc del curs

Casa Pastors
c/ Major, 31
Torroella de Montgrí

Procediment inscripció

Cal emplenar el formulari digital que apareix prement el botó "INSCRIPCIÓ"  fent-hi constar el títol i el codi d'aquest curs.

Requeriments previs

Sense requeriments previs. És un curs d'iniciació.

Material que cal portar

Lupa de camp (si en teniu), llibreta, sobres de paper per posar les mostres, llapis per prendre notes, càmera de fotos (opcional, si pot ser amb objectiu macro molt millor).

PRIMER DIA

De 10:00 a 10:30: recepció dels assistents al lloc de trobada i presentació del curs. Breu introducció als briòfits, la seva ecologia i diversitat, i la metodologia que aplicarem durant el treball de camp.

De 10:30 a 11:00: desplaçament del centre al lloc de la sortida.

De 11:00 a 14:00: sortida de camp per recol·lectar mostres. Sortida pràctica en què es visitaran diferents hàbitats propers al lloc on es faci el curs, incloent petits microhàbitats com roques i troncs d’arbre. Les espècies que no es puguin determinar in situ es guardaran per a la seva determinació al laboratori.

De 14:00 a 14:30: descans. Serà el temps que cal per desplaçar-nos del lloc de la sortida als voltants del local on s'impartirà el curs, on dinarem.

De 14:30 a 16:00: dinar

De 16:00 a 17:30: sessió de laboratori d’iniciació a l’elaboració de preparacions de les mostres i observació de les estructures més representatives dels briòfits (càpsules, propàguls, gemmes...). Durant aquesta sessió s’ensenyarà a preparar les mostres de briòfits (separació de les parts i obtenció de talls transversals) i a observar els caràcters de més valor a l’hora de fer la determinació

De 17:30 a 18:00: descans.

De 18:00 a 19:30: sessió de laboratori

19:30: final del primer dia.

SEGON DIA

De 10:00 a 11:45: determinació de les mostres recollides al camp. Mitjançant un microscopi connectat a un projector, s’aniran determinant les mostres collides el dissabte anterior. Es disposarà d’alguns microscopis per a que els assistents puguin anar fent el procés de determinació pel seu propi compte, però sempre amb l’ajuda del professor.

De 11:45 a 12:15: descans

De 12:15 a 14:00 determinació de mostres recollides al camp

De 14:00 a 16:00: dinar i descans.

De 16:00 a 17:30: determinació de les mostres recollides al camp. Continuació de la sessió del matí.

De 17:30 a 18:00: descans.

De 18:00 a 19:30: determinació de les mostres recollides al camp.

19:30: cloenda.

Tipus de curs