1.2019-Curs de briòfits

Codi del Curs (referència per a la inscripció)
1.2019
Títol del curs
Crus de briòfits
Estat del curs
Obert
Personal docent
Horaris del curs

Dies 9 i 16 de març de 2019 (dissabtes).
Horari del dia 9: de 10 h a 13:30 h, i de 15 h a 20 h.
Horari del dia 16: de 10 h a 13:30 h, i de 15 h a 18:30 h.

Número de places
20
Preu del curs
20 € socis / 40 € no socis (fer-se soci no comporta cap despesa ni obligació)
Descripció

Els briòfits són, quant a diversitat, el segon grup de plantes terrestres, tant a nivell global com al nostre país. Ara bé, la seva correcta determinació pot ser dificultosa ja que es necessita una observació atenta amb microscopi. Al llarg d’aquest curs es donaran els coneixements necessaris per a la identificació de les espècies de briòfits més comunes a casa nostra. En primer lloc, es farà una introducció general als briòfits, així com a la seva ecologia i les principals morfologies que podem trobar al camp. Es visitarà algun espai natural proper al lloc del curs (per determinar) per visualitzar els diferents hàbitats on podem trobar briòfits, s’ensenyarà la metodologia de recol·lecció i, al laboratori, es mostraran les principals estructures amb valor per a la seva determinació.

Objectius

Introduir els alumnes al món dels briòfits aprenent les bases morfològiques per a la determinació d'espècies.

Lloc del curs

Per determinar

Procediment inscripció

Cal emplenar el formulari digital que apareix prement el botó "INSCRIPCIÓ"  fent-hi constar el títol i el codi d'aquest curs.

Requeriments previs

Sense requeriments previs. És un curs d'iniciació.

Material que cal portar

Llibreta i bolígraf i, opcionalment, una càmera fotogràfica (per si voleu fer fotos durant la sortida al camp). També és aconsellable una lupa de camp.

PRIMER DIA

De 10:00 h a 10:30 h: Recepció dels assistents al lloc de trobada i presentació del curs. Breu introducció als briòfits, la seva ecologia i diversitat, i la metodologia que aplicarem durant el treball de camp.

De 10:30 h a 13:30 h: Recol·lecció de mostres al camp. Sortida pràctica en què es visitaran diferents hàbitats propers al lloc on es faci el curs, incloent petits microhàbitats com roques i troncs d’arbre. Les espècies que no es puguin identificar in situ es guardaran per a la seva identificació al laboratori.

De 13:30 h a 15:00 h: Dinar.

De 15:00 h a 17:00 h: Segona part de la sortida de camp.

De 17:00 h a 17:30 h: Descans.

De 17:30 h a 20:00 h: Sessió de laboratori d’iniciació a l’elaboració de preparacions de les mostres i observació de les estructures més representatives dels briòfits (càpsules, propàguls, gemmes...). Durant aquesta sessió s’ensenyarà a preparar les mostres de briòfits (separació de les parts i obtenció de talls transversals) i a observar els caràcters de més valor a l’hora de fer la determinació.

20:00 h: final del primer dia.

SEGON DIA

De 10:00 h a 13:30 h: Determinació de les mostres recollides al camp. Mitjançant un microscopi connectat a un projector, s’aniran determinant les mostres collides el dissabte. Es disposarà d’alguns microscopis perquè els assistents puguin anar fent el procés de determinació pel seu compte, sempre amb l’ajuda del professor.

De 13:30 h a 15:00 h: Dinar.

De 15:00 h a 18:30 h: Determinació de les mostres recollides al camp. Continuació de la sessió de determinació del matí.

18:30 h: Cloenda.

Tipus de curs